18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016


ΠΓΔΜ: ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Ο ΝΙΚΟΛΑ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ...


Παραιτείται και αναλαμβάνει υπηρεσιακή κυβέρνηση


Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, θα προχωρήσει τελικά στη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 24 Απριλίου, παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης. Ο κ. Γκρούεφσκι, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι το κόμμα του, το δεξιό VMRO-DPMNE («Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση - Δημοκρατικό Κόμμα της Μακεδονικής Εθνικής Ενότητας»), αποφάσισε να κινήσει τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή εκλογών στις 24 Απριλίου, ώστε η χώρα να εξέλθει από την πολιτική κρίση και να προχωρήσει μπροστά.

Εντός της Δευτέρας, αναμένεται να συγκληθεί η ολομέλεια της Βουλής για να επικυρώσει την παραίτηση του Ν.Γκρούεφσκι από το πρωθυπουργικό αξίωμα. Ακολούθως, η Βουλή της χώρας, στην οποία τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού του Νίκολα Γκρούεφσκι διαθέτουν ισχυρή πλειοψηφία, θα προχωρήσει στην ανάδειξη υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα είναι ο γενικός γραμματέας του VMRO-DPMNE, Έμιλ Ντιμτρίεφ, ο οποίος θεωρείται στενός συνεργάτης του κ. Γκρούεφσκι.

Η κίνηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ να δρομολογήσει τις εξελίξεις για να διεξαχθούν οι εκλογές στις 24 Απριλίου θεωρείται από αναλυτές στα Σκόπια ως «αιφνιδιαστική», καθώς μόλις πριν από δύο ημέρες είχαν αποτύχει οι συνομιλίες των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ για την οριστικοποίηση των εκλογών κατά την παραπάνω ημερομηνία, λόγω των αντιρρήσεων της αντιπολίτευσης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του κεντροαριστερού SDSM («Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας») Ζόραν Ζάεφ, (ΦΩΤΟ) είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση που διεξαχθούν εκλογές στις 24 Απριλίου, το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει σε αυτές, καθώς, όπως είχε αναφέρει, δεν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις εκείνες που θα διασφαλίζουν δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές, επιρρίπτοντας γι’ αυτό την ευθύνη στην κυβέρνηση του κ. Γκρούεφσκι.

Ο τελευταίος, από τη μεριά του, είχε κατηγορήσει τον κ. Ζάεφ ότι αναζητά δικαιολογίες για να αποφύγει τις εκλογές στις 24 Απριλίου, επειδή γνωρίζει ότι θα ηττηθεί σε αυτές.

Υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών στις 24 Απριλίου έχουν ταχθεί και τα δύο μεγαλύτερα αλβανικά κόμματα στη χώρα: το συγκυβερνών DUI («Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση») του Αλί Αχμέτι και το αντιπολιτευόμενο DPA («Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών») του Μεντούχ Θάτσι.

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η υπηρεσιακή κυβέρνηση

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 24 Απριλίου. Επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης ορίστηκε ο γενικός γραμματέας του κόμματος του Νίκολα Γκρούεφσκι VMRO-DPMNE, Έμιλ Ντιμτρίεφ.

Στην ψηφοφορία ήταν παρόντες 81 βουλευτές από τους 123 που αριθμεί η Βουλή. Υπέρ της υπηρεσιακής κυβέρνησης ψήφισαν 72 βουλευτές ενώ εννέα βουλευτές ψήφισαν «παρών». Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης απείχαν από τη συνεδρίαση της Βουλής.

Οι υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης του 36χρονου Έμιλ Ντιμιτρίεφ είναι οι ίδιοι με αυτούς της κυβέρνησης της οποίας ηγείτο ο κ. Γκρούεφσκι.

Προηγουμένως, η Βουλή της ΠΓΔΜ επικύρωσε την παραίτηση του κ. Γκρούεφσκι από το πρωθυπουργικό αξίωμα της χώρας, μετά από δικό του αίτημα, και στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ ανέθεσε στον Έμιλ Ντιμιτρίεφ την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο τελευταίος παρουσίασε στη Βουλή το πρόγραμμα της κυβέρνησής του, η οποία έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης.

Επίσης, η Βουλή αποφάσισε τη διάλυσή της στις 24 Φεβρουαρίου, προκειμένου να τηρηθεί η πρόβλεψη για τη διάλυση του νομοθετικού σώματος 60 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.

Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεβ επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα διασφαλίζουν δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές και προειδοποίησε ότι δεν θα συμμετάσχει στην εκλογική αναμέτρηση του Απριλίου εάν δεν εκκαθαριστούν οι εκλογικοί κατάλογοι. Παράλληλα, ζήτησε να ψηφιστεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, καταγγέλλοντας παρεμβάσεις του κόμματος του κ. Γκρούεφσκι στον τρόπο λειτουργίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