28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017


Αμεση ανάλυση:


Ακυβέρνητο καράβι η FYROM


Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΙΜΑ


Το «καράβι» της FYROM πλέει ακυβέρνητο εν μέσω πολιτικής και εθνοτικής φουρτούνας και στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται προοπτική εξόδου από την κρίση η οποία κλιμακώθηκε χθες το βράδυ με βίαια επεισόδια και ξυλοδαρμό βουλευτών μέσα στο κοινοβούλιο από οπαδούς του εθνικολαϊκιστή ηγέτη Νίκολα Γκρουεφσκι.

Τα Σκόπια εξελίσσονται ώρα με την ώρα στην πλέον επικίνδυνη εστία έντασης στα Βαλκάνια, με τους πρωταγωνιστές της κρίσης να παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους και τον διεθνή παράγοντα να μην μπορεί να ανακόψει τον δρόμο προς το απόλυτο χάος και τον εθνοτικό διχασμό.

Η χώρα από τις αρχές Δεκεμβρίου που διεξήχθησαν πρόωρες εκλογές για να εκτονωθεί, υποτίθεται, η κρίση, εξακολουθεί να παραμένει ακυβέρνητη, η οικονομία βυθίζεται, κάθε έννοια συνταγματικής και κοινοβουλευτικής νομιμότητας έχει καταλυθεί, τα πολιτικά πάθη και εθνοτικά μίση έχουν ανέβει στα ύψη και οι πρωταγωνιστές του σκηνικού της έντασης παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους.

Διέξοδος, δεδομένης της φοβερής πόλωσης, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα και ο κίνδυνος ανεξέλεγκτων καταστάσεων είναι ορατός.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι στα Σκόπια που φοβούνται το χειρότερο, αν δεν εξευρεθεί άμεσα μια βιώσιμη πολιτική λύση ώστε να αποφευχθεί η μετωπική σύγκρουση και κυρίως, αυτή να μην λάβει εθνοτικά χαρακτηριστικά.

Οι μνήμες από το 2001 όταν η χώρα βρέθηκε ένα βήμα πριν τον γενικευμένο εμφύλιο πόλεμο, είναι νωπές.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, που υποτίθεται ότι εκ της θέσεώς του είναι ο θεματοφύλακας της συνταγματικής τάξης, συμπεριφέρεται ως παράγων ανωμαλίας αρνούμενος να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην συμμαχία της σλαβομακεδονικής Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης και των αλβανικών κομμάτων, όπως θα γινόταν σε χώρες που λειτουργεί το δημοκρατικό πολίτευμα.

Πίσω από το όλο σκηνικό, ωστόσο, προβάλει η φιγούρα του Νίκολα Γκρουέφσκι που επισείοντας τον κίνδυνο «αλβανοποίησης» του κράτους σε περίπτωση που δεν κυβερνήσει εκείνος και με εργαλείο τον πρόεδρο Ιβάνοφ, προσπαθεί, εκτός των άλλων, να αποφύγει την φυλακή καθώς εκκρεμούν εναντίον του κατηγορίες της ανεξάρτητης εισαγγελίας, για διαφθορά, παρακολουθήσεις πολιτών ακόμα και δολοφονίες.

Τι μέλλει γενέσθαι λοιπόν; Κανείς δεν ξέρει. Η συμμαχία σοσιαλδημοκρατών του Ζόραν Ζαεφ και των αλβανικών κομμάτων μετά την επεισοδιακή, και πάντως κινούμενη στα όρια της νομιμότητας, εκλογή προέδρου της βουλής, προσανατολίζεται να συγκροτήσει και κυβέρνηση, καθώς διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Πλην όμως ούτε αυτή θα περιβάλλεται από την αίγλη της συνταγματικότητας, τύποις τουλάχιστον.

Οι ελπίδες τώρα στρέφονται στον αμερικανικό παράγοντα που δείχνει να ενεργοποιείται για την άσκηση πίεσης, με την άφιξη της Δευτέρα στα Σκόπια του Αναπληρωτή Βοηθού ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Hoyt Brian Yee. Αλλά και πάλι, λίγοι είναι εκείνοι που αισιοδοξούν ως προς το αποτέλεσμά της.

