28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017


Τα Βαλκάνια φλέγονται


Τα Βαλκάνια φλέγονται και όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης. Στη γειτονιά μας συμβαίνουν δραματικά γεγονότα που είναι και ιδιαίτερα επικίνδυνα και για την Ελλάδα. Η περίπτωση των Σκοπίων μπορεί να δημιουργεί σε μικρόμυαλους ευφορία. Ότι διαλύονται, ότι καιρός ήταν ή ότι είναι ευκαιρία να απαλλαγούμε από τους ανόητους και ανιστόρητους. Όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι η κατάσταση. Η περίπτωση των Σκοπίων και τα όσα δραματικά συμβαίνουν εκεί είχαν ουσιαστικά ξεκινήσει από τη στιγμή που έγινε ανεξάρτητο αυτό το κρατίδιο. Ο πληθυσμός είναι εντελώς ετερόκλιτος και με το 40% αυτού να είναι Αλβανοί, αντιλαμβάνεται κανείς τι μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Από τη μια είχαμε τους Σκοπιανούς εθνικιστές που παραχάραξαν την ιστορία της περιοχής, προπαγάνδισαν την… καταγωγή τους από τον Μέγα Αλέξανδρο, θέλησαν να ονομαστούν Μακεδονία, γέμισαν με αγάλματα τη χώρα κι έκαναν οτιδήποτε μπορούσαν προκειμένου να φτιάξουν ένα κράτος που στηρίζεται σε ψεύτικη ιστορία, πλαστό παρελθόν. Από την άλλη οι Αλβανοί των Σκοπίων δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι αυτόν τον ανιστόρητο εθνικισμό και σε καμιά περίπτωση δεν αισθάνθηκαν ότι είναι απόγονοι των Μακεδόνων. Ο δικός τους εθνικισμός ήταν διαφορετικός. Άλλωστε, σπρωγμένοι από τα Τίρανα, κι όχι μόνο, επιδιώχθηκε η κυριαρχία των Αλβανών σε όλη τη Βαλκανική ώστε να μπουν οι βάσεις για τη μεγάλη Αλβανία, που εκτείνεται μέχρι και την Πρέβεζα ή τα μισά εδάφη της Ελλάδας.

Ο αλβανικός εθνικισμός, που πληρώνεται αλλά και πριμοδοτείται από ξένους παράγοντες, πολιτικούς και επιχειρηματικούς, ήρθε σε πλήρη αντίθεση με τον σκοπιανό εθνικισμό δημιουργώντας συνθήκες εμφυλίου που βλέπουμε όλοι σήμερα να είναι σε εξέλιξη. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι η Αλβανία δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια τεράστια φυτεία ναρκωτικών, μια τεράστια μπίζνα στην οποία εμπλέκονται πολλοί και οι οποίοι θα ήθελαν την επέκτασή της παντού.

Όποιος έχει πάει στα Σκόπια βλέπει αυτή την αντίθεση. Από τη μια οι οπαδοί του Γκρουέφσκι που περνάνε καλά, έχουν τις δουλειές τους, σπουδάζουν, κτίζουν κομμάτια της πόλης σύγχρονα και επιχειρούν να φτιάξουν μια χώρα πιο κοντά στη Δύση. Θέλουν να γίνουν κράτος εκμεταλλευόμενοι βεβαίως την παραχάραξη της ιστορίας γιατί κράτος χωρίς παρελθόν δεν μπορεί να σταθεί.

Από την άλλη, ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, οι αλβανόφωνοι, ζουν σε άθλιες συνθήκες, αισθάνονται καταπιεσμένοι, περιμένουν πότε θα εξεγερθούν. Στην πρωτεύουσα Σκόπια, μια γέφυρα χωρίζει την… σύγχρονη χώρα με τους μαχαλάδες των Αλβανών κι εκεί καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για ένα κράτος που φτιάχτηκε πρόχειρα και που είναι κομμένο στα δύο. Το μπουμ δεν θα αργούσε να γίνει…

Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που και η Αλβανία βρίσκεται σε βαθιά πολιτική κρίση που μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις ενώ και στην Κροατία ανακοινώθηκε χθες η διάλυση της κυβέρνησης. Κάποιοι συνδέουν τα γεγονότα με την απόφαση ένταξης του Μαυροβουνίου στο NATO που έλαβαν οι ΗΠΑ και η οποία ακολουθήθηκε από ξέσπασμα αλβανικού εθνικισμού στο Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.

Η διάσπαση του κυβερνητικού συνασπισμού στην Κροατία είναι το αποτέλεσμα της διχογνωμίας και της έντασης που δημιουργήθηκε μεταξύ τους με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές σε όλα τα επίπεδα. Η Κροατία παραμένει σε ύφεση για αρκετά χρόνια, λόγω της κρίσης χρέους.

Πρόκειται πράγματι για πυριτιδαποθήκη στα λεγόμενα «μικρά» κράτη της Βαλκανικής που όμως δεν αποκλείεται να επεκταθεί και στα μεγαλύτερη, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία. Όσο για την Ελλάδα, οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, μουσουλμάνοι οι περισσότεροι, ζουν υπό άθλιες συνθήκες και δεν αποκλείεται ένας γενικός ξεσηκωμός. Προσέξτε λοιπόν. Σε όλα τα Βαλκάνια επικρατεί αναβρασμός του μουσουλμανικού στοιχείου, η Τουρκία βρίσκεται στην γνωστή κατάσταση πλήρους αναταραχής και στην Ελλάδα συζητάμε πώς θα «αφομοιώσουμε» τους πρόσφυγες, όταν δεν έχουμε καταφέρει να αφομοιώσουμε εδώ και 25 χρόνια τους Αλβανούς που ήρθαν στη χώρα μας.

Γι’ αυτό λοιπόν δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, ούτε να πανηγυρίζουμε για τα όσα συμβαίνουν στα Σκόπια ή αλλού. Αλήθεια: Το υπουργείο Εξωτερικών είχε πάρει χαμπάρι την αναταραχή που θα ερχόταν; Το… γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης που είναι δίπλα στα Σκόπια, είχε αντιληφθεί την έκρυθμη κατάσταση, ενημέρωσε ή πιάστηκε κι αυτό εξ απήνης;

ΠΗΓΗ: antinews.gr,