1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016






2016
      











 











ΣΚΟΠΙΑΝΟ 2015
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Όπως αναρτήθηκαν κατά ημερομηνία
στο ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΜΑΚΕΔΝΩΝ



Για μία ακόμη χρονιά - το 2015 - ξεκίνησε για την κυβέρνηση Γκρούεφσκι με την «παρακαταθήκη» του μηνύματος της Ε.Ε. ότι «η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. περνάει μέσα από την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας με την Ελλάδα». Αυτό ήταν το συμπέρασμα της ετήσιας έκθεσης προόδου για τις υποψήφιες χώρες, που υιοθέτησε το Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε, τον Δεκέμβριο του 2014.

Το ίδιο, βέβαια, προέκυψε για τα Σκόπια και από την έκθεση του Δεκεμβρίου 2015, για το 2016. Και η εφετινή έκθεση ήταν ακόμη χειρότερη. Ενώ για έξι χρόνια η Κομισιόν επαναλάμβανε στις ετήσιες εκθέσεις προόδου τη θετική εισήγησή της, κάνοντας θετική αποτίμηση της συνολικής προόδου της χώρας, φέτος αναφέρει πως «η ενταξιακή πορεία της χώρας βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι». Σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει πως «πρέπει να επιλυθεί επειγόντως» και προσθέτει πως «οι σχέσεις με την Ελλάδα συνέχισαν να επηρεάζονται από το ζήτημα της ονομασίας».

Πολλά πήγαν στραβά για τον κ. Γκρούεφσκι τη χρονιά που πέρασε. Πολιτική αναταραχή στο εσωτερικό, λόγω διώξεων σε βάρος του αρχηγού της αντιπολιτεύσεως Ζόραν Ζάετς, ο οποίος κατήγγελλε επί μήνες σκάνδαλο υποκλοπών, «στο οποίο φαίνεται να εμπλέκονται ανώτερα κυβερνητικά στελέχη», «παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων», «παρεμβάσεις στη δικαστική ανεξαρτησία, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τις εκλογές», καθώς και «διαφθορά». Ο ίδιος δεν ανεγνώριζε το αποτέλεσμα των εκλογών και απείχε από τη Βουλή.

Είναι ακόμη τα αιματηρά γεγονότα στο Κουμάνοβο, τα οποία, όπως σημείωναν παρατηρητές: «Δεν είναι όποια κι όποια η σύγκρουση. Εκτυλίχθηκε στα «καταραμένα» Βαλκάνια, σε μια συγκυρία που η Ευρώπη ήδη κλονίζεται λόγω των ρωσικών προκλήσεων στην Ουκρανία. Δεν είναι τυχαίο που οι αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν στις 10 Μαΐου στην αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο, στα Σκόπια επανενεργοποίησαν το άτυπο Διευθυντήριο για τα Βαλκάνια που δημιουργήθηκε τις ημέρες του πολέμου στη Βοσνία (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία), αλλά και τον ρωσικό παράγοντα».

Για την επίλυση του εσωτερικού προβλήματος μεσολάβησαν και οι Βρυξέλλες, με συνομιλίες των αρχηγών των Σκοπιανών κομμάτων, που κατέληξαν σε μια συμφωνία, στις 15 Ιουλίου, που επιτεύχθηκε με την μεσολάβηση του Επιτρόπου της Ε. Ε. Γιοχάνες Χαν. Η συμφωνία, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 24 Απριλίου 2016, αλλά υπάρχουν ακόμη αμφιβολίες, αν τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά. Ο νέος χρόνος θα δείξει.

Όσον αφορά τις σχέσεις Αθήνας – Σκοπίων και τη διένεξη για το όνομα, το 2015 και στις 24 Ιουνίου, υιοθετήθηκαν 11 Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), συμφωνία που άνοιγε τον δρόμο στην προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Πρόκειται για μέτρα που αφορούν τη συνεργασία στους τομείς της Παιδείας, του Πολιτισμού, του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας, της εσωτερικής ασφάλειας και δικαιοσύνης αλλά και της αποκατάστασης των πολιτικών διαβουλεύσεων των υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών.

Στον τομέα των διαβουλεύσεων των δύο ΥΠΕΞ έχουμε τις επισκέψεις που αντάλλαξαν οι δύο υπουργοί, Κοτζιάς και Πόποσκι, στα Σκόπια ( όπου συμφωνήθηκαν τα ΜΟΕ ) και στην Αθήνα. Στη συνάντηση αυτή δεν είχαμε καμία ουσιαστική εξέλιξη στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας κινούμενος στη γραμμή που είχε χαράξει ήδη δύο ημέρες νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, μίλησε για «βουνά διαφορών» που θα πρέπει να ξεπεραστούν, ενώ τόνισε πως «κανείς δεν ωφελείται από τη δημιουργία ψευδών προσδοκιών». Ο κ. Πόποσκι επισήμανε, επιπλέον, πως η κυβέρνησή του έχει το πολιτικό χρέος να μη συμφωνήσει «σε οποιαδήποτε λύση και η λύση αυτή δεν θα μπορεί να απειλεί το Σύνταγμα και τα εθνικά μας χαρακτηριστικά, εάν αυτή η λύση δεν υποστηριχθεί σε ένα δημοψήφισμα».

Κατά τα άλλα οι προκλήσεις των Σκοπιανών συνεχίστηκαν και μάλιστα το 2015 και από τον πρόεδρο της Βουλής των Σκοπίων και πρώην ΥΠΕΞ...

Επισημαίνουμε δύο λίαν ενδιαφέρουσες αναρτήσεις. Στις 29 Μαϊου την ανάλυση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ για την σημερινή κατάσταση στα Βαλκάνια και στην 1 Νοεμβρίου μία συνέντευξη του μεσολαβητή του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς, στην εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Όλα τα παραπάνω θα τα παρακολουθήσουμε αναλυτικά, όπως αναρτήθηκαν κατά ημερομηνία στο ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΜΑΚΕΔΝΩΝ, που παρουσιάζει και φέτος την καθιερωμένη ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ.


                     ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ


7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Πρόκληση από σκοπιανό μέσο: "Η νίκη Τσίπρα θα ευνοήσει τους Μακεδόνες"

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ "MIA" φιλοξενεί δηλώσεις του Ούγγρου αναλυτή Ζόλταν Γκεβάι, σύμφωνα με τον οποίο «πιθανή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμβάλει στο να αρθεί το αδιέξοδο στο ζήτημα του ονόματος» της γείτονος χώρας.
Ο Ούγγρος αναλυτής, ο οποίος όπως αναφέρει το "ΜΙΑ" αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα "Bruxinfo", υποστήριξε «πως οι ηγέτες της ΕΕ μπορεί να εμφανίζονται ανήσυχοι για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο μία πιθανή επικράτηση του κόμματος αυτού στις εκλογές, που θα διεξαχθούν στην Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου, θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή είδηση για τους "Μακεδόνες", δεδομένου πως ο ηγέτης του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος στην Ελλάδα Αλέξης Τσίπρας είναι ο μοναδικός από τους Έλληνες πολιτικούς που δεν πήρε μέρος στη δημιουργία ή στην επιδείνωση της κατάστασης σχετικά με το όνομα της Μακεδονίας».

«Δεν νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας, αν αναλάβει την εξουσία, θα τηρήσει όσα λέει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Δεν νομίζω ότι θα ήταν εύκολο γι 'αυτόν να αρνηθεί ό,τι συνέβη στο παρελθόν. Ακόμη και για το ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Τσίπρας δεν θα είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει. Θα πρέπει να τοποθετηθεί σύμφωνα με την ελληνική κοινή γνώμη, και ίσως κάτι τέτοιο να ζητήσουν από αυτόν και τα παραδοσιακά κόμματα στην Ελλάδα. Από αυτή την άποψη, εκτιμώ ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά, και ίσως να μην είναι και ιδιαίτερα καλά για τη Μακεδονία, όπως αναμένουν σήμερα οι Μακεδόνες» προσέθεσε ο Ζ. Γκεβάι.


                   ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ


2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

ΠΓΔΜ: Πολιτική αναταραχή λόγω διώξεων σε βάρος του αρχηγού της αντιπολίτευσης

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις διώξεις στις οποίες προχώρησε η αστυνομία της ΠΓΔΜ εις βάρος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεβ. Ο κ. Ζάεβ κατηγορείται ότι σε συνεργασία με μυστική υπηρεσία ξένης χώρας είχε στην κατοχή του τηλεφωνικές συνομιλίες κυβερνητικών παραγόντων και άλλων κρατικών λειτουργών και ότι σε συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2014, επιχείρησε να τον εκβιάσει ζητώντας να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση και να προκηρυχτούν νέες εκλογές.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας κρίνει ότι η δίωξη κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεβ, θέτει υπό αμφισβήτηση τη λειτουργία της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στη χώρα και καλούσε τις αρχές της "Μακεδονίας" «να εξετάσουν τις σοβαρές αυτές κατηγορίες στο πλαίσιο δίκαιης και διαφανούς διαδικασίας και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, στα οποία εννοείται, συμπεριλαμβάνεται και η αρχή του τεκμηρίου της αθωότητας».

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια, ανέφερε ότι παρακολουθεί με ανησυχία την ποινική υπόθεση εναντίον του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεφ, που φέρεται να προσπάθησε να θέσει σε κίνδυνο τη συνταγματική τάξη.

Την ανησυχία τους για την πολιτική κατάσταση στα Σκόπια, με αφορμή την δίωξη εις βάρος του αρχηγού της αντιπολίτευσης, εξέφρασαν επίσης οι πρεσβείες της Μεγάλης Βρετανίας και της Ρωσίας στα Σκόπια.

Αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν ότι η πολιτική αναταραχή που έχει ξεσπάσει, λόγω της δίωξης κατά του αρχηγού της αντιπολίτευσης, η οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα έχει διάρκεια, απειλεί να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο την πολιτική κρίση στη χώρα και να την απομακρύνει από την ευρωπαϊκή της πορεία.

Ανησυχεί η Κομισιόν για τις εξελίξεις στα Σκόπια

Την ανησυχία της για τις πολιτικές εξελίξεις στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνέντευξη Τύπου σήμερα στις Βρυξέλλες.
Η εκπρόσωπος Τύπου για θέματα Γειτνίασης και Διεύρυνσης Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, ερωτηθείσα για την στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ ότι η αντιπολίτευση και πρώην στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών σχεδίαζαν πραξικόπημα στην χώρα, διευκρίνισε πως είναι αναγκαία «μια διαφανής και ανεξάρτητη έρευνα σύμφωνα με το νόμο και τους διεθνείς κανόνες, συμπεριλαμβανομένης της αρχής του τεκμηρίου της αθωότητας». Στη συνέχεια πρόσθεσε πως η Επιτροπή ανησυχεί ιδιαίτερα για τον «τρόπο με τον οποίο οι αρχές της ΠΓΔΜ χειρίστηκαν το θέμα αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο καλύφθηκε από τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης». Τα μέσα ενημέρωσης ενίσχυσαν, κατά την εκπρόσωπο της Επιτροπής, τις ανησυχίες για την αυξανόμενη πολιτικοποίηση του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης. Απονομή που συχνά είναι επιλεκτική, όπως άφησε να εννοηθεί η εκπρόσωπος.

10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Σκοπιανός πρωθυπουργός σε Τσίπρα: «Έχουμε ανοιχτά ζητήματα...»

Σύντομη τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα, είχε σήμερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ανέφεραν από την υπηρεσία ενημέρωσης της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, «ΜΙΑ», o κ. Γκρούεφσκι ευχήθηκε στον κ. Τσίπρα καλή επιτυχία στο έργο του και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι οι δύο χώρες πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας, την επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων, την οικοδόμηση ενός εποικοδομητικού κλίματος στις δύο χώρες και τη συνεργασία σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο με τη γείτονα και επεσήμανε στον κ. Γκρούεβσκι την πάγια θέση της Ελλάδας περί σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.

23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Ακυρώθηκε η επίσκεψη Γκρούεφσκι στις Βρυξέλλες...

Ακυρώθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι στις Βρυξέλλες, λόγω της πολιτικής... κατάστασης στην χώρα, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

Ο κ. Γκρούεφσκι επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Πέμπτη, στη βελγική πρωτεύουσα.

Η Μίνα Αντρέεβα είπε ακόμη ότι η Κομισιόν είχε συζητήσεις με τις αρχές της ΠΓΔΜ, υπενθυμίζοντας ότι ο επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν μετέβη στη χώρα στις 17 Φεβρουαρίου.

Ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, απέστειλε επιστολή προς τον επίτροπο Γιοχάνες Χαν, με την οποία ζητεί τη βοήθεια της Ε. Ε. για την υπέρβαση της προβληματικής κατάστασης στη χώρα.

25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Κυβερνητικοί "κοριοί" σε δημοσιογράφους και ιδιοκτήτες ΜΜΕ στα Σκόπια

Νέα «βόμβα» στα Σκόπια με την αποκάλυψη ότι οι μυστικές υπηρεσίες του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα- και υπέκλεπταν συνομιλίες- τουλάχιστον 100 δημοσιογράφων και ιδιοκτητών μέσων μαζικής ενημέρωσης που ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση.

Tα σχετικά στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Ζόραν Ζαεφ. Οπως και στις προηγούμενες αποκαλύψεις προκύπτει ότι οι άνθρωποι του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι σε όλο το φάσμα της εξουσίας και κυρίως υπουργοί της κυβέρνησής του, επιχειρούσαν να χειραγωγήσουν και τους ανθρώπους της ενημέρωσης για το τι πρέπει να δημοσιευθεί ή να μεταδοθεί, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αυτό γινόταν με το αζημίωτο, αφού προκύπτουν και αποκαλύψεις για χρηματικά ποσά που επρόκειτο να πάρουν απά το κράτος ΜΜΕ ως ανταλλάγματα.

Ο τελευταίος παρουσίασε στη συνέντευξη τύπου ενδεικτικά έξι τέτοιες επιλήψιμες συνομιλίες κυβερνητικών παραγόντων. Ανάμεσά τους η υπουργός Εσωτερικών Γκιορντάνα Γιανκουλόβσκα , ο στενός συνεργάτης του Ν.Γκρούεφσκι Μάρτιν Πρότογκερ που υπήρξε στο παρελθόν και εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το όνομα στο πλαίσιο του ΟΗΕ, του εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικών Ίβο Κότεβσκι, του υπουργού Μεταφορών Μίλε Γιανακιέσκι κ.α.

28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Ο Ζάεβ θα γνωστοποιήσει τηλεφωνικές συνομιλίες
του Νίκολα Γκρούεφσκι για το θέμα του ονόματος

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεβ δήλωσε ότι θα αποκαλύψει, τις επόμενες ημέρες, το περιεχόμενο τηλεφωνικών συνομιλιών του Νίκολα Γκρούεφσκι που αφορούν το ζήτημα της ονομασίας, οι οποίες, όπως είπε εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον πρωθυπουργό της χώρας. «Θα γνωστοποιήσουμε τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Νίκολα Γκρούεφσκι σχετικά με το τι λέει για το θέμα του ονόματος και τότε θα φανεί πόσο “ξέφυγε” αυτός ο άνθρωπος και πώς θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας και του λαού... Τότε θα δούμε» σημείωσε ο κ.Ζάεβ. ( Έγινε στις 16 Μαϊου).