ΠΗΓΗ: kathimerini,gr


                                  ******************************************


Σκήνικο χάους στα Σκόπια


«Όμηρος» του Γκρουέφσκι η ΠΓΔΜ


Σε πολιτικό αδιέξοδο έχει μπει η ΠΓΔΜ, όπως φάνηκε και από τα πρωτοφανή επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στο κοινοβούλιο της χώρας.

Την Πέμπτη οπαδοί του κόμματος του Νίκολα Γκρουέφσκι εισέβαλαν στη Βουλή και επιτέθηκαν σε βουλευτές του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας. Ο λόγος της επίθεσης ήταν η εκλογή για πρώτη φορά στη θέση του προέδρου της Βουλής, ενός πολιτικού αλβανικής καταγωγής, του Ταλάτ Τζαφέρι.

Η πλευρά Γκρουέφσκι χαρακτήρισε την εκλογή Τζαφέρι πραξικόπημα ενώ αντιθέτως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο Γιοχάνες Χαν και η Φεντερίκα Μογκερίνι έκαναν λόγο για «δημοκρατική επιλογή».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόρκι Ιβάνοφ (φωτο) καλεί σε διάλογο, αν και όπως επισημαίνει άρθρο της Deutsche Welle ο ίδιος έχει συμβάλει στη δημιουργία του πολιτικού αδιεξόδου που ταλαιπωρεί τη χώρα τους τελευταίους μήνες, αρνούμενος να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, με το επιχείρημά ότι ο συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών με τρία αλβανικά κόμματα απειλεί την ενότητα της χώρας. Ωστόσο ο ίδιος Γκρουέφσκι κυβερνούσε επί μία δεκαετία με την υποστήριξη του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας.

Η Deutsche Welle γράφει ότι οι λόγοι που οδηγούν στα Σκόπια στο αδιέξοδο και τη βία είναι διαφορετικοί: «Ο Γκρουέφσκι και οι συνεργάτες του βρίσκονται σε κατάσταση πανικού, φοβούμενοι ότι θα οδηγηθούν στη φυλακή εάν πάρει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα την εξουσία στα χέρια του. Και αυτό επειδή εκκρεμούν εις βάρος τους κατηγορίες για διαφθορά και φίμωση του τύπου».

Στόχος του Γκρουέφσκι είναι να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, με την ελπίδα να κερδίσει το κόμμα του περισσότερες από τις 51 έδρες του Δεκεμβρίου. Άλλωστε η παλιά κυβέρνηση ελέγχει ακόμη ένα μεγάλο μέρος του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν για νόθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων.


Διάγγελμα του Προέδρου της ΠΓΔΜ


Πρόσκληση τους πολιτικούς ηγέτες σε μια συνάντηση την Παρασκευή για να συζητηθούν οι δυνατότητες επίλυσης της κατάστασης που δημιουργήθηκε, απηύθυνε στο διάγγελμά του ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόρκι Ιβάνοφ, με αφορμή τις εξελίξεις στα Σκόπια.

«Σε αυτούς τους καιρούς της γενικής ανησυχίας σας καλώ να παραμείνετε ήρεμοι και να μην υποκύψετε σε διάφορες προκλήσεις και χειραγωγήσεις. Για να εκτονωθεί η κατάσταση και να αποτραπεί η βία καλώ όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα να δείξουν υπεύθυνη συμπεριφορά και να υπακούουν στους νόμους της χώρας. Οι βουλευτές είναι οι πιο υπεύθυνοι για να επανέλθει η κατάσταση σύμφωνα με το σύνταγμα, τους νόμους και τους κανόνες της βουλής οι οποίοι σήμερα παραβιάστηκαν. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και έχει επίγνωση των συνεπειών. Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Καλώ τους ηγέτες σε μια συνάντηση αύριο για να εξετάσουμε τις επιλογές για μια λύση» τόνισε ο Ιβάνοφ.

Σήμερα Παρασκευή υπάρχει συγκεντρωμένο πλήθος έξω από τη Βουλή αλλά επικρατεί ηρεμία. Το κτίριο έχει εκκενωθεί πλήρως, αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών, σε όλες τις εισόδους υπάρχουν αστυνομικοί και γύρω από το κτίριο έχουν τοποθετηθεί μεταλλικά οδοφράγματα.

