18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ:


«Θετικό το μήνυμα μετριοπάθειας 

των Σκοπίων»


Συνέντευξη του τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ, Γιώργου Κουμουτσάκου
δημοσίευσε στο φύλλο της 18 Ιουνίου 2017, η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ. Ο συντάκτης Απόστολος Χονδρόπουλος υπέβαλε στον κ. Κουμουτσάκο και ερώτηση για το Σκοπιανό, την οποία και αντιγράφουμε παρακάτω:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μετά και τη συνάντησή σας με τογ ΥΠΕ2 της ΠΓΔΜ, διακρίνετε στοιχεία πραγματικής διάθεσης μετακίνησης της ηγεσίας της γειτονικής χώρας από θέσεις που δεν επέτρεπαν μέχρι σήμερα την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι καταρχήν θετικό ότι από τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων εκπέμπεται ένα μήνυμα μετριοπάθειας, ένα μήνυμα πιο εποικοδομητικό, πιο παραγωγικό από ό,τι είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν. Αυτό, όμως, αφορά κυρίως στην ατμόσφαιρα των διμερών μας σχέσεων και τά ζητήματα που τις απασχολούν. Εμάς πρέπει να μας ενδιαφέρει η ουσία. Και αυτό θα φανεί στο επόμενο χρονικό διάστημα. Εμείς, όπως ξέρετε, πιστεύουμε στην ανάγκη μιας αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίάς χωρίς ανιστόρητες δοξασίες και απαράδεκτους εθνικισμούς. Οσο η εκκρεμότητα παραμένει δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη της γειτονικής χώρας στους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς. «Μη λύση - μη πρόσκληση». Αυτός ήταν ο πυρήνας της πολιτικής του Βουκουρεστίου και αυτή η πολιτική της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, με υπουργό Εξωτερικών την Ντόρα Μπακογιάννη και υπουργό Εθνικής Αμυνας τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, παραμένει. Δικαιωμένη και αμετακίνητη.


                                           *****************************************


Το «Μακεδονικό» ζήτημα σε θετική πορεία


Του ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Κ. ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗ


ΤΟ 2008, εποχή που κυριαρχούσε το λεγόμενο Μακεδονικό Ζήτημα στη νεότερή του έκδοση, έλαβαν χώρα σημαντικές εξελίξεις που αφορούσαν στην ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, στις οποίες συμμετείχαν και διαπραγματευτές του διεθνούς παράγοντος, των Ηνωμένων Πολιτειών προεξαρχουσών, ενώ διαμορφώθηκε ένα σκηνικό πόλωσης μεταξύ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και της Ελλάδας ως προς τη θέση που θα λάμβαναν σχετικά με την ένταξη του κράτους αυτού στους κόλπους του. Το πρόβλημα που δημιουργείτο συνίστατο στην άρνηση της Ελλάδας να δεχθεί ένταξη κράτους στο ΝΑΤΟ ή την Ευρωπαϊκή Ενωση, φέροντος το όνομα Μακεδονία ή παραγώγου του.

Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπιών δημιούργησε ιδιαίτερες εντάσεις στην ελληνική κοινή γνώμη και όχι μόνο, ενώ εκδηλώθηκαν μαζικά συλλαλητήρια του Ελληνισμού καθ’ άπασαν την υφήλιο. Οι πιέσεις προς την τότε και τις μετέπειτα ελληνικές κυβερνήσεις, τόσο από το διεθνή παράγοντα όσο και από διάφορους απεσταλμένους των ΗΠΑ, υπήρξαν έντονες και εν πολλοίς ασφυκτικές. Επεχειρήθη τότε να εξευρεθεί μια λύση στο ζήτημα που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, πράγμα το οποίο επετεύχθη μόνο σε ένα βαθμό που αφορούσε στην αποδοχή από την Ελλάδα της προσωρινής ονομασίας των Σκοπιών ως Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα υφίσταται ως μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας από το 1952 και βεβαίως από το 1981 μέλος της τότε ΕΟΚ και μετέπειτα Ε.Ε.

Οι ποικίλες εκδοχές της ονομασίας που κατατέθηκαν από τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, αφορούσαν σε διάφορες σύνθετες προτάσεις, στις οποίες περιλαμβανόταν η αναφορά στη Μακεδονία, υπό το πρίσμα μιας έννοιας γεωγραφικού προσδιορισμού. Η αποδοχή των προτάσεων θα σήμαινε κατ’ αρχάς την ένταξη των Σκοπιών στο ΝΑΤΟ και εν συνεχεία σε άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η ένταξη των Σκοπιών στο ΝΑΤΟ ενδιαφέρει ιδιαιτέρως τις ΗΠΑ γιατί ως αμυντικός οργανισμός της Δύσης θα δημιουργούσε ένα αμυντικό προγεφύρωμα του δυτικού παράγοντα εν είδει σφήνας στα Βαλκάνια και δη στο μαλακό υπογάστριο της Σερβίας. Αυτό θα σήμαινε μια εξισορρόπηση του φιλορωσικού σερβικού παράγοντα.

Στις 2 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που διεξαγόταν στο Βουκουρέστι, η Ελλάδα του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή άσκησε το περίφημο βέτο στην ένταξη των Σκοπιών στον οργανισμό, εάν δεν γινόταν συμφωνία ως προς το ζήτημα του ονόματος. Το γεγονός αυτό προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις στις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ, αλλά και εξελίξεις στο εσωτερικό ίων Σκοπιών, τέτοιες που να ομιλεί η κυβέρνηση των Σκοπιών για ανάγκη επανακαθορισμού στρατηγικής.

Σήμερα, έπειτα από όλη αυτή την τρικυμιώδη συγκρουσιακή εξέλιξη, η κυβέρνηση των Σκοπιών δείχνει καταρχήν να αναγκάζεται να μεταβάλει τη θέση της, προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αποδεχόμενη ονομασία των Σκοπιών, που δεν προσδιορίζουν τα Σκόπια ως Μακεδονία. Εάν αυτό συμβεί, τότε θα πρόκειται για μια νίκη στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, που καταδεικνύει πως η υπομονή, η αντοχή, ο αγώνας και η στρατηγική εν τέλει δικαιώνονται. Αυτά πρέπει να γίνουν μαθήματα και διδάγματα για το Κυπριακό.

Η έκβαση αυτή δικαιώνει σήμερα την πολιτική του Κώστα Καραμανλή και των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά που ακολούθησαν μια στρατηγική απόρριψης του ονόματος Μακεδονία, όχι στο πλαίσιο μιας αντίληψης απλής ονοματολογίας, αλλά ως πολιτική που καλλιεργούσαν τα Σκόπια ενταγμένη σε ένα πλαίσιο αλυτρωτισμού έναντι του ελλαδικού χώρου.

Ολη η πολιτική κουλτούρα των Σκοπιών δεν περιοριζόταν στην ονομασία του κράτους και μόνον, αλλά στην αντίληψη πως η ελληνική Μακεδονία αποτελεί μια συνέχεια του σκοπιανού κρατικού μορφώματος, έναντι της οποίας λειτουργεί ένας εθνικός αλυτρωτισμός, που καλλιεργείτο στο εκπαιδευτικό σύστημα και τη δημοσιότητα, τουτέστιν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των Σκοπιών, Αυτός ήταν ο πραγματικός κίνδυνος για την Ελλάδα. Εάν επρόκειτο για μια απλή ονομασία ενός φιλικού γειτονικού κρατιδίου, το οποίο ηρέσκετο να ονομάζεται Μακεδονία και δεν αντιλαμβανόταν τον εαυτό του ως την ιστορική Μακεδονία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως έκαναν οι Σκοπιανοί, και δεν διεκδικούσε την επέκτασή του στη λεγάμενη αλύτρωτη Μακεδονία του ελλαδικού χώρου, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Θα ήταν ένα φιλικό κράτος, το οποίο ηρέσκετο να φέρει το όνομα Μακεδονία. Τελεία και παύλα. Κάτι ανάλογο υπάρχει στις ΗΠΑ, δηλαδή μια μικρή πόλη που λέγεται Αθήνα, όπερ δεν δημιουργεί κανένα ζήτημα. ■


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 18 Ιουνίου 2017