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ προχώρησε σήμερα σε νέες αποκαλύψεις, σχετικά με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών που συνταράσσει τη χώρα, γνωστοποιώντας εννέα τηλεφωνικές συνομιλίες του κ.Γκρούεφσκι με τον υπουργό Επικοινωνιών και Μεταφορών Μίλε Γιανακίεφσκι, από το 2011, που αφορούσαν την κατεδάφιση ενός υπό ανέγερση πολυτελούς συγκροτήματος σπιτιών και γραφείων σε περιοχή των Σκοπίων, το οποίο ανήκε σε έναν επιχειρηματία, ο οποίος το διάστημα εκείνο ήταν και βουλευτής της αντιπολίτευσης.

Στις συνομιλίες αυτές, οι οποίες είναι αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουνίου το 2011, ο κ. Γκρούεφσκι δίνει οδηγίες στον κ.Γιανακίεφσκι για την κατεδάφιση του κτιρίου του επιχειρηματία Φίατ Τσάνοφσκι, το κόμμα του οποίου στις εκλογές εκείνες είχε συνεργαστεί με τo μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) της οποίας ηγείται σήμερα ο κ.Ζάεβ.

Η αντιπολίτευση και ο κ.Τσάνοφσκι είχε αναφέρει ότι τα κίνητρα για την κατεδάφιση του συγκροτήματος ήταν καθαρά εκδικητικά και πολιτικά και συνδέονταν με το γεγονός ότι ο κ.Τσάνοφσκι είχε υποστηρίξει οικονομικά τον ιδιοκτήτη του αντιπολιτευόμενου τηλεοπτικού σταθμού “A1” του Βέλια Ράμκοφσκι. Αμέσως μετά τις εκλογές του 2011, οι αρχές της ΠΓΔΜ έκλεισαν τον αναφερόμενο τηλεοπτικό σταθμό, ενώ ο Βέλια Ράμκοφσκι καταδικάστηκε σε φυλάκιση 13 χρόνων για φοροδιαφυγή και «ξέπλυμα» χρήματος.

Τέλος, ο κ.Ζάεβ ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, μέσω των μυστικών υπηρεσιών της χώρας επικεφαλής των οποίων είναι ο Σάσο Μιγιάλκοφ (πρώτος εξάδελφος του Νίκολα Γκρούεφσκι), παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες πρέσβεων έξι σημαντικών χωρών στην ΠΓΔΜ. Ο κ.Ζάεβ πρόσθεσε ότι θα παραδώσει στις πρεσβείες αυτές τα στοιχεία που διαθέτει για τις παρακολουθήσεις των πρέσβεών τους.



                     ΜΑΡΤΙΟΣ


4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν αποκαλεί τα Σκόπια «Μακεδονία»!

Τη διαβεβαίωση ότι το θέμα της ΠΓΔΜ βρίσκεται στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας έδωσε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ύπατη εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Το χαρακτηριστικό των δηλώσεών της ωστόσο, που προκαλεί αίσθηση στην Αθήνα και εγείρει ερωτήματα, ήταν ότι αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία». Ένα ζήτημα είναι το τι μπορεί να σημαίνει αυτό, όταν προέρχεται από επίσημα ευρωπαϊκά χείλη, ενώ ενδιαφέρον θα έχει να δούμε αν θα υπάρξει απάντηση από την επίσημη ελληνική διπλωματία.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Επίτροπο Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, στις Βρυξέλλες και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου από την ΠΓΔΜ για το κατά πόσο η συγκεκριμένη χώρα περιλαμβάνεται στην ατζέντα της Κομισιόν, παρά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, η κυρία Μογκερίνι δήλωσε: «Η απάντηση είναι "ναι, είναι στην ατζέντα" και επιτρέψτε μου επίσης να σας πω ότι μαζί με τον Επίτροπο Χαν ήδη επισκεφθήκαμε όχι μόνο τη Μακεδονία (σ.σ. όπως είπε), αλλά τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη η προσοχή που δίνουμε στα Βαλκάνια είναι πολύ υψηλή».

5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Επιστολή-πρόταση στον Τσίπρα για την ονομασία των Σκοπίων

Η βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, πολύ δε περισσότερο των Μακεδόνων, είναι η οριστική ονομασία της ΠΓΔΜ να μην περιέχει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του, επισημαίνουν οι Παμμακεδονικές Ενώσεις της υφηλίου σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η οποία κοινοποιείται σε συναρμόδια υπουργεία.

Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις τονίζουν ότι "μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων που δεν περιέχει τον όρο Μακεδονία όπως π.χ. Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία (Central Balkan Republic)", είναι σύμφωνη με τα γεωγραφικά δεδομένα, αλλά και με την εθνολογική σύνθεση της ΠΓΔΜ.

Την επιστολή υπογράφουν οι Παμμακεδονικές Ενώσεις ΗΠΑ, Αυστραλίας, Καναδά, Ευρώπης, τα Μακεδονικά Τμήματα Αφρικής, η Συντονιστική Επιτροπή Μακεδονικών Οργανώσεων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και οι σύλλογοι που συμμετέχουν στο "Κοινό των Μακεδόνων".


7 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στη συνάντηση Κοτζιά - Πόποσκι

Την πρώτη επίσημη συζήτηση για έναρξη συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ με στόχο να υιοθετηθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού εκ μέρους της γειτονικής χώρας, είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Πόποσκι στην Ρίγα της Λετονίας σήμερα, στο περιθώριο του Άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, όσον αφορά το πρόβλημα του αλυτρωτισμού «που εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως από την πλευρά της ΠΓΔΜ, ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε ότι συνιστά το πραγματικό πρόβλημα πίσω από το ζήτημα της ονομασίας» και προσθέτει ότι «για να αντιμετωπισθεί η αλυτρωτική πολιτική, ο κ. Υπουργός δήλωσε στον κ. Πόποσκι ότι προτίθεται να προτείνει στην κυβέρνηση της γειτονικής χωράς την υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ως ένα ακόμα βήμα καλής θέλησης της ελληνικής πλευράς».

Αναφορικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας, ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε στον κ. Πόποσκι τις πάγιες θέσεις της ελληνικής πλευράς και την στήριξη της Αθήνας στις συζητήσεις που διεξάγονται υπό τη διεύθυνση του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του OHE, Μάθιου Νίμιτς , υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε σημαντικές κινήσεις προς την κατεύθυνση μιας κοινά αποδέκτης σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή (erga omnes) και ότι αναμένει από την πλευρά της ΠΓΔΜ να επιδείξει την ίδια υπευθυνότητα και διάθεση για επίλυση του προβλήματος.

Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε, επίσης, ότι όσον αφορά την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, η κρίση θα γίνει με βάση τα κριτήρια και τις διαδικασίες που ισχύουν για όλα τα υποψήφια κράτη και η απόφαση που θα παρθεί θα είναι συλλογική.

**********************************

ΠΓΔΜ: Η Ελλάδα παρεμποδίζει την ευρωπαική μας προοπτική

Του ΣΩΤΗΡΗ ΣΙΔΕΡΗ

Με οξύτατη επίθεση κατά της Ελλάδας απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ στην ελληνική πρόταση για διάλογο με στόχο μια συμφωνία πάνω σε Μέτρα Οικοδόμησης μεταξύ των δύο χωρών.

Τα Σκόπια δέχονται με ιδιαίτερη δυσθυμία τον διάλογο για τα ΜΟΕ αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθούν στην ελληνική θέση, ότι η συζήτηση θα αφορά το πρόβλημα του αλυτρωτισμού, αλλά ταυτόχρονα επικρίνουν έντονα την Ελλάδα για την στάση της. Ταυτόχρονα όμως το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ αποσιωπά τα τεράστια εσωτερικά θεσμικά και προβλήματα δημοκρατικής λειτουργίας που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην ΕΕ .

Τα Σκόπια θεωρούν έμμεσα πλην σαφώς ότι η πρόταση για ΜΟΕ αποτελεί μια υπεκφυγή της Ελλάδας για να μην συζητηθεί το θέμα της ονομασίας, ωστόσο ο τόνος που χρησιμοποιούν προδίδουν την εσωτερική ένταση στην ΠΓΔΜ καθώς η κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι κλονίζεται από το σκάνδαλο των υποκλοπών και καταγγελίες για αυταρχισμό.

Στην επίθεσή του κατά της Ελλάδας το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κάνει λόγο για ανάδειξη δικαιολογιών εκ μέρους της Αθήνας με στόχο να παρεμποδίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων αναφέροντας: «κατά την συνάντηση, διαπιστώθηκε ότι προϋπόθεση για την πρόοδο αποτελεί η εγκατάλειψη της πρακτικής ανάδειξης δικαιολογιών για παρεμποδίσεις, σε κάθε ευκαιρία, στο πλαίσιο της ΕΕ.

Υπάρχει μια μακρά ιστορία αναζήτησης δικαιολογιών για την μη υπέρβαση της διαφοράς και της συνέχισης των μη νόμιμων αποκλεισμών. Οι δικαιολογίες είχαν διάφορες μορφές: υποτιθέμενη εκπλήρωση των κριτηρίων, δημιουργία εντυπώσεων περί μη ενιαίας θέσης, ή φόβοι περί αλυτρωτισμού, όπως και ενασχόληση με τις οικονομικές προκλήσεις. Όποια και αν ήταν η μορφή, η ουσία παραμένει να είναι , η αναβολή της επίλυσης και η πρόκληση ζημιών μέσω της παρεμπόδισης της ευρωπαϊκής προοπτικής», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Ν. Πόποσκι, θα ήταν επωφελές για όλα τα μέρη να εγκαταλειφθεί αυτή η πρακτική και να εκμεταλλευθούμε τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών και ότι «στο πλαίσιο αυτό, το σκεπτικό για την οικοδόμηση διμερούς εμπιστοσύνης είναι σίγουρα χρήσιμο». Διευκρινίζει όμως ότι τα ΜΟΕ δεν πρέπει να αποτελέσουν υποκατάστατο για τον σεβασμό των διεθνών υποχρεώσεων και τις αρχών που περιέχονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Σημειώνεται ότι οι αναφορές περί ομηρείας της ΠΓΔΜ από την Ελλάδα ή περί παρεμπόδισης της ευρωπαικής προοπτικής και η επίκληση των αξιών της Ευρώπης δεν αντιστοιχούν με την πραγματικότητα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις συνεχείς εκθέσεις προόδου και τις συνεχείς επισκέψεις αξιωματούχων στα Σκόπια έχει καταγράψει το σαφές πρόβλημα δημοκρατίας και δυσλειτουργίας των θεσμών που είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους δεν σημειώνεται πρόοδος στην ευρωπαική πορεία της ΠΓΔΜ, ενώ σαφείς είναι οι αναφορές και στο θέμα της ονομασίας που για την ΕΕ αποτελεί προυπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Παρασκήνιο και πιέσεις σε Αθήνα και Σκόπια για τα ΜΟΕ

Του ΣΩΤΗΡΗ ΣΙΔΕΡΗ

Εντονο παρασκήνιο με την ανάμειξη πολλών και μεγάλων χωρών, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κρύβει η πρόσφατη ανακοίνωση ότι η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ θα αρχίσουν διάλογο με στόχο την επίτευξη συμφωνίας πάνω σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του αλυτρωτισμού που εκπορεύεται από την όμορη χώρα. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται αμφιλεγόμενη από έμπειρους διπλωμάτες, καθώς κανείς, προς το παρόν, δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει το ακριβές περιεχόμενο και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά μια σειρά δημόσιων και παρασκηνιακών πιέσεων προς την Αθήνα και τα Σκόπια από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ε. Ε., που επιδιώκουν με κάθε τρόπο την εντατικοποίηση των συνομιλιών και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το ψήφισμα που εγκρίθηκε την περασμένη Τρίτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το οποίο ζητείται από την Ε. Ε. να παρακάμψει το θέμα της ονομασίας και να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η εκκρεμότητα της ονομασίας είναι διμερές πρόβλημα, θέση εντελώς αντίθετη με τις αποφάσεις της Ε.Ε.

Επειδή όμως οι συνθήκες δεν ευνοούν την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, εφευρέθηκε η λύση των ΜΟΕ, που για την Αθήνα φαντάζει ως μια ευκαιρία να διεθνοποιήσει το θέμα του αλυτρωτισμού, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι απλά. Όπως παρατηρούν οι ίδιες πηγές, ακόμη και αν υπάρξει μια συμφωνία για τον αλυτρωτισμό, το θέμα του ονόματος παραμένει στο τραπέζι και θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τον αλυτρωτισμό. Κατά συνέπεια, αυτό που απαιτείται είναι μια συνολική και οριστική συμφωνία.

Πριν από τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου υπήρχαν συζητήσεις στο παρασκήνιο για τη διένεξη Ελλάδας - ΠΓΔΜ για την ονομασία. Η Γερμανία από το περασμένο καλοκαίρι άρχισε να πυκνώνει το ενδιαφέρον και για πρώτη φορά το περασμένο φθινόπωρο άρχισαν να κυκλοφορούν κάποιες ιδέες για ΜΟΕ. Σε κάθε συζήτηση η ελληνική πλευρά τόνιζε και συνεχίζει να υποστηρίζει ότι το πρόβλημα βρίσκεται στα Σκόπια και ότι η Αθήνα έχει κάνει ήδη την πρόταση για συμβιβασμό, για ένα όνομα για κάθε χρήση με γεωγραφικό προσδιορισμό. Ταυτόχρονα, η κρίση στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ οξύνεται και η Ε.Ε. εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένη για το μέλλον της χώρας αυτής και αποφασίζει να απομονώσει τον Γκρούεφσκι. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, παρά τις επιφυλάξεις των ΗΠΑ, η Ε.Ε. σκοπίμως οξύνει τους τόνους.

Ταυτόχρονα, Βερολίνο, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον επαναφέρουν το θέμα των ΜΟΕ, και στη συνάντηση Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Πόποσκι στη Ρίγα της Λεττονίας στις 6 Μαρτίου αποφασίζεται επίσημα η έναρξη συνομιλιών. Η εκρηκτική κατάσταση στα Σκόπια και οι επιφυλάξεις που εκ των πραγμάτων αναφύονται για τις παραμέτρους αυτής της υπόθεσης ενδέχεται να οδηγήσουν σε δεύτερες σκέψεις, αλλά και στις αναγκαίες αποσαφηνίσεις. Δηλαδή για τον ρόλο του ΟΗΕ, για το ακριβές πλαίσιο συνομιλιών, την ενδεχόμενη πίεση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε., το χρονοδιάγραμμα και πολλά ακόμη που, αν γίνουν λάθος, το πολιτικό κόστος θα είναι μεγάλο για την κυβέρνηση...

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 15 Μαρτίου 2015

18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Απίστευτο: Φιλοσκοπιανό gala στην Πτολεμαΐδα. Αντιδράσεις στη Δυτική Μακεδονία

Του Παναγιώτη Σαββίδη

Στην κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας Μακεδονικών Συλλόγων οι συγκεντρωμένοι έκπληκτοι διαπίστωσαν πως παραβρέθηκαν σε μια φιλοσκοπιανή φιέστα, που στόχο είχε να εξυπηρετήσει την προπαγάνδα των ακραίων εθνικιστών στα Σκόπια και το εξωτερικό. Πρόκειται για ένα φιλοσκοπιανό gala, πίσω από το οποίο κρύβεται η «πρέσβειρα» της λεγόμενης «United "Macedonian" Diaspora» στην Ελλάδα Ευγενία Νατσουλίδου και πρόεδροι συγκεκριμένων Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής, που λειτουργούν ως «δούρειοι ίπποι» της σκοπιανής προπαγάνδας.

Το Σάββατο 9 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην Πτολεμαΐδα, κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας Μακεδονικών Συλλόγων, όπου ήταν παρόντες πολλοί εκπρόσωποι συλλόγων από τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, οι οποίοι έκπληκτοι διαπίστωσαν πως παραβρέθηκαν σε μια φιλοσκοπιανή φιέστα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε μάλιστα και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Παύλος Τσότσος, που όταν αντιλήφθηκε τι ακριβώς συνέβαινε πέρασε στην... «αντεπίθεση», επισημαίνοντας από το μικρόφωνο πως η «Μακεδονία ήταν, είναι και θα παραμείνει ελληνική».