Πάντως σε δήλωσή τους οι εθνικιστές υποστηρικτές του Γκρουέφσκι «Για την Ενωμένη ‘’Μακεδονία’’» αναφέρουν «το Κοινοβούλιο είναι δικό μας, ελάτε να το πάρετε» . «Οι ‘’Μακεδόνες’’ υπερασπίστηκαν και πάλι τη δημοκρατία και το Κοινοβούλιο μας. Θα παραμείνουμε μπροστά στο Κοινοβούλιο, αυτό είναι το Κοινοβούλιό μας έως ότου λήξουν οι προδοτικές δραστηριότητες. Οι άνθρωποι μας είναι σοφοί και ανταποκρίθηκαν επαρκώς στις προκλήσεις. Είμαστε εδώ μέχρι τέλους, ελάτε να το πάρετε!»

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης 100 άτομα τραυματίστηκαν στα επεισόδια στο κτήριο της Βουλής και ζήτησαν ιατρική βοήθεια μεταξύ των οποίων τρεις αστυνομικοί και άνδρες της ασφάλειας της Βουλής. Από τους τραυματίες τέσσερις παραμένουν για περαιτέρω νοσηλεία στο νοσοκομείο.


Ανησυχία του ΥΠΕΞ για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ


«Με λύπη και ανησυχία διαπιστώνουμε ότι η ΠΓΔΜ διολισθαίνει σε βαθιά πολιτική κρίση. Κρίση που για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας, της νομιμότητας και του κράτους δικαίου. Σεβασμό -όπως ζητούμε εδώ και χρόνια- στην κουλτούρα του συμβιβασμού και της συναίνεσης. Χωρίς αυτές τις αρχές δημιουργούνται αδιέξοδα και εκρηκτικές καταστάσεις» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών για τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ.

«Η Ελλάδα που διαχρονικά και σταθερά υποστηρίζει την αρχή της μη παρέμβασης στα εσωτερικά γειτονικών χωρών, είναι διατεθειμένη όποτε της ζητηθεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της ΠΓΔΜ», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.


ΗΠΑ και ΕΕ καταδικάζουν τα επεισόδια 


Οι ξένοι πρέσβεις στα Σκόπια κάνουν έκκληση για διάλογο και καλούν τον κόσμο να απέχει από την εμπρηστική ρητορική.

«Αυτή είναι η στιγμή για διάλογο, όχι για βία. Όλοι θα πρέπει να απέχουν από την εμπρηστική ρητορική. Η αστυνομία έχει την ευθύνη για την τήρηση της τάξης» δήλωσε ο Σουηδός πρέσβης Ματ Στάφανσον εξ ονόματος των συναδέλφων του από τις πρεσβείες της ΕΕ και των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ .

O αρμόδιος επίτροπος για την Διεύρυνση της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, με ανάρτησή του στο twitter καταδίκασε με τον πλέον δυνατό τρόπο τις επιθέσεις σε βουλευτές στα Σκόπια . «Η βία δεν έχει θέση στο Κοινοβούλιο. Η δημοκρατία πρέπει να συνεχίσει την πορεία της». αναφέρει.

Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι καλεί τον κόσμο, μέσω Facebook, να δείξει αυτοσυγκράτηση.

«Η βία δεν είναι λύση και πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση. Καλώ σε αυτοσυγκράτηση. Ο κόσμος να μην υποκύψει στις προκλήσεις του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SDS) και εκείνων που επιθυμούν να ωθήσουν τη χώρα σε βαθύτερη κρίση και να υλοποιήσουν το σενάριο τους. Πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση. Το VMRO-DPMNE θα αντιταχθεί σε αυτές τις ενέργειες του SDS που στρέφονται κατά του κράτους, με νομικά και πολιτικά δημοκρατικά μέσα» αναφέρει ο Γκρουέφσκι.


Μόσχα: «Προσχεδιασμένα τα επεισόδια στα Σκόπια!»


Η Ρωσία μέσω του υπουργείου Εξωτερικών της, καλεί να σταματήσουν οι εξωτερικές πιέσεις προς τα Σκόπια και να επιτραπεί στις υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις της χώρας να αποφασίσουν μόνες τους για το μέλλον.

