8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017


Διάβημα από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας


«Η "Μακεδονία" δεν είναι κράτος,

πρέπει να διαλυθεί», δηλώνει

ρεπουμπλικανός γερουσιαστής


Την άποψη πως τα Σκόπια δεν είναι κανονικό κράτος και πρέπει να διαλυθεί, εξέφρασε γερουσιαστής των ΗΠΑ, μέλος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

«Η θέση μου είναι ότι η "Μακεδονία" δεν είναι χώρα. Λυπάμαι, δεν είναι χώρα», δήλωσε ο Ντάνα Ροχραμπάτσερ, (ΦΩΤΟ) μιλώντας στην αλβανική τηλεόραση, στο κανάλι Vizion Plus.

«Υπάρχει τέτοιος διαχωρισμός στην χώρα αυτή, που ποτέ δεν θα μπορέσουν να ζήσουν ενωμένοι στο μέλλον. Για το λόγο αυτό, Κοσοβάροι και Αλβανοί από την "Μακεδονία" πρέπει να ενσωματωθούν στο Κόσοβο και το υπόλοιπο της "Μακεδονίας" να γίνει μέρος της Βουλγαρίας, ή όποιας άλλης χώρας εκείνοι αισθάνονται πιο κοντά τους», συνέχισε ο ίδιος.

«Κρατάμε ζωντανή τη "Μακεδονία" γιατί κάποιος πριν από 30 χρόνια αποφάσισε ότι αυτό πρέπει να βγει από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας», κατέληξε ο Ροχραμπάτσερ.

Αλλά ο γερουσιαστής δεν σταμάτησε εκεί. Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ είναι υπέρ του διαχωρισμού, ο Ροχραμπάχερ είπε ότι «ασκεί επιρροή στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ σήμερα» δεδομένης της θέσης του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. «Θα έχουμε συνομιλίες κατά τους προσεχείς μήνες» πρόσθεσε.

Σχετικά με το θέμα της επαναχάραξης των συνόρων, ο Ροχραμπάχερ είπε ότι αυτό θα ήταν ιδανικό να πραγματοποιηθεί με την ειρήνη για τα Βαλκάνια κατά νου.

Ο γερουσιαστής πρόσθεσε επίσης ότι δεν φοβάται τη ρωσική επιρροή στην περιοχή των Βαλκανίων.

Άμεσα αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων, που κατέθεσε διάβημα προς το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. «Οι απόψεις του όπως εκφράστηκαν δημιουργούν ένταση σχετικά με την "Μακεδονία" στην περιοχή. Πυροδοτούν την εθνικιστική ρητορική στις γειτονικές περιοχές και μας πηγαίνουν στο παρελθόν», αναφέρεται χαρακτηριστικά.