Η τοποθέτηση του κ.Τσότου, προκάλεσε την αντίδραση της «πρέσβειρας» που του επιτέθηκε με προκλητικό post στο προσωπικό της ιστολόγιο. «Μόνη παραφωνία ήταν κάποιος από τους καλεσμένους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Σημ.: αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας) που, στον ασήμαντο λόγο του προς τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα όπου έγινε το γλέντι, κάτι ψέλλισε περί «ελληνικότητας της Μακεδονίας».

«Απορώ τι δουλειά είχε σε αυτό το γλέντι αυτός ο κύριος» έγραψε, αποκαλύπτοντας πως στόχος της εκδήλωσης ήταν: «Η διατήρηση και προβολή των παραδόσεων, της γλώσσας, της ιστορίας του τόπου μας και της αναγνώρισης και το σεβασμό των δικαιωμάτων μας ως αυτόχθονα λαό της Μακεδονίας». Δηλαδή αναγνώριση μειονότητας «μακεντόνετς» στη χώρα μας, αφού σύμφωνα με την ίδια, και τους λίγους που την ακολουθούν, οι Μακεδόνες δεν είναι Έλληνες αλλά Σκοπιανοί.

Να σημειωθεί πως η πρόσφατη ίδρυση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, που μέσα στους στόχους της είναι η αντίκρουση της φιλοσκοπιανής προπαγάνδας και η προάσπιση της ελληνικότητας της Μακεδονίας, έχει θορυβήσει αυτούς που «ονειρεύονται» τα Σκόπια έως τον Όλυμπο και τους εαυτούς τους καταπιεσμένους – και ενίοτε εμβασματούχους από το εξωτερικό- «μακεντόνετς» όπως η Νατσουλίδου.

Να σημειωθεί πως στις Ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου, η εκπρόσωπος της λεγόμενης «United ‘’Macedonian’’ Diaspora» στη χώρα μας, ζήτησε από τους λιγοστούς φιλοσκοπιανούς της Μακεδονίας, που δηλώνουν «Μακεντόνετς» και όχι Έλληνες, να στηρίξουν στην κάλπη το τουρκόφρονο DEB.

ΠΗΓΗ: .protothema.gr


28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

ΠΓΔΜ: Συναίνεση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας ζητεί το DUI

Την αποκατάσταση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, με τη διαμεσολάβηση της διεθνούς κοινότητας και την ενεργό συμμετοχή σε αυτόν του αλβανικού παράγοντα της χώρας, ώστε να επιλυθεί η πολιτική κρίση, ζήτησε o αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI Aλί Αχμέτι.

Παράλληλα, ο κ. Αχμέτι διεμήνυσε ότι μέσω του διαλόγου αυτού πρέπει να προκύψει και μια ευρύτερη συναίνεση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

«Το DUI θεωρεί ότι ο διάλογος αυτός για την υπέρβαση της πολιτικής κρίσης στη χώρα πρέπει να οδηγήσει και στην επίτευξη μιας ευρύτερης συναίνεσης για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας… Σε αυτόν τον πολιτικό διάλογο πρέπει να συμμετέχει υποχρεωτικά και το DUI, διότι καμία λύση για τη "Μακεδονία" δεν μπορεί να είναι βιώσιμη χωρίς τη συμμετοχή της δεύτερης μεγαλύτερης εθνικής κοινότητας στη χώρα» σημείωσε ο κ. Αχμέτι, μιλώντας το Σάββατο στο συνέδριο του κόμματός του στα Σκόπια.

31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Ο πρόεδρος των Σκοπίων πλέκει το εγκώμιο του ΣΥΡΙΖΑ

Το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ βρίσκεται, πλέον, σε διαφορετικό επίπεδο με τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ. Μιλώντας σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων, ο Γκιόργκι Ιβάνοφ τόνισε πως και οι δύο χώρες βρίσκονται ζημιωμένες εξαιτίας «ξένων παιχνιδιών, στο οποίο τα συμφέροντα είναι άλλων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Στην Ελλάδα υπάρχει μία νέα πραγματικότητα. Για πρώτη φορά στην πολιτική σκηνή στην Ελλάδα έχουμε πολιτικούς, οι οποίοι δεν φέρουν το φορτίο της κληρονομιάς από τον ψυχρό πόλεμο και ιδιαίτερα από τον εμφύλιο πόλεμο. Αλλάζουν τα δεδομένα».
Μεταξύ άλλων, ο Γκιόργκι Ιβάνοφ υπογράμμισε πως «το νέο κυβερνητικό σχήμα στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το πόσο θα επιβιώσει, ανοίγει και τα άλλα ζητήματα του προβλήματος με το όνομα, που αντιμετωπίζουμε εμείς, και οι πολίτες και οι επιχειρηματίες, αλλά και όλοι εκείνοι που μέχρι τώρα έχουν υποστεί μόνον ζημία. Δεν υπάρχει κανένα όφελος. Και αυτό είναι επιζήμιο και για εμάς, αλλά και για την ίδια την Ελλάδα, για το κύρος της, το οποίο έχει διακυβευτεί με όλες αυτές τις εξελίξεις σχετικά με το όνομα» και καταλήγει:

«Έτσι, πιστεύω ότι υπάρχει μία διαφορετική ροή των πραγμάτων και ότι δεν πρόκειται να παραμείνουμε όμηροι όλων αυτών που μέχρι τώρα συνδέονταν με το πρόβλημα της ονομασίας».


                     ΑΠΡΙΛΙΟΣ


21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Σκληρά λόγια από Ε.Ε. για καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΠΓΔΜ

Τη «σοβαρή ανησυχία» του για την επιδείνωση της κατάστασης στην ΠΓΔΜ εξέφρασε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σήμερα στο Λουξεμβούργο. Πρώτη φορά, με τόσο σκληρά λόγια, από τα κράτη-μέλη τονίστηκε η επιδείνωση στους τομείς του κράτους δικαίου, θεμελιωδών δικαιωμάτων, ελευθερίας των ΜΜΕ, αξίες που είναι απαραίτητες σε μια χώρα που θέλει να γίνει κράτος-μέλος της Ε.Ε. και χωρίς αυτές είναι υπό αμφισβήτηση η ευρωπαϊκή της πορεία.

Για την ελληνική πλευρά, τα συμπεράσματα αυτά αποτελούν νίκη, καθώς η μόνιμη αντιπροσωπεία κατάφερε να συνδιαμορφώσει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου έτσι ώστε στα τέσσερα σημεία του κειμένου να υπάρχει δύο φορές σαφής αναφορά στα συμπεράσματα του Δεκεμβρίου του 2014. Τότε, τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε γίνει σαφής αναφορά στο ότι η ΠΓΔΜ θα πρέπει να σέβεται τις σχέσεις της με τα γειτονικά της κράτη (βλέπε επίλυση θέματος ονομασίας με την Ελλάδα) και αυτός είναι ένας βασικός όρος για να συνεχίσει η ενταξιακή πορεία της χώρας.

24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

ΠΓΔΜ στο «μενού» της συνάντησης Κοτζιά - Μπαν Κι Μουν

Του ΣΩΤΗΡΗ ΣΙΔΕΡΗ

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την συνάντησή του με τον γ. γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, αποκάλυψε ότι εξελίσσεται ο διάλογος με την ΠΓΔΜ σε διμερές επίπεδο, με στόχο μια συμφωνία πάνω σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον ειδικό εκπρόσωπο του γ. γ. του ΟΗΕ για την ονομασία της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι συζήτησε το θέμα της ονομασίας και ότι τον ενημέρωσε «για τη συζήτηση που κάνουμε για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης». Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, όπου όπως είπε του να προχωρήσουν οι δύο χώρες Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, προσθέτοντας ότι αρχικά δεν υπήρξε απάντηση, αλλά τελικά τα Σκόπια συμφώνησαν. Στην συνέχεια έγινε ανταλλαγή καταλόγων ανταλλαγή καταλόγων- σημείων για ΜΟΕ και υπάρχει, όπως τις τελευταίες ημέρες, μια σύμπτωση σε ορισμένα σημεία που μπορεί να είναι η αφετηρία για έναν τέτοιο διάλογο.

Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Νίμιτς ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να συνεχιστεί ο διάλογος και να λάβει υπόψη του το γεγονός ότι πίσω από το όνομα κρύβεται και ένα συγκεκριμένο είδος αλυτρωτισμού, ο οποίος δυσκολεύει στην αποκατάσταση των σχέσεων εκείνων που θέλουμε εμείς, που είναι σχέσεις εμπιστοσύνης. Το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον κ. Νίμιτς για τις εξελίξεις αυτές, σημαίνει ότι ο διάλογος με την ΠΓΔΜ γίνεται σε διμερές επίπεδο, χωρίς την ενεργό συμμετοχή του ΟΗΕ

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr


                       ΜΑΪΟΣ


3 ΜΑΪΟΥ 2015

ΠΓΔΜ: Ο Γκρούεφσκι επανεξελέγη αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι επανεξελέγη αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE από το συνέδριο του κόμματος που διεξήχθη χθες και σήμερα στην πόλη Κουμάνοβο.

Ο Ν. Γκρούεφσκι ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για την αρχηγεία του κόμματος και από τους 529 συνέδρους, υπέρ της υποψηφιότητας του ψήφισαν 528, ενώ ένα ψηφοδέλτιο θεωρήθηκε άκυρο. Ο Γκρούεφσκι ηγείται του VMRO-DPMNE, ενός κόμματος της λαϊκιστικής δεξιάς, από τον Μάιο του 2003.

Ο κ. Γκρούεφσκι, στην ομιλία του στο συνέδριο του κόμματος του, επανέλαβε ότι στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης του παραμένει η ένταξη της χώρας στην Ε.Ε και στο ΝΑΤΟ, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι χρησιμοποιεί την οικονομική κρίση ως πρόσχημα για την αποφυγή ουσιαστικών διαπραγματεύσεων σχετικά με την αναζήτηση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

9 ΜΑΪΟΥ 2015

Αιματηρές συμπλοκές στο Κουμάνοβο

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται από το πρωί οι ένοπλες συρράξεις μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και ομάδας ενόπλων Αλβανών στην αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο. Πυροβολισμοί και εκρήξεις ακούγονται συνεχώς, ενώ σπίτια έχουν τυλιχτεί στις φλόγες.

Την ίδια ώρα, μέρος των κατοίκων εγκαταλείπει τη συνοικία, πεζή ή με οχήματα της αστυνομίας. Στο νοσοκομείο των Σκοπίων έχουν μεταφερθεί πάνω από 20 τραυματίες αστυνομικοί από τις συγκρούσεις, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν και νεκροί, μεταξύ των οποίων και τρεις αστυνομικοί, οι οποίοι, όπως αναφέρουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, κατάγονται από το Τέτοβο. Αδιευκρίνιστος παραμένει για την ώρα ο αριθμός των θυμάτων από την μεριά των ενόπλων Αλβανών καθώς και κατοίκων της συνοικίας στο Κουμάνοβο από διασταύρωση πυρών μεταξύ αστυνομικών και ενόπλων Αλβανών.

Το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, όπως και όλα τα κόμματα στη χώρα (σλαβικά και αλβανικά), απηύθυνε έκκληση προς τον πληθυσμό της χώρας για ηρεμία, ενώ έκανε λόγο για «προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας από ένοπλες ομάδες οι οποίες είναι γνωστές στην κοινή γνώμη της χώρας, όσο και σε γειτονικές χώρες και στη διεθνή κοινότητα, για τον ρόλο τους».

Από την μεριά του,ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ- Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM)- Ζόραν Ζάεβ, κάλεσε τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος- DUI-Αλί Αχμέτι να βγουν δημόσια και να εξηγήσουν στους πολίτες τι συμβαίνει στη χώρα και ποιος και γιατί επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της χώρας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σε ανακοίνωση του, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ και απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να αποκαταστήσουν έναν εποικοδομητικό διάλογο για την υπέρβασή της.

Ακόμη, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, στην ανακοίνωση του, εκφράζει την ανησυχία του για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών στα Σκόπια, οι οποίες, όπως αναφέρεται, «αποτελούν προσπάθεια κάποιων μη κυβερνητικών οργανώσεων, που ενθαρρύνονται από χώρες της Δύσης, να προκαλέσουν μία "έγχρωμη" επανάσταση στη "Μακεδονία"».

Εν τω μεταξύ το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στα Σκόπια και σε άλλες πόλεις της χώρας, για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα. Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και την απελευθέρωση πέντε φοιτητών οι οποίοι συνελήφθησαν χθες το βράδυ στα Σκόπια από την αστυνομία και κρίθηκαν προφυλακιστέοι για «επεισόδια» που προκάλεσαν, το βράδυ της Τρίτης, μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ διέκοψε την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποιεί στη Ρωσία και επιστρέφει εσπευσμένα στα Σκόπια, όπου θα καλέσει το συμβούλιο ασφαλείας της ΠΓΔΜ, μετά τις ένοπλες συρράξεις που διεξάγονται από το πρωί στην πόλη Κουμάνοβο.

Σερβία: Έκτακτα μέτρα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ

Η Σερβία ενισχύει τις αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα με την ΠΓΔΜ εξαιτίας των ένοπλων συγκρούσεων στο Κουμάνοβο. Σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούκ, με διαταγή του υπουργού Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς έχουν αναπτυχθεί ειδικές δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στη συνοριακή γραμμή με την ΠΓΔΜ, απέναντι από το Κουμάνοβο, για να αποτραπεί μεταφορά των συγκρούσεων εντός του εδάφους της Σερβίας.

Συναγερμός στο ΥΠΕΘΑ για τα Σκόπια!

Συναγερμός στο ΥΠΕΘΑ λόγω της έκρυθμης κατάστασης στα Σκόπια. Η πολιτική ηγεσία αλλά και όλοι οι Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων βρίσκονται στο ΥΠΕΘΑ από το βράδυ και γίνεται ευρεία σύσκεψη για την εκτίμηση της κατάστασης στο γειτονικό κρατίδιο. Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος και ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Τόσκας και οι Αρχηγοί έχουν ανοιχτή γραμμή και με την ΕΥΠ, από την οποία υπάρχει πληροφόρηση για την κατάσταση που επικρατεί στα Σκόπια.

Το βασικό θέμα της σύσκεψης έχει να κάνει με το ενδεχόμενο να ενισχυθούν με στρατιωτικές δυνάμεις τα σύνορά μας με τα Σκόπια. Κι αυτό γιατί αν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο στα Σκόπια είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει αυξημένη ροή προσφύγων και από τα Σκόπια.

10 MAΪOY 2015

«Τρομοκράτες» από την Αλβανία αιματοκύλισαν το Κουμάνοβο

Την ολοκλήρωση της επιχείρησης της αστυνομίας και του στρατού στην πόλη Κουμάνοβο κατά μιας «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας» ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι «τρομοκρατική ομάδα», αποτελούμενη από περίπου 40 μέλη, εισήλθε στην ΠΓΔΜ από «γειτονική χώρα», την οποία δεν κατονόμασε, με σκοπό να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, κτίρια στα οποία στεγάζονται θεσμικά όργανα της ΠΓΔΜ, αθλητικές εγκαταστάσεις και εμπορικά κέντρα.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, η ομάδα αυτή των «τρομοκρατών» που βρέθηκε στο Κουμάνοβο, απώτερος στόχος της οποίας ήταν η αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ, εξουδετερώθηκε από την αστυνομία μετά από μάχες 28 ωρών.