Διακατεχόμαστε από βαθιά ανησυχία για τις τελευταίες εξελίξεις στη FYROM. Στις 27 Απριλίου, η αντιπολίτευση που έχασε τις βουλευτικές εκλογές προσπάθησε να αρπάξει την εξουσία με τη βία” αναφέρει το ρώσικο υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο αναφέρει πως ως αποτέλεσμα του επεισοδίου που προκλήθηκε από διαδηλωτές που μιλούσαν κατά κάποιων “απατεώνων”, κόσμος τραυματίστηκε, κάποιοι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία, ενώ προσθέτει πως αξιωματούχοι της ΕΕ, πρέσβεις και μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες όπως και οι ΗΠΑ άμεσα καλωσόρισαν την εκλογή του νέου προέδρου του κοινοβουλίου.

Μια τόσο γρήγορη και συντονισμένη αντίδραση αναμφίβολα αποδεικνύει πως ότι έγινε ήταν προσχεδιασμένο και εις γνώσιν των “εξωτερικών επιτηρητών” της Σκοπιανής αντιπολίτευσης” αναφέρει το υπουργείο, το οποίο παράλληλα καλεί για λύση στην κατάσταση με διακομματικό διάλογο.

Είναι αναγκαίο να σταματήσει κάθε εξωτερική πίεση και να αφεθούν οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις της χώρας να καθορίσουν το μέλλον της χώρας τους” καταλήγει η δήλωση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Το Βερολίνο καταδικάζει την επίθεση

Με έντονο τρόπο το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τα χθεσινά επεισόδια στη βουλή της ΠΓΔΜ, αναφέρει εκτενές ρεπορτάζ της Deutsche Welle για τις πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια. «Αυτό που συνέβη χθες είναι απαράδεκτο» δήλωσε στο κυβερνητικό "μπρίφινγκ" στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μάρτιν Σέφερ. Αφού χαρακτήρισε αυτούς που εισέβαλαν στη βουλή ως «προφανώς τραμπούκους», ο κ. Σέφερ κατέστησε σαφές ότι αυτή η συμπεριφορά δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές αξίες.

Ασκώντας κριτική στην παθητική στάση της αστυνομίας κατά την εισβολή, ζήτησε να διασφαλίσουν οι αρχές την «κανονική δημοκρατική διαδικασία της εκλογής ενός προέδρου της βουλής». «Ελπίζουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, «ότι επί τη βάσει του συντάγματος της ΠΓΔΜ θα συγκροτηθεί πλέον μία νέα κυβέρνηση». Το Βερολίνο «αναμένει» από την υπηρεσιακή κυβέρνηση «να φροντίσει για την τάξη και την ασφάλεια στη χώρα».

Οι δηλώσεις περί αφοσίωσης στην Ευρώπη «θα πρέπει να τεκμηριωθούν με πράξεις» πρόσθεσε. Αυτό σημαίνει την «αναγνώριση του αποτελέσματος των εκλογών» και την «υλοποίησή» του στη συνέχεια – με άλλα λόγια, την ψήφιση μιας νέας κυβέρνησης από την πλειοψηφία των βουλευτών.

«Ξεκάθαρο μήνυμα από το Βερολίνο»
Σύμφωνα με τον κ. Σέφερ, αυτό το «ξεκάθαρο μήνυμα από το Βερολίνο» διαβιβάστηκε σήμερα το μεσημέρι στον πρέσβη των Σκοπίων που βρέθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως ανακοίνωσε ακόμη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα συναντηθεί το απόγευμα στο περιθώριο της άτυπης σύσκεψης των ΥΠΕΞ της ΕΕ στη Μάλτα με τον σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Πόποφσκι.


Σε ένα πρώτο του σχόλιο χθες, ο κ. Γκάμπριελ είχε χαρακτηρίσει ως «απόλυτα απαράδεκτο» το γεγονός ότι «το ως τώρα κυβερνητικό κόμμα» αρνείται τη σύσταση μιας νέας κυβέρνησης και ότι «οι οπαδοί του επιτίθενται στο κοινοβούλιο και χτυπούν βουλευτές». Όπως τόνισε ακόμη, «θα πρέπει επιτέλους να συσταθεί μία νέα κυβέρνηση».

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle