2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017


Αυστηρά μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες

στέλνει ο Πρόεδρος Παυλόπουλος από Σερβία


Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στις δηλώσεις που έκανε κατά τη συνάντηση με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάντερ Βούτσιτς. (φωτογραφία από την υποδοχή στο Βελιγράδι).

«Οι θέσεις της Ελλάδας –τόνισε- είναι απολύτως σαφείς και πλήρως προσαρμοσμένες στα δεδομένα του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου. Το πόσο η Ελλάδα αισθάνεται αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκύπτει και από το ότι ακόμη και τα εθνικά της θέματα τα υπερασπίζεται υπό το φως και στην βάση των θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρωπαϊκού Δικαίου εν γένει», υπογράμμισε στο γενικό του σχόλιο- επισήμανση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξειδικεύοντας στη συνέχεια.

Στην Ε.Ε. θέση έχουν όλα τα βαλκανικά κράτη υπό όρους όμως, επεσήμανε ο Προκόπης Παυλόπουλος εξηγώντας ότι «στην πορεία προς την δημιουργία αυτής της ενιαίας Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν θέση όλα τα κράτη της βαλκανικής χερσονήσου. Υπό τον απαράβατο βεβαίως όρο, ότι σέβονται στο ακέραιο το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο σύνολό τους. Άρα το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο σύνολό του. Με αυτό τον τρόπο θα προσθέσουμε δημιουργικά την βαλκανική χερσόνησο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως νοτιοανατολική της ισότιμη πλευρά, και όχι ως προβληματική βαλκανική της ιδιαιτερότητα.

Υπ’ αυτό το πνεύμα εμείς, οι Έλληνες, θεωρούμε ότι και οι σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας περνούν μέσα από τον πλήρη σεβασμό των αρχών και των κανόνων που καθιερώνει το Ψήφισμα 1244/1999 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και ελπίζουμε το μήνυμα αυτό να είναι αρκούντως κατανοητό», κατέληξε για το θέμα αυτό ο κ. Παυλόπουλος.


Εμμονές και πράξεις ΠΓΔΜ και Αλβανίας

υπονομεύουν την ευρωπαϊκή τους προοπτική


Όσον αφορά, έτσι, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας «καθίσταται σαφές», επανέλαβε ο Έλληνας Πρόεδρος, «ότι όσο επιμένει στην χρησιμοποίηση ονόματος, το οποίο πέραν της προκλητικής παραχάραξης της Ιστορίας αποπνέει αλυτρωτισμό, υπονομεύει την ευρωπαϊκή της προοπτική. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο αποκλείει υποψήφια κράτη-μέλη τα οποία αμφισβητούν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, το status quo των συνόρων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παρεμφερές, όπως το χαρακτήρισε, και το μήνυμα προς την Αλβανία: «Όταν προβαίνει σε πράξεις, οι οποίες έρχονται σε σαφή αντίθεση προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο -όπως π.χ. η πρόσφατη ωμή παραβίαση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ιδίως της ιδιοκτησίας- υπονομεύει και εκείνη την ευρωπαϊκή της προοπτική».



Η Ελλάδα έτοιμη να συνδράμει την Σερβία



Διαφορετική ήταν η προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη διαδικασία ένταξης της Σερβίας στην Ε.Ε.: «Όπως έχουμε καταστήσει σαφές όπου δει, η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, μέσα από την οικεία ενταξιακή διαδικασία. Και δεν ξεχνάμε ότι η διαδικασία αυτή άρχισε το 2014, επί Ελληνικής Προεδρίας. Αισθανόμαστε δε ιδιαίτερη ικανοποίηση για το ότι στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της Σερβίας έχουν ανοίξει ήδη δέκα σημαντικά κεφάλαια, πράγμα που αποδεικνύει την συνέπεια της Σερβίας, ως προς τον στόχο της για σύντομη πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης γνωρίζετε καλά πως η Ελλάδα είναι, ανά πάσα στιγμή, έτοιμη να παράσχει την συνδρομή της στην Σερβία», διαβεβαίωσε ο Έλληνας Πρόεδρος.

Εισαγωγικώς δε, ο Έλληνας Πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει τις σχέσεις των δύο χωρών «εξαιρετικές», προβλέποντας ότι θα γίνουν «ακόμη καλύτερες». Μια προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων που κορυφώθηκε, όπως θύμισε, στις 13 Ιουλίου και το Πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, που συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη.

Ταυτοχρόνως, ευχήθηκε η επόμενη επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας να γίνει στη Σερβία, που θα είναι πλήρες κράτος-μέλος της Ε.Ε.



ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ (Ρεπορτάζ και φωτογραφία)