«Απώτερος στόχος των τρομοκρατών η αποσταθεροποίηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Δυστυχώς, στις μάχες με τους τρομοκράτες στο Κουμάνοβο, οχτώ αστυνομικοί ,τους οποίους θα θυμόμαστε για πάντα, έχασαν τη ζωή τους, όμως έσωσαν τις ζωές περίπου άλλων 8.000 πολιτών» σημείωσε ο κ. Γκρούεφσκι και πρόσθεσε ότι 37 ακόμη αστυνομικοί τραυματίσθηκαν και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο των Σκοπίων,οι περισσότεροι εξ΄ αυτών με ελαφρά τραύματα.
Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι η επιχείρηση της αστυνομίας για την εξουδετέρωση των «τρομοκρατών» στο Κουμάνοβο ήταν από τις πιο δύσκολες και εξήρε τον «επαγγελματικό τρόπο» με τον οποίο αυτή διεξήχθη.

Πρόσθεσε ότι 30 περίπου μέλη από την ομάδα των τρομοκρατών παραδόθηκαν στην αστυνομία και οδηγούνται στον ανακριτή. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται και πέντε εκ των «εγκεφάλων» της επιχείρησης.

Τελείωσαν οι ένοπλες συγκρούσεις

Τουλάχιστον 14 είναι οι νεκροί από την ομάδα των ένοπλων Αλβανών, στις μάχες με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που διεξήχθησαν χθες και σήμερα σε αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο, δήλωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας της ΠΓΔΜ Ιβο Κότεσκι, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο αριθμός αυτός να αυξηθεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιχείρηση της αστυνομίας εναντίον πολυάριθμης ομάδας ενόπλων στο Κουμάνοβο ολοκληρώθηκε με την εξουδετέρωση της ομάδας αυτής.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας σημείωσε ότι δεν υπάρχουν νεκροί μεταξύ αμάχων κατοίκων της αλβανόφωνης συνοικίας του Κουμάνοβο.

Ο Κότεσκι ανέφερε ότι οι επικεφαλής της ομάδας των ένοπλων Αλβανών προέρχονταν από το Κόσοβο και πρόσθεσε ότι πάνω από 30 μέλη της ομάδας αυτής, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι πολίτες της ΠΓΔΜ (αλβανικής εθνικής καταγωγής), παραδόθηκαν στην αστυνομία.

Ανησυχεί η Ε.Ε. για τις συγκρούσεις στην ΠΓΔΜ

Η ΕΕ εξέφρασε τη "βαθιά ανησυχία" της για τις συγκρούσεις στην ΠΓΔΜ, στα σύνορα με το Κόσοβο, που στοίχισαν τη ζωή 22 ανθρώπων -- 8 αστυνομικών και 14 μελών μιας ομάδας ενόπλων αλβανικής εθνικής καταγωγής. "Πρέπει να αποφευχθεί κάθε περαιτέρω κλιμάκωση της βίας, για το συμφέρον της γενικής σταθερότητας στη χώρα", τόνισε ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ.

Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους αναφορικά με την πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ, όπου η αριστερή αντιπολίτευση κατηγορεί τη συντηρητική εξουσία για διαφθορά, καθώς και ότι έχει θέσει υπό παρακολούθηση 20.000 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων πολιτικοί, δημοσιογράφοι και θρησκευτικοί ηγέτες.

14 ΜΑΪΟΥ 2015

Ανησυχία Κοτζιά – Μογκερίνι για την ένταση στην Π.Γ.Δ.Μ.

Την κοινή τους ανησυχία για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην ΠΓΔΜ και για τα περιστατικά βίας που έχουν προκαλέσει τριβές με γειτονικά κράτη, συζήτησαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, στην Αττάλεια, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όπου την Τετάρτη το βράδυ, κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας, οι συμμετέχοντες αποδεχόμενοι τη σχετική πρόσκληση-παρότρυνση του οικοδεσπότη, Τούρκου Υπ. Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τραγούδησαν για την ειρήνη το “We are the World‘. Μάλιστα, πρώτος ανταποκρίθηκε ο Ελληνας ομόλογός του, Νίκος Κοτζιάς, και ακολούθησαν οι υπόλοιποι.

Οι ταραχές συνδέονται με τον αγωγό «Turkish-Greek Stream»

Oι ταραχές στα Σκόπια μπορεί να συνδέονται με το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου «Turkish-Greek Stream» εκτιμά ο αναλυτής Μάρκο Γκάσιτς σε συνέντευξή του στο ρωσικό δίκτυο Russia Today. To ρωσικό δορυφορικό δίκτυο αναδεικνύει το ενδιαφέρον του νεοδιορισθέντος πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια Τζες Μπέιλι, ο οποίος δήλωσε ότι η κατάσταση στη χώρα προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες για την προσήλωση της κυβέρνησης της χώρας στις δημοκρατικές αρχές και αξίες, αλλά και του κομισάριου της ΕΕ για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση.

«Μου προκαλεί καχυποψία κάθε φορά, που οι ΗΠΑ επικρίνουν κάποια κυβέρνηση, απαιτώντας να λάβει μέτρα ως προς τα νόμιμα δίκαια του λαού. Αναμφίβολα στην περιοχή ανθεί η διαφθορά και πολλοί είναι δυσαρεστημένοι με αυτό, εδώ δεν υπάρχει κάτι καινούριο. Το ερώτημα είναι γιατί τώρα. Οι Αλβανοί εξτρεμιστές αποτελούν ήδη από καιρό πρόβλημα για την περιοχή, σκοπεύουν να δημιουργήσουν τη Μεγάλη Αλβανία, η οποία θα συνενώσει τμήματα κυρίαρχων κρατών. Συνήθως οι ΗΠΑ τους υποστηρίζουν και δεν έχουμε εξαίρεση αυτή τη φορά», διαπιστώνει ο Μ.Γκάσιτς, συνδέοντας τις εξελίξεις με την πορεία του υπό σχεδίαση ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου.

«Еάν ο αγωγός παρόλα αυτά κατασκευαστεί, για τις ΗΠΑ αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα, καθώς επιθυμεί να στείλει αέριο στην Ευρώπη μέσω Κατάρ, πράγμα, που θα τους επέτρεπε να διακόπτουν την παροχή καυσίμου στην ΕΕ, όποτε το επιθυμήσουν. Η Ουάσιγκτον δεν θέλει να της αφαιρέσει το ρωσικό σχέδιο αυτό το μοχλό πίεσης. Της χρειάζεται μια εναλλακτική επιλογή και εάν γι' αυτό χρειαστεί να εμποδιστεί η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου στην ΠΓΔΜ, θα το πράξει. Και για να μην ρισκάρουν Ρωσία και ΕΕ να δημιουργήσουν αυτή τη δίοδο, τί θα ήταν καλύτερο από την πρόκληση μιας εξαιρετικά ασταθούς κατάστασης;», αναρωτιέται ο αναλυτής.

15 ΜΑΪΟΥ 2015

Αλβανικό κράτος εντός της ΠΓΔΜ ήθελαν οι ένοπλοι στο Κουμάνοβο

Τη δημιουργία αλβανικού κράτους εντός της ΠΓΔΜ επιδίωκαν οι ένοπλοι Αλβανοί στο Κουμάνοβο, δήλωσε στην τηλεόραση του Κοσόβου (RTK) ο Σουλεϊμάν Οσμάνι, ένας εκ των αρχηγών της ομάδας που συγκρούστηκε με την αστυνομία το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο κ. Οσμάνι σε τηλεφωνική συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση του Κοσόβου ανέφερε ότι «οι στόχοι της ομάδας ήταν πολιτικοί, επιδιώκαμε τη δημιουργία αλβανικού κράτους μέσα στη "Μακεδονία" κατά το πρότυπο της Σερβικής Δημοκρατίας εντός της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Οσμάνι, ο οποίος είναι γνωστός ως Κομανταντ Σούλια, ήταν μεταξύ των Αλβανών που συνελήφθησαν κατά την αστυνομική επιχείρηση στο Κουμάνοβο, ωστόσο δραπέτευσε την Πέμπτη κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και καταζητείται.

ΥΠΕΞ: Γελοία η προσπάθεια εμπλοκής της Ελλάδας στα γεγονότα του Κουμάνοβο

Οργή έχουν προκαλέσει στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών υπαινιγμοί που μεταδόθηκαν από τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της ΠΓΔΜ ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins, υπονόησε ανάμειξη της Ελλάδας στα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στο Κουμάνοβο.

«Προκαλεί αποτροπιασμό και οργή η γελοία και ανενδοίαστη προπαγανδιστική προσπάθεια εμπλοκής της Ελλάδας στα τραγικά γεγονότα του Κουμάνοβο», ανέφεραν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα και πρόσθεταν ότι «η εξοργιστική αυτή προσπάθεια είναι ενδεικτική του τρόπου λειτουργίας των ΜΜΕ στην γειτονική χώρα.».

Η κ. Ολμπράιτ είχε χαρακτηρίσει «τρελή» τη συζήτηση για την ονομασία. Το Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν συμμερίζεται «τις απαράδεκτες προσωπικές της εκτιμήσεις της κυρίας Ολμπράιτ ως προς το ζήτημα της ονομασίας».

Οι προκλητικές δηλώσεις Ολμπράϊτ

Με προκλητικό τρόπο, η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, Μαντλίν Ολμπράιτ, άφησε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει σχέση με τα επεισόδια στα γειτονικά Σκόπια, ενώ αναφέρεται κυνικά στο θέμα της ονομασίας της FYROM.

Μιλώντας στο πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, σε εκδήλωση για τη Βοσνία και το μέλλον της στην Ευρώπη, η Ολμπράϊτ ρωτήθηκε σχετικά (από τον γνωστό δημοσιογράφο Μεθόδιο Κολόσκι) και οι απαντήσεις της έδειξαν πολλά, για την αντίληψη συγκεκριμένων κύκλων στις ΗΠΑ σε σχέση με τα Βαλκάνια. Η πρώην ΥΠΕΞ του Κλίντον, χαρακτήρισε την πολυετή διαμάχη Αθήνας-Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας ως «τρελό» ζήτημα. «Το θέμα της ονομασίας της ΦΥΡΟΜ είναι από τα πιο τρελά ζητήματα διεθνών σχέσεων όλων των εποχών».

«Νομίζω πως τα πρόσφατα γεγονότα (σ.σ. εννοεί προφανώς τα επεισόδια στο Κουμάνοβο) είναι πολύ ανησυχητικά, οι εξτρεμιστικές ενέργειες, ο διαχωρισμός σε μικρά εθνικιστικά γκρουπ, η σχέση που έχει το Κόσσοβο και τι κάνουν οι Έλληνες γι' αυτό».

Η πρώην αμερικανή ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και σε μερικές «πονηρές» παρασκηνιακές κινήσεις των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να μην υπάρξει διπλωματικό επεισόδιο στις συναντήσεις των αντιπροσωπειών Αθήνας-FYROM. Οπως είπε, υπήρξαν συγκεκριμένες μεθοδεύσεις, ώστε ο Γκλιγκόροφ να φτάσει στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών βραδινές ώρες, ώστε να μην βρίσκεται κανείς άλλος εκεί και ότι έβαψαν τους ιστούς των σημαιών, προκειμένου να μην μπορέσει να γίνει έπαρση ούτε της ελληνικής ούτε της FYROM. «Στους Έλληνες δεν άρεσε η σημαία της Μακεδονίας με τον ήλιο της Βεργίνας στη μέση» είπε η Ολμπράιτ.

16 ΜΑΪΟΥ 2015

Αντιπολίτευση Π.Γ.Δ.Μ.: «Ο Γκρούεφσκι διαπραγματευόταν μυστικά την αλλαγή του ονόματος»

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), Ζόραν Ζάεβ, κατηγόρησε σήμερα τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι ότι διαπραγματευόταν, μυστικά, την αλλαγή της «συνταγματικής ονομασίας» της χώρας, παρά τα όσα διακήρυττε δημόσια για την υπεράσπισή του και την εικόνα του «θεματοφύλακα» του ονόματος που έντεχνα καλλιέργησε στο εσωτερικό και την οποία, όπως είπε, εκμεταλλεύτηκε, πολιτικά.

Ο Ζόραν Ζάεβ δημοσιοποίησε σήμερα, μεταξύ άλλων, τηλεφωνική συνομιλία, πριν από μερικά χρόνια, μεταξύ του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, του τότε υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι και του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Σάσο Μιγιάλκοφ (πρώτος εξάδελφος του Ν. Γκρούεφσκι ο οποίος παραιτήθηκε πριν από μερικές ημέρες), σχετικά με χειρισμούς της κυβέρνησης για το ζήτημα της ονομασίας.

Στη συνομιλία, ο κ. Γκρούεφσκι φέρεται να ενημερώνει τους συνομιλητές του ότι έχει έρθει στα Σκόπια κάποιος από την Ελλάδα, ο οποίος πρέπει να ετοιμάσει μία συνάντηση μεταξύ του Σάσο Μιγιάλκοφ και ενός «διαμεσολαβητή» από την Ελλάδα το όνομα του οποίου, όπως λέει ο κ. Γκρούεφσκι, ξεκινάει από Α. σχετικά με την αναζήτηση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Ο κ. Γκρούεφσκι ζητά τη γνώμη τού κ. Μιλόσοσκι για τις θέσεις που πρέπει να εκφράσει ο κ. Μιγιάλκοφ και πώς να χειριστεί το θέμα της συνάντησης. Ο κ. Μιλόσοσκι φέρεται να λέει πως ο κ. Μιγιάλκοφ θα μπορούσε να προτείνει μία δαιδαλώδη ονομασία του τύπου «Ανεξάρτητη ή Κυρίαρχη Δημοκρατία της Μακεδονίας (Άνω ή Βόρεια)», η οποία, όπως λέει, δεν βλάπτει και πολύ τα Σκόπια και ίσως θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς, όπως σημειώνει, πρόκειται για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που εν μέρει μπορεί να τη δικαιολογήσει ο Γ. Παπανδρέου στην κοινή γνώμη της Ελλάδας.

Ο κ. Μιλόσοσκι λέει ακόμη ότι μία τέτοια ονομασία συμφέρει τα Σκόπια, καθώς η παρένθεση (Άνω ή Βόρεια) θα «ξεχαστεί» απ΄όλους σε μερικά χρόνια και θα μείνει μόνο η ονομασία «Ανεξάρτητη ή Κυρίαρχη Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ο Αντόνιο Μιλόσοσκι επισημαίνει ότι όχι μόνον η ΠΓΔΜ, αλλά και η Ελλάδα, για λόγους που σχετίζονται με την εικόνα της ως χώρα, επιθυμεί να βρεθεί σύντομα λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

Ακόμη, ο κ. Ζάεβ κατηγόρησε τον Νίκολα Γκρούεφσκι ότι οι διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας δεν γινόταν από τους θεσμικούς εκπροσώπους, παρά παρασκηνιακά και από εξωθεσμικούς παράγοντες, όπως ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της ΠΓΔΜ.

Τέλος, ο κ. Ζάεβ ανέφερε ότι υπάρχουν δεκάδες ακόμη συνομιλίες του κ. Γκρούεφσκι και στελεχών της κυβέρνησής του για το θέμα του ονόματος, τις οποίες, για την ώρα τουλάχιστον, δεν θα δημοσιοποιήσει για να μην πληγούν τα εθνικά συμφέροντα της ΠΓΔΜ και η διαπραγματευτική διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ: Αν θέλαμε, θα το είχαμε κάνει

Στο μεταξύ, για εμφανή προσπάθεια χειραγώγησης των πολιτών της χώρας, από την πλευρά της αντιπολίτευσης, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, σχολιάζοντας τη δημοσιοποίηση της τηλεφωνικής συνομιλίας για το θέμα του ονόματος που δημοσιοποίησε, νωρίτερα σήμερα, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), Ζόραν Ζάεβ.

