2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017


«Όχι» του Ιβάνωφ στα αλβανικά κόμματα


Παρατεταμένη αστάθεια στα βόρεια σύνορά μας


ΓΙΑ μία ακόμη φορά, τα Σκόπια αποδεικνύονται φορεύς παρατεταμένης αποσταθεροποιήσεως στα Βαλκάνια, καθώς οι εθνοτικές διαφορές και η διαφαινομένη προσπάθεια της Αλβανίας να θέσει υπό τον έλεγχό της την χώρα αυτή, οδήγησε σε ανατροπή των δεδομένων.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Γκεόργκι Ιβάνωφ, ηρνήθη να δώσει εντολή σχηματισμού κυβερνήσεως στον Πρόεδρο του (δευτέρου σε δύναμη) σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, δηλώνοντας ρητώς ότι η συμφωνία του για συνεργασία με τρία αλβανικά κόμματα συνιστά απειλή κατά της χώρας. Τόνισε, μάλιστα, ότι δεν προτίθεται να παραδώσει την χώρα σε ξένα κέντρα, κάνοντας άμεση αναφορά στην Αλβανία, καθώς κατονόμασε την συνεργασία των αλβανικών κομμάτων ως «πλατφόρμα των Τιράνων».

Πρέπει να σημειωθεί ότι αρχικώς ηρνήθη να δώσει εντολή στον Πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών, Ζόραν Ζάεφ, ζητώντας του την διαβεβαίωση ότι διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία 61 βουλευτών. Όταν όμως ο Ζάεφ παρουσίασε τις υπογραφές 67 βουλευτών, ο Ιβάνωφ του ηρνήθη και πάλι την εντολή, επικαλούμενος ευθέως πλέον την αλβανική απειλή. Αναφερόμενος, δε, σε αυτή την συνεργασία, υπεγράμμισε ότι αυτή διαμορφώθηκε βάσει αποφάσεων που ελήφθησαν εκτός Σκοπιών.

Ή εξέλιξις αυτή απομακρύνει το ενδεχόμενο να επεκταθεί και στα ελληνοσκοπιανά σύνορα ο έλεγχος της Αλβανίας, που σημαίνει, κατ’ επέκταση, τουρκική επιρροή, μια και το καθεστώς του Έντι Ράμα έχει συσφίξει τις σχέσεις του με την Άγκυρα, η οποία καθοδηγεί σε μεγάλο βαθμό τον μεγαλοϊδεατισμό του εις βάρος της Ελλάδος.

Πάντως. όσον αφορά στην Ελλάδα, είτε η «πλατφόρμα των Τιράνων» είτε το προϋπάρχον καθεστώς Γκρούεφσκι πρέπει να θεωρούνται εξ ίσου αδιάλλακτα. Θα ήταν αφελές να περιμένουμε οποιαδήποτε υποχώρηση στο θέμα τής ονομασίας. Με τα νέα δεδομένα όμως εισάγονται και οι αστάθμητοι παράγοντες μιας παρατεταμένης ασταθείας. Ή προοπτική αυτή ανησυχεί ιδιαιτέρως τον διεθνή παράγοντα. Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του Σταίητ Ντηπάρτμεντ και των εμπλεκομένων διεθνών οργανισμών, δηλαδή του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, η προοπτική σχηματισμού κυβερνήσεως από τον Ζάεφ με τα αλβανικά κόμματα είχε γίνει ευμενώς δεκτή, και ήδη απευθύνοντο μηνύματα προς τον Γκρούεφσκι να την στηρίξει. Η χθεσινή εξέλιξις ανατρέπει όλη αυτή την προσέγγιση, καθώς πλέον το επικρατέστερο σενάριο είναι να οδηγηθούν τα Σκόπια και πάλι σε εκλογές, με πολύ αβέβαιες προοπτικές.

Μία αμερικανική ή ευρωπαϊκή παρέμβασις μπορεί να επικεντρωθεί στην δημιουργία συνασπισμού από τον Ζάεφ και τον Γκρούεφσκι, κάτι που και πάλι εγκυμονεί κινδύνους για έκρηξη αδιαλλαξίας εις βάρος της Ελλάδος. Και τούτο διότι ή εμμονή στο θέμα της ονομασίας είναι το μόνο κοινό σημείο ανάμεσα στα δύο μεγάλα σκοπιανά κόμματα.

Υπάρχει, παραλλήλως, ο κίνδυνος σε εφαρμογή μιας κοντόφθαλμης αντιλήψεως περί «σταθερότητος» να δεχθεί η Ελλάς «συστάσεις» των εταίρων και συμμάχων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, να συμβάλουμε και εμείς στην αποτροπή της ασταθείας. Να φανούμε δηλαδή και πάλι υποχωρητικοί.


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, 2 Μαρτίου 2017