17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017


Διπλωματικός πυρετός

Απόσπασμα από ανάλυση της κ. Κατερίνας Δράκου, στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 17 Ιουνίου 2017, που αναφέρεται στο Σκοπιανό:


«Τη γραμμή άμυνας σε θέματα κορυφαίας εθνικής σημασίας στα οποία κυοφορούνται εξελίξεις προσεχώς χαράζει η Αθήνα, που καλείται να διαχειριστεί σχεδόν ταυτόχρονα τρία μέτωπα: το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και τις ευρωατλαντικές επιδιώξεις των Σκοπιών.
............................................................................................................................................

Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ. Το τρίτο αμιγώς διπλωματικής φύσης ζήτημα πάνω στο οποίο καλείται να ισορροπήσει η Αθήνα είναι το θέμα της ονομασίας των Σκοπιών, που φαίνεται να ανοίγει και πάλι με τις ευλογίες των Αμερικανών.

Οι ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να απεμπλακούν από τον άχαρο ρόλο της διαμεσολάβησης στην ταραγμένη ζώνη των Βαλκανίων επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το μομέντουμ που δημιουργεί η ανάληψη της εξουσίας από τη νέα μετριοπαθή κυβέρνηση των Σκοπιών και φαίνεται να ασκούν πιέσεις προς την Αθήνα ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος της ονομασίας. Ευκαιρία να αποφύγει τις δύσκολες διαπραγματεύσεις σε διμερές επίπεδο αναζητά και ο νέος Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος θέτει ως βασική του επιδίωξη την ελληνική συναίνεση ώστε η χώρα του με την προσωρινή της ονομασία να εξασφαλίσει ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η απάντηση της Αθήνας είναι αρνητική, με τον Νίκο Κοτζιά, να επαναλαμβάνει την εθνική γραμμή πλεύσης ότι δηλαδή η ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επίλυση του ονοματολογικού κατά την πρώτη του συνάντηση με τον νέο σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ την προηγούμενη Τετάρτη στην Αθήνα.


Διπλωματικές πηγές αποτιμούν θετικά τη διάθεση συνεργασίας και τους τόνους μετριοπάθειας που επιδεικνύει η νέα κυβέρνηση των Σκοπιών. Αναμένουν ωστόσο και απτά δείγματα γραφής μέχρι να ξεκινήσουν και πάλι οι διαβουλεύσεις για το ονοματολογικό, μετά το φθινόπωρο.»