«Ο Νίκολα Γκρούεφσκι και αυτή η κυβέρνηση είναι εννέα χρόνια στην εξουσία. Αν θέλαμε να αλλάξουμε το όνομα της χώρας, θα το είχαμε κάνει. Αλλά προφανώς, αυτό δεν έχει γίνει. Αντιθέτως, το SDSM είναι αυτό που άλλαξε το όνομά της χώρας, δύο χρόνια με το που ήρθε στην εξουσία στα τέλη του 1992. Το 1994, χειραγωγώντας τους πολίτες και χωρίς να ζητήσει τη γνώμη τους σε δημοψήφισμα, αποδέχθηκε να αποκαλούμαστε "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας", λέγοντας ψέματα στον λαό ότι η ονομασία αυτή θα είναι μόνο για δύο μήνες» πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι, σε συνέντευξή του στον φιλοκυβερνητικό σταθμό των Σκοπίων «Sitel» , αμέσως μετά τις συνομιλίες που δημοσιοποίησε ο Ζόραν Ζάεβ.

Όσον αφορά το περιεχόμενο των συνομιλιών που δημοσιοποίησε σήμερα η αντιπολίτευση, ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι πρόκειται για «ανταλλαγή απόψεων» μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης και πως η δουλειά τής κυβέρνησης είναι να συζητά και να επιδιώκει λύση στο θέμα του ονόματος, υπενθυμίζοντας ότι με τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου, είχε δέκα συναντήσεις, κατά τις οποίες αντάλλαξαν απόψεις για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα αυτό.

17 ΜΑΪΟΥ 2015

ΠΓΔΜ: Μεγαλειώδης συγκέντρωση κατά του Νίκολα Γκρούεφσκι

Περίπου 40.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και όχι μόνο ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι στη μεγάλη αντικυβερνητική συγκέντρωση που πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα η αντιπολίτευση, μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ στα Σκόπια.

Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα όπως «Γκρούεφσκι παραιτήσου», «Ελευθερία» και «Χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη».

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), ο Ζόραν Ζάεβ, μιλώντας στη συγκέντρωση επανέλαβε το αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και τον σχηματισμό μίας μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για νέες εκλογές στη χώρα.

Αύριο συγκέντρωση υπέρ Γκρούεφσκι!

Στο μεταξύ, μεγάλη συγκέντρωση για την υποστήριξη της κυβέρνησης θα πραγματοποιήσει αύριο το βράδυ στα Σκόπια το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE, στην οποία θα μιλήσει ο αρχηγός του κόμματος αυτού και πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

«Στη συγκέντρωση της Δευτέρας θα απευθυνθούν ορισμένα σαφή μηνύματα: Η Μακεδονία είναι η πατρίδα μας, η οποία αξίζει να έχει σταθερότητα, ευημερία και ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον. Η αυριανή συγκέντρωση θα κάνει σαφές ότι μόνο ο λαός, μέσω δημοκρατικών εκλογών, αποφασίζει ποιος είναι στην κυβέρνηση και ποιος στην αντιπολίτευση», ανέφεραν από το VMRO-DPMNE.

Οι συγκεντρώσεις αυτές της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης διεξάγονται την ώρα που η πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ βαθαίνει όλο και περισσότερο.

18 ΜΑΪΟΥ 2015

ΠΓΔΜ: Χωρίς αποτέλεσμα η νέα συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων

Χωρίς κανένα αποτέλεσμα έληξε η νέα συνάντηση, που είχαν σήμερα, στα Σκόπια, οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ για την εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα, καθώς δεν υπήρξε καμία μετατόπιση στις θέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), Ζόραν Ζάεβ δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος και πρόσθεσε ότι η αντιπολίτευση εμμένει στο αίτημά της για παραίτηση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης που θα προετοιμάσει το έδαφος για νέες εκλογές.

Ωστόσο, το αντικυβερνητικό κύμα διαμαρτυρίας που ξέσπασε τις τελευταίες εβδομάδες ρίχνει νερό στο αυλάκι των υποστηρικτών του χάους, ενώ, σύμφωνα με σερβικά και ρωσικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχους, προκαλείται εσκεμμένα με στόχο την αποσταθεροποίηση.

Στη διάρκεια της συνάντησης τους την Παρασκευή, ο Σέρβος πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασαν έντονη ανησυχία για «την αυξανόμενη ένταση της τρομοκρατίας στα Βαλκάνια» και κάλεσαν την Ε.Ε. να μην αδιαφορήσει στα προβλήματα που ανακύπτουν. Οι δύο πολιτικοί έκαναν αναφορά στα πολύνεκρα επεισόδια που σημειώθηκαν πριν από δέκα ημέρες στο Κουμάνοβο της Βόρειας ΠΓΔΜ, με πρωταγωνιστές Κοσοβάρους. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε με ανακοίνωση του τον κίνδυνο να προκληθεί αιματοχυσία που θα γυρίσει την περιοχή στις ταραχές της δεκαετίας του 1990. Οι Ρώσοι
αφήνουν αιχμές για «εξωτερικούς παράγοντες αποσταθεροποίησης» της ΠΓΔΜ, όμως Σέρβοι αναλυτές μιλούν καθαρά για «αλβανικό δάκτυλο» και συντονισμένη εξωτερική πίεση κατά του Γκρούεφσκι και των Σλαβομακεδόνων. Το Βελιγράδι ανησυχεί για τα εθνικιστικά σχέδια του
αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού.

Αντίδραση Ελλάδας για την αναφορά του γ.γ. του ΝΑΤΟ στα Σκόπια ως «Μακεδονία»

Η ελληνική αντιπροσωπεία στην κοινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, αντέδρασε άμεσα στην αναφορά του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος αποκάλεσε την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία», έγινε γνωστό απόψε.

Επιπλέον θα αποσταλεί επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

20 ΜΑΪΟΥ 2015

Γ.Γ του ΝΑΤΟ: Ήταν λάθος που αποκάλεσα τα Σκόπια Μακεδονία

Δεν επρόκειτο για ηθελημένη πράξη αλλά για λάθος απολογήθηκε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ σχετικά με την αναφορά του στη ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία», όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ απολογήθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε άμεσα με τον μόνιμο αντιπρόσωπό μας στο ΝΑΤΟ, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, κατά την οποία του μεταφέρθηκε η έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για τις αναφορές του σε «Μακεδονία» κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στον Τύπο, αναφορές που προκάλεσαν τουλάχιστον έκπληξη και επέτρεψαν να αντληθούν λανθασμένα συμπεράσματα.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είπε ότι αντελήφθη το λάθος του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους του Τύπου. Παρακάλεσε δε τον μόνιμο αντιπρόσωπό μας στο ΝΑΤΟ να μεταφέρει έκφραση συγνώμης του ιδίου στους υπουργούς που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΕ, τονίζοντας ότι, φυσικά, δεν επρόκειτο για ηθελημένη πράξη και σημείωσε ότι από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του στο ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί πάντα την ορθή ονομασία του κράτους αυτού.

20 MA:IOY 2015

Λαβρόφ: «Ενορχηστρωμένη από το εξωτερικό» η κατάσταση στην ΠΓΔΜ

Η Ρωσία είναι "πολύ ανήσυχη" για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ, όπου η αντιπολίτευση απαιτεί την παραίτηση του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος κατήγγειλε ότι η κρίση είναι "ενορχηστρωμένη από το εξωτερικό" εξαιτίας της φιλορωσικής στάσης των Σκοπίων.

"Είμαστε πολύ ανήσυχοι (...) Τα γεγονότα (στην ΠΓΔΜ) είναι ενορχηστρωμένα από το εξωτερικό με τρόπο αρκετά χονδροειδή", υποστήριξε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA-Novosti. Πρόσθεσε πως η κρίση έχει στόχο να ασκηθεί πίεση στον Γκρούεφσκι "επειδή αρνήθηκε να συμμετάσχει στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας".

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είχε υποστηρίξει το σχέδιο του αγωγού αερίου South Stream και "δήλωσε έτοιμος να συνεργασθεί" σε άλλα σχέδια για τη διοχέτευση του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, συνέχισε ο Λαβρόφ, ο οποίος μιλούσε ενώπιον του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου.


21 ΜΑΪΟΥ 2015

Η «φωτιά» στα Σκόπια δεν έσβησε στο Στρασβούργο.

Η πολιτική και εθνοτική κρίση που μαστίζει τα Σκόπια μεταφέρθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής
θύελλας, και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεφ, συναντήθηκαν χθες με ευρωβουλευτές και με τον επίτροπο για τη διεύρυνση της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν.

Ηταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «πυροσβεστική της έντασης που επικρατεί στο κρατίδιο και των αγεφύρωτων διαφορών μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που υποδαυλίζουν την ήδη εκρηκτική κατάσταση και μεταξύ των εθνοτήτων.

Μόνο ικανοποίηση

Πέραν της ικανοποίησης που εξέφρασαν οι διοργανωτές της συνάντησης και υπεύθυνοι για τα Βαλκάνια (ο Σλοβάκος Εντουαρντ Κούκαν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Σλοβένος Ιβο Βαγκλ από την ομάδα Φιλελευθέρων και ο Βρετανός Ρίτσαρντ Χόουιτ από την ομάδα των Σοσιαλιστών) για τη συνομιλία μεταξύ του δεξιού, κυβερνητικού VΜRΟ και των Σοσιαλδημοκρατών του Ζάεφ (SDSM) και της ευχής να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι μεταρρυθμίσεις για την πορεία της χώρας προς την ευρωπαϊκή ένταξη, δεν υπήρξαν ουσιαστικά βήματα για την επίλυση της κρίσης η οποία βαθαίνει όλο και περισσότερο στην ΠΓΔΜ, προκαλώντας έντονη ανησυχία για «ντόμινο» αναταραχής στα Βαλκάνια.

«Τα κόμματα επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στην ευρωπαϊκή ένταξη και τις δημοκρατικές αρχές», τονίζεται, μεταξύ άλλων, στο κοινό ανακοινωθέν Ευρωκοινοβουλίου και πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων.

Παρά τη συναίνεση που αποπνέει το ανακοινωθέν, η κατάσταση στην ΠΓΔΜ εξακολουθεί να θυμίζει καζάνι που βράζει. Η αντιπαράθεση συνεχίζεται στο εσωτερικό μέτωπο, ενώ είναι εμφανής η ανησυχία των γειτονικών χωρών και της Ρωσίας, η οποία θεωρεί πως η κρίση στα Σκόπια είναι «ενορχηστρωμένη» από το εξωτερικό.

29 ΜΑΪΟΥ 2015

ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΑΣ ΜΠΕΛΩΝΗ

Γίνεται μια τοπική σύγκρουση περιορισμένης εμβέλειας να κινητοποιήσει όλους τους μεγάλους διεθνείς παίκτες; Και όμως γίνεται. Δεν είναι όποια κι όποια η σύγκρουση. Εκτυλίχθηκε στα
«καταραμένα» Βαλκάνια, σε μια συγκυρία που η Ευρώπη ήδη κλονίζεται λόγω των ρωσικών προκλήσεων στην Ουκρανία. Δεν είναι τυχαίο που οι αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν στις 10 Μαΐου στην αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο, στα Σκόπια επανενεργοποίησαν το άτυπο Διευθυντήριο για τα Βαλκάνια που δημιουργήθηκε τις ημέρες του πολέμου στη Βοσνία (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία), αλλά και τον ρωσικό παράγοντα.

Η Ελλάδα δύσκολα θα αποφύγει την ένταξη στο βαλκανικό κάδρο. Οχι μόνο λόγω γειτνίασης και επειδή ξυπνούν τα φαντάσματα του αλβανικού εθνικισμού, αλλά και λόγω των εξελίξεων που θα μπορούσαν να δρομολογηθούν στην εκκρεμότητα της ονομασίας. Πάντως, από τα απόρρητα τηλεγραφήματα που έχουν στη διάθεση τους «ΤΑ ΝΕΑ» προκύπτει ότι οι Αμερικανοί δεν πιέζουν την Ελλάδα για εξελίξεις στο ζήτημα. Τουλάχιστον για την ώρα. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν θα ήθελαν να τελειώνουν με αυτό.

Σε συνάντηση που είχε στις 14 Μαΐου ο διευθυντής Δυτικών Βαλκανίων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με διπλωμάτες της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, ο Τόμας Γιαζντγκένρντι υποβάθμισε τα
γεγονότα. Η αμερικανική άποψη είναι ότι τα επεισόδια στο Κουμάνοβο δεν έχουν τη δυναμική να εξελιχθούν σε ευρύτερη σύγκρουση διεθνικού χαρακτήρα.

Παρεμβάσεις Αμερικανών - συναγερμός Γερμανών

Φυσικά, η παρέμβαση της Ουάσιγκτον ήταν άμεση. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στους Έλληνες διπλωμάτες, οι ΗΠΑ παρενέβησαν από την πρώτη στιγμή με αυστηρό τόνο στην κυβέρνηση των Σκοπίων ζητώντας μέτρα για διέξοδο από την κρίση. Ελαβαν μάλιστα διαβεβαιώσεις για παραιτήσεις κορυφαίων υπουργών. Πράγματι, οι σκοπιανοί υπουργοί παραιτούνταν λίγες ώρες αργότερα. «Εχουν γίνει επανειλημμένες παρεμβάσεις προς κάθε κατεύθυνση να μην προκαλέσει η αντιπολίτευση δημόσιες κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση του ήδη εύθραυστου πολιτικού σκηνικού» φέρεται να λέει ο αμερικανός διπλωμάτης.

Και ενώ οι ΗΠΑ εμφανίζονται να δίνουν προτεραιότητα στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στην ΠΓΔΜ (και όχι στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας), ο Αμερικανός σημειώνει με νόημα ότι ο σκοπιανός πρωθυπουργός εμφανίζεται τελευταία «πολύ αλλαγμένος» σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό και ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει τουλάχιστον να δοκιμάσει τη... γνησιότητα των προθέσεων του. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Αθήνα δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία των Αμερικανών. Αντιθέτως. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ θεωρούν εντελώς απίθανο να υπάρξει πρόοδος στο Σκοπιανό όσο ο Γκρούεφσκι παραμένει πρωθυπουργός στην ΠΓΔΜ.

Δεν σήμανε μόνο στην Ουάσιγκτον κόκκινος συναγερμός για τις εντάσεις στην ΠΓΔΜ. Σχεδόν ταυτόχρονα, αν όχι νωρίτερα, είχαν κινητοποιηθεί οι Γερμανοί, συνεπείς στην προσπάθεια τους να κατευθύνουν την επόμενη ημέρα στα Βαλκάνια, αν και αθόρυβα. Δεν είναι τυχαίο που το Βερολίνο έχει ορίσει ειδικό απεσταλμένο για την περιοχή, ο οποίος επισκέπτεται συχνά τα Σκόπια. Ο Ερνστ Ράιχελ έχει επιδοθεί σε διπλωματικό μαραθώνιο επαφών με τους παίκτες στα Σκόπια, αλλά και με
άλλες ευρωπαϊκές πρεσβείες, πριν, κατά τη διάρκεια και προφανώς και μετά την κρίση στην ΠΓΔΜ. Από αυτές προκύπτει, σύμφωνα με απόρρητες πληροφορίες, ότι στις επαφές του με τη σκοπιανή πολιτική ηγεσία ο απεσταλμένος του γερμανικού ΥΠΕΞ απηύθυνε μήνυμα για την ανάγκη διενέργειας εκλογών, αφού θα έχει προηγηθεί η προετοιμασία, ώστε αυτές να είναι αξιόπιστες.

Ο φόβος του Βερολίνου για μη ένταξη στο ΝΑΤΟ

Σε κλειστή ενημέρωση που έκανε στους ευρωπαίους πρεσβευτές στα Σκόπια στις 16 Μαΐου, ο απεσταλμένος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρτογράφησε όλες τις κινήσεις του στη γειτονική χώρα. Μεταξύ αυτών, οι Γερμανοί φαίνεται να διαμήνυσαν στη σκοπιανή πολιτική ηγεσία ότι πρέπει να αποφύγει τις συγκρούσεις μεταξύ πολιτών. Σαφής, όμως, φαίνεται να είναι και η διάθεση της γερμανικής πλευράς να αναζητήσει τρόπους μετάβασης στη μετά Γκρούεφσκι εποχή.

Στην ίδια συνάντηση ο Ράιχελ αποκαλύπτει ότι στη συνάντηση του με τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος, ο Αλί Αχμέτι παραδέχθηκε ότι είχε επαφές με ομάδες ενόπλων της περιοχής. Ο ηγέτης του αλβανικού κόμματος φέρεται να λέει στον γερμανό απεσταλμένο ότι στις επαφές του με τους αλβανούς ενόπλους «προσπαθούσε να τους πείσει να μην προχωρήσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις». Ωστόσο απέφυγε να μιλήσει για τον ρόλο του την ημέρα της σύγκρουσης με την αστυνομία και αντ' αυτού υποστήριξε ότι θα ζητήσει έρευνα των γεγονότων στο Κουμάνοβο από το ΝΑΤΟ.

Ο Γερμανός δήλωσε ενώπιον των ευρωπαίων πρεσβευτών ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν να πιέζουν τα Σκόπια για εξελίξεις και να παρεμβαίνουν όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. «Η συνέχιση του status quo δεν είναι ούτε βιώσιμη ούτε επιθυμητή» καταλήγει ο Ράιχελ. Η στάση του απηχεί σε μεγάλο βαθμό τη στροφή της διεθνούς κοινότητας απέναντι στο πρώην αγαπημένο της παιδί Νίκολα Γκρούεφσκι. Προφανώς οι ημέρες της εύνοιας απέναντι στον σκοπιανό πρωθυπουργό έχουν παρέλθει.Το γερμανικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις δεν είναι ανεξάρτητο, πάντως, από τον φόβο του Βερολίνου, όπως παραδέχεται και ο απεσταλμένος του, ότι η πολιτική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη μπορεί να
γίνει η αιτία η ΠΓΔΜ «να χάσει τη θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ». Το Βερολίνο, εξάλλου, δεν έκρυψε ποτέ την επιθυμία του για ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και στο Ν ΑΤΟ.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι Γερμανοί δεν έχουν κρύψει ότι θα ήθελαν να τελειώνουν με την εκκρεμότητα της ονομασίας, όπως έχει παραδεχθεί η ίδια η Ανγκελα Μέρκελ. Το Βερολίνο θεωρεί ότι μια σταθερή ΠΓΔΜ είναι απαραίτητη για να σταθεί στα πόδια του το Κόσοβο. Και, βέβαια,
δεδομένης της κρίσης στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία, η Ευρώπη φαίνεται να συνειδητοποιεί ότι τα Διπικό Βαλκάνια πρέπει να δεθούν στο ευρωατλαντικό άρμα προκειμένου να μην πέσουν στην αγκαλιά της Μόσχας.

Θεωρίες συνωμοσίας για τον Turkish Stream

Εννοείται ότι οι Ρώσοι δεν θα μπορούσαν να μείνουν αμέτοχοι. Δεν άργησαν μάλιστα να βολιδοσκοπήσουν και τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς, συνδέοντας εμμέσως τις ταραχές και με το ζήτημα της ονομασίας. Οπως προκύπτει από τη συνάντηση που είχε πριν από περίπου δέκα ημέρες ο αρμόδιος διευθυντής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών με την ελληνίδα πρεσβευτή στη Μόσχα, οι Ρώσοι θεωρούν ότι η αντίδραση της Δύσης ήταν ήπια και ασπάζονται τη θεωρία περί σύνδεσης των γεγονότων με αλβανούς εξτρεμιστές του UCK και του NLA που χρησιμοποιούν ως ορμητήριο τους το Κόσοβο. «Η Ρωσία αισθάνεται δικαιωμένη για τη στάση της έναντι του Κοσόβου» λέει ο ρώσος πρέσβης, που δεν παραλείπει να υπενθυμίσει τις πρόσφατες δηλώσεις του
αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα περί Μεγάλης Αλβανίας, υπονοώντας ότι η Μόσχα τις ασπάζεται.

Ο ρώσος πρέσβης μάλιστα αναλύει στην ελληνίδα πρεσβευτή τη θεωρία της Μόσχας. Σύμφωνα με αυτήν, η πίεση προς τον σκοπιανό πρωθυπουργό αυξήθηκε επειδή ο Γκρούεφσκι αρνήθηκε να συνταχθεί με τη στάση της Δύσης στην υπόθεση των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας! Ομως δεν
σταμάτησε εκεί. Ο ΜπότσανΤσαρτσένκο συνέδεσε την αποσταθεροποίηση στην ΠΓΔΜ με τα σχέδια για τον Turkish Stream και την προέκταση του μέσω ελληνικού εδάφους στη γειτονικά χώρα. Οπως το έθεσε, «μια φιλικότερη προς τη Δύση κυβέρνηση από του Γκρούεφσκι ίσως να
απέρριπτε τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ, που είναι ο αδύναμος κρίκος του όλου εγχειρήματος». Το κερασάκι στην τούρτα ήταν ότι ο Ρώσος, εμμέσως πλην σαφώς, έθεσε ως αναγκαιότητα την επίλυση του ονοματολογικού, λέγοντας ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη την κατάσταση στη χώρα και ότι η έλλειψη συμφωνίας στο ονοματολογικό συνιστά βασικό εμπόδιο
στη συνεργασία των χωρών της περιοχής»! Το κλίμα στο οποίο κινούνται οι Ρώσοι είχε φανεί, όμως, και από τη δεξίωση που παρέθετε λίγες ημέρες νωρίτερα ο ρώσος πρέσβης στα Σκόπια με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων από τη νίκη κατά του φασισμού. Εκεί ο ρώσος διπλωμάτης υποστήριξε ότι ο φασισμός επιχειρεί να αναστηθεί, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, στις Βαλτικές Χώρες και η τραγωδία στο Κουμάνοβο!

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ

Μυστική πρόταση για την ονομασία

ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ μυστικό ότι το (ουγκυβερνών με τον Νίκολα Γκρούεφσκι) αλβανικό κόμμα
DUI του Αλί Αχμέτι ήταν πάντα πιο φιλικό προς τις ελληνικές θέσεις για το ζήτημα της ονομασίας. Εντύπωση προκαλεί, ωστόσο, το γεγονός ότι, σύμφωνα με άκρως απόρρητες πληροφορίες, στις 30 Απριλίου, δηλαδή δέκα ημέρες πριν από τα επεισόδια στο Κουμάνοβο, βουλευτής του DUI , ο οποίος είναι και επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του Αχμέτι, προσέγγισε το Ελληνικό Γραφείο Συνδέσμου στα Σκόπια με πρόταση για φόρμουλα που θα επέτρεπε στην ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ!

Με βασικό επιχείρημα την ανάγκη θωράκισης της χώρας από πλευράς ασφαλείας, ο άνθρωπος του Αχμέτι επί της ουσίας βολιδοσκόπησε την ελληνική πλευρά για το κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης «δημιουργικής» φόρμουλας που θα επέτρεπε στο άμεσο μέλλον την εισδοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με διεθνή ονομασία, ανεξαρτήτως της επίλυσης του ονοματολογικού. Δεδομένου ότι η πρόταση του αλβανού βουλευτή αφορούσε αποκλειστικά την είσοδο στο ΝΑΤΟ και ότι ο παράγοντας του αλβανικού στοιχείου άφησε να εννοηθεί ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ μπορεί να περιμένει, δεν αποκλείεται η πρόταση να ήταν αμερικανικής έμπνευσης.

ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΡΙΟ

Καπέλωμα Ευρωπαίων από Ουάσιγκτον

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ στο Κουμάνοβο επανενεργοποίησαν ατύπως το Κουιντέτο για τα Βαλκάνια
(ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία), το οποίο έζησε τις δόξες του τις μέρες του πολέμου στη Βοσνία. Η δραστηριοποίηση του είναι ανεπίσημη, για να μην εγερθούν αντιδράσεις. Την κινητικότητα του Διευθυντηρίου, όμως, δεν έχουν δει με καλό μάτι πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αυτό παρότι οι πέντε χώρες που μετέχουν σε αυτό επιμένουν - για ευνόητους λόγους - ότι το Κουιντέτο δεν υπάρχει. Σύμφωνα με απόρρητο τηλεγράφημα από το Ελληνικό Γραφείο Συνδέσμου στα Σκόπια, η επανενεργοποίηση του Κουιντέτου άρχισε γύρω στα τέλη Μαρτίου, όταν οι τέσσερις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και η Ουάσιγκτον αντιλήφθηκαν ότι οι πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια και η σύγκρουση της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση μύριζαν μπαρούτι. Τούτων
δοθέντων, η ΕΕ έχει περιοριστεί σε ρόλο παρατηρητή, αδυνατώντας για ακόμη μία φορά να καθορίσει τις εξελίξεις στη γειτονιά της. Αυτό παρότι δεν είναι λίγες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που έχουν δώσει οδηγίες στους πρεσβευτές τους στην ΠΓΔΜ να αντιδράσουν στο επιλεκτικό σχήμα των πέντε «μεγάλων». Πάντως η ενεργοποίηση του Κουιντέτου, που θυμίζει ημέρες πολέμου στη Βοσνία, δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την απόφαση του αμερικανικού παράγοντα να επανενεργοποιηθεί στην περιοχή, αναγνωρίζοντας προφανώς την αποτυχία των Ευρωπαίων να λάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες. Οι Αμερικανοί μάλιστα δεν το κρύβουν. Οπως προκύπτει από τις αμοιβαίες ενημερώσεις ευρωπαίων πρεσβευτών στα Σκόπια, «οι Αμερικανοί συχνά ενεργούν μόνοι τους, χωρίς καν να ενημερώνουν τα υπόλοιπα μέλη του Κουιντέτου, γεγονός που έχει προκαλέσει δυσφορία».

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 29 Μαϊου 2015


                    ΙΟΥΝΙΟΣ


8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

ΠΓΔΜ: Με τον Ηλιο της Βεργίνας φωτογραφήθηκε ο Αν. Μιλόσοσκι

«Οι ενέργειες του κ. Μιλόσοσκι αποτελούν αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του μέχρι που μπορεί να φτάσει κάποιος για να έχει "15 λεπτά δημοσιότητας". Ας τον αφήσουμε στην πλάνη του» ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κούτρα, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με τη νέα φωτογράφηση του αντιπροέδρου της Βουλής της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, με σημαία που φέρει τον Ήλιο της Βεργίνας.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, φωτογραφήθηκε μαζί με μία παρέα ορειβατών, στους καταρράκτες Μπάμπουνα, σε βουνό της περιοχής του Βέλες (κεντρικό τμήμα της ΠΓΔΜ) να φέρουν σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας, σε κόκκινο φόντο και στη συνέχεια ανήρτησε σχετικές φωτογραφίες στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ.Μιλόσοσκι, πρώην υπουργός Εξωτερικών και από τα ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, φωτογραφίζεται με τον ήλιο της Βεργίνας. Το ίδιο είχε πράξει και τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν μαζί με μία παρέα ορειβατών από τη χώρα του είχε αναρριχηθεί στην υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, στον Μύτικα, και φωτογραφήθηκε με τον δεκαεξάκτινο Ήλιο της Βεργίνας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Αθήνας.

17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Ο Ιβάνοφ ακύρωσε συνέντευξή του γιατί τον αποκάλεσαν πρόεδρο της FYROM...

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ ακύρωσε προγραμματισμένη συνέντευξή του στο Euronews, επειδή το δίκτυο αυτό, κατά την αναγγελία, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, της συνέντευξης, καλούσε τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν ερωτήσεις στον «πρόεδρο της FYROM».

Το Euronews, σε ανάρτησή του στο twitter, τη Δευτέρα, αναγγέλλοντας τη συνέντευξη με τον κ.Ιβάνοφ, καλούσε τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν ερωτήσεις στον κωδικό ονομασίας (hashtag) #askfyrompresident.

Από το γραφείο του κ.Ιβάνοφ γνωστοποίησαν ότι εξαιτίας της χρήσης του ακρωνυμίου αυτού από το Euronews, ο πρόεδρος της χώρας ακύρωσε τη συνέντευξη, η οποία είχε συμφωνηθεί να δοθεί στην Μπρατισλάβα, κατά τη διάρκεια συμμετοχής του κ.Ιβάνοφ στη διάσκεψη ασφαλείας GLOBSEC και απέστειλε σχετική επιστολή στο ειδησεογραφικό δίκτυο.

«Η χρήση του ακρωνυμίου FYROM για τη χώρα μας, τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, είναι άκρως απαράδεκτη. Λυπούμαστε βαθιά που παρά την καλή θέληση για συνεργασία από την πλευρά μας, δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα για την αφαίρεση του ακρωνυμίου FYROM κατά την αναγγελία της συνέντευξης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν αποδεχθήκατε να συμμορφωθείτε με το αίτημα για τη χρήση του συνταγματικού ονόματος της χώρας, Δημοκρατία της Μακεδονίας», σημείωσε ο κ.Ιβάνοφ στην επιστολή του στο Euronews, στην οποία αναφέρει ότι η χρήση του ακρωνυμίου FYROM αποτελεί «ευθεία προσβολή» για τους πολίτες της χώρας του.

24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

11 Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
συμφώνησαν σήμερα Αθήνα και Σκόπια.

Την υιοθέτηση 11 μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών κ.κ. Πόποσκι και Κοτζιάς, σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχαν σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα.

Πρόκειται για μέτρα που αφορούν τη συνεργασία στους τομείς της Παιδείας, του Πολιτισμού, του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας, της εσωτερικής ασφάλειας και δικαιοσύνης αλλά και της αποκατάστασης των πολιτικών διαβουλεύσεων των υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών.

Για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης με εργαλείο την συνεργασία σε πολλούς τομείς, που θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά και στην επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, μίλησαν οι δύο υπουργοί σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την εποικοδομητική συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων.

Οι σχέσεις εμπιστοσύνης μπορεί να μετακινήσουν ακόμη και βουνά είπε ο κ. Κοτζιάς τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συμβάλει με όλα τα μέσα και την πείρα που διαθέτει στην ευρωπαϊκή κατεύθυνση της ΠΓΔΜ.

«Θέλουμε» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών «όλοι οι γείτονές μας να είναι μέλη της ΕΕ, να έχουν κράτος δικαίου, να έχουν οικονομική ανάπτυξη, γιατί και η δική μου χώρα εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από το τι συμβαίνει στα Βαλκάνια συνολικά».

«Το σημερινό συμπέρασμα» είπε ο κ. Πόποσκι «είναι ότι κάνουμε ένα νέο βήμα για αμοιβαία ενεργή προσέγγιση πρακτικής συνεργασίας» τονίζοντας ότι ο αδύναμος κρίκος στις διμερείς μας σχέσεις ήταν επί δεκαετίες η ανεπαρκής εμπιστοσύνη ιδιαίτερα σε πολιτικό επίπεδο, ενώ ο ισχυρότερος κρίκος ήταν το ενδιαφέρον και το κίνητρο πολιτών, επιχειρήσεων και κοινωνιών να συνδέονται και να συνεργάζονται».

Τα ΜΟΕ, επισήμανε ο κ. Πόποσκι «θα συνεισφέρουν στην υπέρβαση των διαφορών στο πνεύμα των ευρωπαϊκών αξιών και σύμφωνα με τα κοινά συμφέροντα».

«Η ύπαρξη της ΠΓΔΜ είναι δώρο για τα Βαλκάνια και τη σταθερότητα στη περιοχή» είπε ο κ. Κοτζιάς, και αναφερόμενος στη διαφορά για το όνομα τόνισε ότι «όπως για κάθε πρόβλημα υπάρχει και μία λύση». «Πιστεύω» προσέθεσε «ότι έχουμε μια δυνατότητα να κουβεντιάσουμε και να λύσουμε, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, το ζήτημα του ονόματος».

«Η Ιστορία πρέπει να είναι σχολείο για εμάς και όχι φυλακή» επισήμανε ο κ. Κοτζιάς σημειώνοντας ότι δεν πρέπει ούτε να μας φυλακίσει, αλλά ούτε και να παράγουμε περισσότερη Ιστορία από ό,τι μπορούμε να καταναλώσουμε.

«Να σταθεροποιήσουμε δημιουργικά τις σχέσεις μας, αυτό το νόημα έχουν τα ΜΟΕ» είπε ο υπουργός Εξωτερικών αναφέροντας ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης χτίζονται μέσα από τη δημιουργία δικτύων. Δικτύων αγωγών, σιδηροδρομικών γραμμών, ανάπτυξης εμπορίου και οικονομίας μέσω επαγγελματικών φόρουμ, πολιτισμού, συνεργασίας ΑΕΙ, ερευνητικών κέντρων και Ινστιτούτων, καθώς επίσης και συνεργασία σε τομείς ασφάλειας συνόρων και δικαιοσύνης.

Σχετικά με το θέμα του αλυτρωτισμού, τέλος, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι, ο καθένας έχει το δικαίωμα της ταυτότητάς του, αλλά χωρίς να δημιουργεί την εντύπωση σε τρίτους ότι μπορεί να γίνει και κατάχρηση.

«Δηλαδή» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, «εάν πρώην πολιτικός τής αγαπητής χώρας όπου βρίσκομαι σηκώνει σημαία που δεν είναι νόμιμη, στον Όλυμπο πάνω, χωρίς κανέναν λόγο, αυτός είναι αλυτρωτισμός, ή όταν φτιάχνονται χάρτες από κάποιον τρίτον που να ενσωματώνουν περιοχές τρίτης χώρας, αυτός είναι αλυτρωτισμός»

«Εγώ θα σας το πω» σημείωσε «με ειλικρίνεια και ευθέως: Πολλοί σε αυτή τη χώρα νιώθουν ότι μπορεί κάποιοι στην Ελλάδα να μην θέλουν να υπάρχει η χώρα σας. Διαβεβαιώνω ότι εμείς είμαστε ευχαριστημένοι που υπάρχει. Και πολλοί εδώ μπορεί να έχουν διάθεση να συμπεριλάβουν κομμάτια τρίτων και να δημιουργείται στην Αθήνα η εντύπωση ότι θεωρούν ότι υπάρχουν περιοχές της Ελλάδος που θέλουν».

«Η κυβέρνηση της φίλης χώρας είναι σαφής» είπε ο κ. Κοτζιάς και προσέθεσε: «Δεν έχει τέτοιες προθέσεις. Και στις δύο πλευρές και οι κυβερνήσεις και οι κοινωνίες δεν αμφισβητούν την άλλη πλευρά. Αλλά στα Βαλκάνια των εθνικισμών, μπορούμε να καταγράψουμε και την παρουσία επιθετικών εθνικισμών που έχουν και το στοιχείο του αλυτρωτισμού, που δεν βοηθάει την κατανόηση, τη συνεννόηση, τη συνύπαρξη των δύο κρατών. Αυτά τα παλεύουμε. Όπως παλεύουμε τον αλυτρωτισμό τρίτων, παλεύουμε και όποιον δεν σέβεται την ύπαρξη τρίτης χώρας. Είμαστε ενάντια στους ακραίους εθνικισμούς, σεβόμαστε όλους όσοι αισθάνονται και έχουν πατριωτικά αισθήματα».

Ο κ. Κοτζιάς ρωτήθηκε επίσης για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει θέμα παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου από τη στιγμή που το δικαστήριο έκρινε εαυτόν αναρμόδιο για το θέμα.

Ο κατάλογος των 11 ΜΟΕ που συμφωνήθηκαν

Α. Πολιτικές και Ευρωπαϊκές Υποθέσεις
1. Πολιτικές διαβουλεύσεις των υπουργείων Εξωτερικών για διεθνή, πολυμερή, περιφερειακά, οριζόντια θέματα και ζητήματα ασφαλείας, καθώς επίσης και για πρωτοβουλίες περιφερειακής συνεργασίας / Σχέδιο για ετήσιες διαβουλεύσεις.
2. Διμερής διάλογος για ευρωπαϊκές υποθέσεις και για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για προγράμματα στο πλαίσιο ττων Οργάνων Προενταξιακής Συνδρομής (ΙΡΑ ΙΙ), λαμβάνοντας υπόψη τομείς προτεραιότητας όπως αυτοί καθορίζονται από το Έγγραφο Στρατηγικής (σσ. για τη Διεύρυνση) και από τα ετήσια προγράμματα. Συνεργασία σε διασυνοριακά προγράμματα, μεταφορά τεχνογνωσίας για την υιοθέτηση του κοινοτικού κεκτημένου (twinning και ΤΑΙΕΧ).
3. Συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης στην Αθήνα και της Υπηρεσίας Δημόσιας Διοίκησης των Σκοπίων.

Β. Εκπαίδευση και Πολιτισμός
4. Συνεργασίας ανάμεσα σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα.
5. Ανταλλαγές φοιτητών.
6. Ενθάρρυνση μέτρων για πολιτιστική συνεργασία και ανταλλαγές.

Γ. Εμπόριο και Οικονομική Συνεργασία
7. Ενίσχυση οικονομικών και εμπορικών σχέσεων - Επιχειρηματικά Φόρουμ

Δ. Συνδεσιμότητα
8. Βελτίωση ενεργειακών συνδέσεων / γραμμή αερίου
9. Βελτίωση της σιδηροδρομικής γραμμής Μπίτολα - Φλώρινα

Ε. Δικαιοσύνη και Εσωτερικών Υποθέσεων
10. Διαβουλεύσεις μεταξύ αντιπροσώπωπων των αρμοδίων υπουργείων για εσωτερικές υποθέσεις, συνοριακή αστυνομία και τελωνειακή διοίκηση με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών και ενίσχυση του αγώνα εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς, της τρομοκρατίας, της παράνομης μετανάστευσης και του εμπορίου ναρκωτικών.

ΣΤ. Διάφορα
11. Συνεργασία στον τομέα της υγείας


                     ΙΟΥΛΙΟΣ


3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Σκόπια: Διαψεύδει τις συζητήσεις περί ονομασίας ο Ν. Γκρουέφσκι

Το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι διέψευσε ότι στις συναντήσεις των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα με αντικείμενο την εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση που ταλανίζει τη χώρα, εξετάζεται και πρόταση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της χώρας.

Προηγουμένως σήμερα, ένας από τους αρχηγούς των τεσσάρων κομμάτων, ο Μεντούχ Θάτσι, ο οποίος ηγείται του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA) δήλωσε ότι παράλληλα με τις διαβουλεύσεις για την εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση στη χώρα, οι οποίες πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή και του διεθνή παράγοντα, διεξάγονται και διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν υπάρχει στο τραπέζι συγκεκριμένη πρόταση για το ζήτημα της ονομασίας ο κ.Θάτσι απάντησε: «Υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση, όμως αφήνω να μιλήσει γι' αυτό κάποιος άλλος».


                  
15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Πρόωρες εκλογές στην ΠΓΔΜ, στις 24 Απριλίου 2016

Τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, με τη μεσολάβηση του Επιτρόπου, αρμόδιου για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, μέσω της οποίας θα δρομολογηθεί η επίλυση της πολιτικής κρίσης που μαστίζει την ΠΓΔΜ, χαιρέτισαν τόσο ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεβ, σε ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου που παραχώρησαν.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ο Νίκολα Γκρούεφσκι και ο Ζόραν Ζάεβ ερμήνευσαν το αποτέλεσμα της συμφωνίας από διαφορετική οπτική γωνία, προφανώς για τη δημιουργία εντυπώσεων, ενώ εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς τη διεθνή κοινότητα για τη συμβολή της στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την επίτευξη της συμφωνίας.

Η συμφωνία την οποία υπέγραψαν οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ (Νίκολα Γκρούεφσκι του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, Ζόραν Ζάεβ του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση/SDSM, Αλί Αχμέτι του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI και Μεντούχ Θάτσι του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών) προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών στις 24 Απριλίου 2016.

Εκατό ημέρες πριν από τις εκλογές και συγκεκριμένα στις 15 Ιανουαρίου 2016 θα οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό ο οποίος θα προέρχεται από τις τάξεις του κόμματος VMRO-DPMNE του οποίου ηγείται ο Νίκολα Γκρούεφσκι. Ο τελευταίος θα αποχωρήσει από τον πρωθυπουργικό θώκο στα τέλη του τρέχοντος έτους. Μία υπηρεσιακή κυβέρνηση εκατό ημέρες πριν από τις εκλογές θα αποτελέσει πράξη που θα εφαρμόζεται κάθε φορά που θα διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι εκτίμησε ότι με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε επιλύεται η πολιτική κρίση στη χώρα, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι το κόμμα του θα επικρατήσει με μεγάλη διαφορά στις εκλογές του Απριλίου 2016.

Από τη μεριά του ο Ζόραν Ζάεβ υποστήριξε ότι με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τήρησε την υπόσχεση του προς τους πολίτες της χώρας πως θα ωθήσει σε παραίτηση τον Νίκολα Γκρούεφσκι και πως ο τελευταίος δεν πρόκειται να διοργανώσει τις πρόωρες εκλογές στην ΠΓΔΜ.


                                                                                               ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ


4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

Νέα φιέστα του Αντόνιο Μιλόσοσκι με ντεκόρ την «Μεγάλη Μακεδονία»

Του Παναγιώτη Σαββίδη

Την ώρα που Αθήνα και Σκόπια επεξεργάζονται την εφαρμογή Μ.Ο.Ε., προκειμένου να βοηθηθεί η διαδικασία επίλυσης της μακρόχρονης διαφοράς για την ονομασία, ο αντιπρόεδρος της σκοπιανής βουλής –και πρώην ΥΠΕΞ της χώρας- Αντόνιο Μιλόσοσκι, συνεχίζει να προκαλεί.

Την περασμένη εβδομάδα, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού των Σκοπίων Νίκολα Γκρουέφσκι, βρέθηκε στο Οντάριο του Καναδά, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η εθνικιστική οργάνωση «United Macedonians» για την επέτειο του λεγόμενου Ίλιντεν, που αποτελεί εθνική εορτή για τους Σκοπιανούς.

Ο κ. Μιλόσοσκι απηύθυνε θερμό χαιρετισμό στους συμπατριώτες του, έχοντας πίσω του προκλητικά στο βήμα, την ψευδεπίγραφη σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας, αλλά και το χάρτη της «Μεγάλης Μακεδονίας» μέσα στην οποία περιέχονται ελληνικά εδάφη έως την Χαλκιδική και τον Όλυμπο. Ο χώρος γενικά που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, ήταν «διακοσμημένη» με τις κόκκινες σημαίες με τον ήλιο της Βεργίνας, χάρτες με την «Μεγάλη Μακεδονία», εικόνες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου κ.α.

Την προκλητική συμπεριφορά Μιλόσοσκι, σχολίασε έμμεσα και ο Έλληνας ΥΠΕΞ κ. Νίκος Κοτζιάς κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στα Σκόπια. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου- τι θεωρεί η Ελλάδα «αλυτρωτικές» ενέργειες από τα Σκόπια, ο κ. Κοτζιάς -χωρίς να κατονομάσει τον αντιπρόεδρο της σκοπιανής βουλής απάντησε με νόημα : «Εάν πρώην πολιτικός της αγαπητής χώρας όπου βρίσκομαι, σηκώνει σημαία που δεν είναι νόμιμη, στον Όλυμπο πάνω, χωρίς κανέναν λόγο, αυτός είναι αλυτρωτισμός» τόνισε, συνεχίζοντας «ή όταν φτιάχνονται χάρτες από κάποιον τρίτον που να ενσωματώνουν περιοχές τρίτης χώρας, αυτός είναι αλυτρωτισμός».

Ο Αντόνιο Μιλόσοσκι θεωρείται ένας από τους κύριους εκφραστές του εθνικιστικού δόγματος Γκρούεφσκι, για απευθείας καταγωγή των Σλάβων των Σκοπίων από τον… Μέγα Αλέξανδρο και τον Βουκεφάλα.

Σχολιάζοντας στο Protothema.gr τη νέα προκλητική ενέργεια Μιλόσοσκι, έμπειρος διπλωμάτης του ΥΠΕΞ σχολίασε με νόημα. «Δεν μιλάμε για κάποιον γραφικό ακροδεξιό. Μιλάμε για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων και νυν αντιπρόεδρο της βουλής της χώρας. Στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι που παλαιότερα θεωρούνταν το alter ego του. Φανταστείτε τις αντιδράσεις θα υπήρχαν εάν ένας κυβερνητικός αντιπρόεδρος της βουλής, μιλούσε σε κοινό έχοντας πίσω του, χάρτη της «Μεγάλης Ελλάδας» με εδάφη που ανήκουν σε γειτονικές χώρες».

ΠΗΓΗ: Protothema.gr

**************************************

Τασούλας: Προκλητικοί οι γείτονες μας

Φόβους για την ακεραιότητας της χώρας εκφράζει σε δήλωση του ο Συντονιστής ΟΔΕ Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης της ΝΔ Κώστας Τασούλας, αναφερόμενος στις προκλήσεις από τις γειτονικές χώρες.

«Η μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από τη θέση της χώρας μας στην Ε.Ε. και η δραματική χειροτέρευση της οικονομίας μας, προϊόντα και τα δύο μίας εξάμηνης κυβερνητικής ασυναρτησίας, δεν έχουν αφήσει αλώβητα τα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής», αναφέρει, αρχικά, και συνεχίζει:

«Πέραν της γενικότερης υποβάθμισης του κύρους της χώρας μας στο διεθνές πεδίο, τους τελευταίους μήνες οι προκλήσεις που δεχόμαστε από γειτονικές χώρες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα χωρίς η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να «ξεκόβει» προς κάθε κατεύθυνση ότι η οικονομική κρίση δεν συνεπάγεται διάθεση υποχώρησης ή ανοχής σε κανένα εξωτερικό μέτωπο».

«Έτσι, έχουμε μεγάλη κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, έξαρση της αλβανικής θρασύτητας και σκοπιανές προκλήσεις αλυτρωτικής – επιθετικής μορφής.

Πρόσφατο δείγμα αυτής της συμπεριφοράς είχαμε σε εκδήλωση στο Οντάριο του Καναδά, όπου ο Αντιπρόεδρος της Σκοπιανής Βουλής και πρώην ΥΠΕΞ Α. Μιλόσοσκι μίλησε σε απόδημους συμπατριώτες του έχοντας ως φόντο στο βήμα το χάρτη της δήθεν «Μεγάλης Μακεδονίας» που περιλαμβάνει ελληνικά εδάφη ως τον Όλυμπο!», προσθέτει ο κ. Τασούλας.

Παράλληλα, αναφέρει πως «η κλιμακούμενη αυτή προκλητικότητα των γειτόνων μας δεν μπορεί να αποδίδεται αφελώς σε εκκεντρικότητα κάποιων εμπνευστών της ή σε «κατανοητούς» εσωτερικούς λόγους. Έχει λάβει τελευταία τέτοια έκταση που δεν δικαιούμαστε να την αγνοούμε!

Τα σοβαρά κυβερνητικά και οικονομικά προβλήματα της Ελλάδος το τελευταίο εξάμηνο δεν μπορεί να θεωρηθούν από κανέναν ευκαιρία προώθησης μονομερών διεκδικήσεων ή βλέψεων κατά της χώρας μας».

«Τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και την ιστορία μας τα προασπίζουμε ασχέτως εσωτερικών συγκυριών. Η πελαγωμένη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οφείλει να συνέλθει και να το κάνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση!», καταλήγει.


18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

Έξαλλος ο πρόεδρος των Σκοπίων με την καθυστέρηση ένταξης στο ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ανέφερε ότι η χώρα του έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και περιμένει υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα για να πάρει τη θέση που της αξίζει, όπως είπε.


Ο κ. Ιβάνοφ, μιλώντας σήμερα σε τελετή με την ευκαιρία της "Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων" της ΠΓΔΜ (18 Αυγούστου), σημείωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη για ένταξη στο ΝΑΤΟ και πως αν το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο για την ένταξη αυτής "απομένει να το δούμε στη Σύνοδο στη Βαρσοβία".

Πρόσθεσε δε, ότι όσον αφορά την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, "υπήρξε παραβίαση του διεθνούς δίκαιου σε Σύνοδο της Συμμαχίας (σ.σ. προφανώς εννοεί τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, το 2008) και εξέφρασε την ελπίδα ότι "το λάθος αυτό θα διορθωθεί σε Σύνοδο (της Συμμαχίας)".

29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

Βούλγαρος καθηγητής "ξεμπροστιάζει" τους Σκοπιανούς

Σε συνέντευξή του στο κανάλι των Σκοπίων ο Βούλγαρος καθηγητής ιστορίας, Μπότζινταρ Ντιμίτροφ, απάντησε σε ορισμένες ενδιαφέρουσες ερωτήσεις του νοτιοσλάβου -των Σκοπίων- δημοσιογράφου Μάριαν Νικολόφσκι.

Διαβάστε παρακάτω μερικές από αυτές, όπως τις παρουσιάζει το βουλγαρικό πρακτορείο Focus.

Ερώτηση: Κάθε δημόσια εμφάνισή σας σχετικά με τα Σκόπια προκαλεί σάλο. Γιατί προκαλείτε το 'μακεδονικό έθνος';

Ντιμίτροφ: Ποτέ δεν αποκάλεσα 'μακεδονικό έθνος', ούτε σε πολιτικούς, ούτε σε «ιστορικούς» και σε δημοσιογράφους. Είναι διασκεδαστικό να αντικρούω αυτές τις ανοησίες.

Ερώτηση: Πως μπορείτε να καθορίσετε το «μακεδονικό έθνος» και τον «μακεδονικό λαό»;

Ντιμίτροφ: Η απόφαση της Κομιντέρν το 1934 αναφέρει ότι ο βουλγαρικός λαός ζούσε στο βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας και συνέχιζε να ζει στην κομμουνιστική Γιουγκοσλαβία μετά το 1944. Η ιδέα του 'Μακεδονισμού' ήταν του Σέρβου πολιτικού Στ. Νοβάκοβιτς από το 1889 που κυνικά έγραψε: «Κάθε προσπάθεια των Βουλγάρων της Μακεδονίας να ενωθούν με τη Βουλγαρία έχει αποτύχει. Έτσι, αφήστε τους να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι ανήκουν σε ένα άλλο έθνος εκτός της Βουλγαρίας και της Σερβίας. Έτσι θα αποκοπούν από το βουλγαρικό έθνος και θα δημιουργήσουν ένα άλλο, μικρότερο και αδύναμο, εύκολο στην υποδούλωση».

Ερώτηση: Υπάρχουν Σκοπιανοί στη Βουλγαρία;

Ντιμίτροφ: Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή περίπου 5.000 άτομα.

Ερώτηση: Τι φοβάται η Βουλγαρία για να την αναγνωρίσει ως μειονότητα;

Ντιμίτροφ: Ποιος ηλίθιος σας είπε ότι η Βουλγαρία δεν την αναγνωρίζει ως μειονότητα;

Ερώτηση: Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Βούλγαρος, Έλληνας ή Σλάβος-'Μακεδόνας';

Ντιμίτροφ: Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα σε μια δημοκρατία. Ο Μέγας Αλέξανδρος και ο πατέρας του, ο Φίλιππος της Μακεδονίας, παρουσιάζονται στις δημόσιες εμφανίσεις τους ως Έλληνες. Η πολιτική τους φιλοδοξία ήταν να δημιουργήσουν ένα τεράστιο ελληνικό κράτος. Κανείς κόπανος δεν μπορεί μετά από 2.400 χρόνια να τους δώσει άλλη ταυτότητα. Η αλλαγή της εθνικής ταυτότητας των νεκρών, όπως του βασιλιά Σαμουήλ ή του Γκότσε Ντέλτσεφ είναι ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα του μακεδονισμού, αφού οι άνθρωποι είναι νεκροί και δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Στον πολιτισμένο κόσμο αυτή η πρακτική ονομάζεται Λεηλασία. Στους στρατούς όλου του κόσμου η Λεηλασία τιμωρείται με θάνατο.

Ερώτηση: Ο τσάρος Σαμουήλ ήταν Βούλγαρος;

Ντιμίτροφ: Εκείνη την εποχή οι Βούλγαροι είχαν έναν ισχυρό άνδρα που ονομάζονταν «Σαμουήλ», έτσι γράφει σερβικό χειρόγραφο του 12ου αιώνα. Σε βυζαντινά, αραβικά, αρμενικά και λατινικά χειρόγραφα για την εποχή του Σαμούλ αναγράφεται ως Σαμουήλ τσάρος-βασιλιάς της Βουλγαρίας που διαχειρίζεται το βασίλειο της Βουλγαρίας. Στην μακεδονική πόλη Μοναστήρι, σε αρχαιολογικές ανασκαφές βρέθηκε μια επιγραφή που γράφει «στον τσάρο Ιβάν Βλαντισλάβ αυτοκράτορα των Βουλγάρων που έκτισε το φρούριο στη Μπίτολα για να σώσει τις ζωές των Βουλγάρων».

Ο Ιβάν Βλαντισλάβ ήταν ανεψιός του Σαμουήλ. Εγώ προσφέρω ένα εκατομμύριο σε όποιον βρει αρχαίο κείμενο που να γράφει ο Σαμουήλ ήταν Σλάβος-«Μακεδόνας».

ΠΗΓΗ: olympia.gr


                   ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ


3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Προκλητικός Γκρουέφσκι: «Είμαστε Μακεδόνες»

Ιδιαίτερες αναφορές στο ζήτημα της ονομασίας έκανε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, κατά τη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα του, στο πλαίσιο που ορίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Αυτό το ανεπίλυτο ζήτημα, δυστυχώς, ορθώνεται στην πορεία της διαρκούς σταθεροποίησης της περιοχής μας και επηρεάζει άμεσα τη χώρα μου και συνεχίζει να υπάρχει στην ατζέντα του ΟΗΕ... Θα ήθελα να καλέσω τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, όπως κάναμε και στις προηγούμενες περιπτώσεις, στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και φιλίας, να λύσουμε αυτό το ανεπίλυτο ζήτημα, ως υπεύθυνοι ηγέτες και χώρες ενώπιον των λαών μας» ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι.

Πρόσθεσε ότι τα 11 Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο αποτελούν ένα θετικό βήμα που μπορεί να οδηγήσει στη διαμόρφωση ευνοϊκού κλίματος για την υπέρβαση των διαφοράς σχετικά με το όνομα.

Ωστόσο, περιγράφοντας τις θέσεις της ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Γκρούεφσκι φάνηκε να μην αφήνει κανένα περιθώριο μετατόπισης από αυτές.

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Γκρούεφσκι συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι- Μουν. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, στη συνάντηση εξετάσθηκε και η πορεία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Σχετικά με τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης για το επιβεβλημένο εκ μέρους της Ελλάδας ζήτημα της ονομασίας, ο πρωθυπουργός κ. Γκρούεφσκι τόνισε ότι είναι απαραίτητο να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες ώστε να αρθεί η στασιμότητα και αυτό να οδηγήσει προς μεγαλύτερες δυνατότητες για εξεύρεση λύσης. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας συμπεριφέρεται με προσήλωση και υπευθυνότητα ως προς αυτό το ζήτημα» σημειώνεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

***************************************

Κουμουτσάκος: Αμετανόητος και προκλητικός ο Γκρούεφσκι

«Ο αμετανόητος κ. Γκρούεφσκι, επανέλαβε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, εκείνες τις προκλητικά ανιστόρητες θέσεις που εμποδίζουν, επί δεκαετίες, την αναγκαία επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων», επισημαίνει σε δηλώσεις του μετά τα λεγόμενα του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ν. Γκρούεφσκι ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Δηλητηρίασε για μία ακόμα φορά την ατμόσφαιρα μέσα στην οποία πρέπει να γίνονται οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας αμοιβαίως αποδεκτής λύσης», επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος.

«Πέραν αυτών, ο κ. Γκρούεφσκι αγνόησε πανηγυρικά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συμφωνήθηκαν με την Ελλάδα τον περασμένο Ιούνιο. Θα περιμένουμε την αντίδραση της κυβέρνησης στη νέα προκλητικότητα Γκρούεφσκι», πρόσθεσε σχετικά.


                  ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ


1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Μάθιου Νίμιτς: Έφθασε πια ο καιρός να βρεθεί λύση με το όνομα της ΠΓΔΜ

Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ

«Έφθασε ο καιρός να λυθεί» το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ τονίζει ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, σε μια εκτενή, εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με την «Κ», στην οποία ίσως για πρώτη φορά καταθέτει τόσο ανοικτά σκέψεις, ελπίδες, αλλά και προβληματισμούς του. Καθιστά σαφές ότι προκρίνει μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, κάνει λόγο για «μεταβατική περίοδο», και επισημαίνει την ανάγκη ταχείας διαδικασίας ένταξης των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Ο κ. Νίμιτς έχει συναντηθεί με πολλούς ηγέτες και υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, έχει ακούσει σε εξαντλητικό βαθμό τις εκατέρωθεν θέσεις και επιχειρήματα, και έχει καταθέσει σωρεία συμβιβαστικών προτάσεων. Σε επανειλημμένες ιδιωτικές συζητήσεις που είχαμε στη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών, έχει μιλήσει για τις στιγμές που έφθασε κοντά σε λύση αλλά δεν τα κατάφερε και δεν κρύβει την απογοήτευσή του γι’ αυτό. Τώρα, με δεδομένη την αναταραχή του προσφυγικού και τις ανησυχίες για έξαρση της τρομοκρατίας, θεωρεί ότι οι συνθήκες πιέζουν για λύση το συντομότερο δυνατό.

Πού βρίσκεται το θέμα της ονομασίας;

– Εχουν περάσει είκοσι χρόνια από την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και νομίζω ότι είμαι ο μόνος από εκείνους που βρίσκονταν τότε στο τραπέζι, που συνεχίζει την ενασχόλησή του με το θέμα. Είναι σαφές ότι έφθασε ο καιρός να το λύσουμε. Το προσφυγικό ζήτημα, που επηρεάζει τόσο πολύ και τις δύο χώρες, η αύξηση των τρομοκρατικών απειλών στην περιοχή, και οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η νοτιοανατολική Ευρώπη, αποτελούν επιπρόσθετους λόγους που καθιστούν τη λύση ζωτικής σημασίας. Μια διευθέτηση θα άνοιγε την πόρτα για καλύτερη συνεργασία, μια πιο ισχυρή ευρωατλαντική προσέγγιση για την αντιμετώπιση περιφερειακών ζητημάτων και θα υπηρετούσε τα συμφέροντα και των δύο χωρών.

Είστε αισιόδοξος ότι θα λυθεί σύντομα;

– Στη διάρκεια του προηγούμενου έτους το θέμα του «ονόματος» είχε βρεθεί χαμηλά στις προτεραιότητες, καθώς και οι δύο χώρες αντιμετώπιζαν άλλα σημαντικά ζητήματα. Δεν τους επικρίνω γι’ αυτό, αλλά πιστεύω ότι είναι καιρός να εστιάσουμε στο θέμα με μεγαλύτερη ένταση και στόχο να το λύσουμε. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι το θέμα είναι επιλύσιμο, με τρόπο θετικό και για τις δύο χώρες. Αυτή δεν είναι μια περίπτωση «μηδενικού αθροίσματος» (zero-sum), όπου το ένα μέρος κερδίζει και το άλλο χάνει. Μπορεί να υπάρξει λύση που θα ωφελήσει και τις δύο χώρες, καλύπτοντας τους εθνικούς στόχους που η κάθε μια θεωρεί σημαντικούς. Χρειάζεται να βάλουμε το θέμα σε μια ταχεία διαδικασία (fast track) και να εμπλέξουμε τους ηγέτες των δύο χωρών για να το λύσουμε. Η διαδικασία του ΟΗΕ, αλλά και η υποστήριξη από φιλικούς πρωταγωνιστές, μπορεί να αποβούν σημαντικές.

Προκρίνετε τη χρήση του όρου «Μακεδονία» με γεωγραφικό προσδιορισμό;

– Τα κύρια χαρακτηριστικά μιας λύσης είναι σε μένα σαφή. Αλλωστε, μιλάμε για το θέμα επί είκοσι χρόνια. Tα ίδια τα μέρη είναι υπεύθυνα για να καταλήξουν στα ακριβή στοιχεία μιας συμφωνίας, αλλά θα σας πω τη δική μου άποψη για το ποια πρέπει να είναι αυτά. Πρώτον, πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε ένα όνομα για το κράτος που να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», αλλά και έναν εύλογο προσδιορισμό -κατά την άποψή μου, ένας γεωγραφικός προσδιορισμός θα ήταν ο καλύτερος- που να διασφαλίζει την αξιοπρέπεια της χώρας, αλλά επίσης να τη διαφοροποιεί από το μεγάλο τμήμα της Μακεδονίας που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας.

Το εύρος της χρήσης; Οπως και άλλες σημαντικές πτυχές;

– Αυτό είναι το δεύτερο στοιχείο που σας έλεγα. Πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία σε δευτερεύουσες πτυχές του ονόματος, όπως το εύρος της χρήσης και η μεταβατική περίοδος, που πιστεύω ότι με καλή θέληση μπορούν να επιλυθούν μέσα από σοβαρές συζητήσεις ανάμεσα στα δύο μέρη. Τρίτον, πρέπει να υπάρξουν διαβεβαιώσεις ότι το θέμα των όποιων εδαφικών επιδιώξεων έχει απορριφθεί μια για πάντα και η βάση της σχέσης θα είναι η ειρηνική συνεργασία. Τέταρτον, η ταυτότητα των ανθρώπων που εμπλέκονται πρέπει να γίνει σεβαστή. Πέμπτον, η πολιτιστική κληρονομιά όλων των πολιτών πρέπει επίσης να γίνει σεβαστή. Εκτον, μια ταχεία διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ είναι καθοριστική όπως και η υποστήριξη στην επιλογή συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την έναρξη της διαδικασίας ένταξης στην Ε.Ε. η οποία θα τελεί, φυσικά, υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα;

– Κατά τη γνώμη μου το πιο σημαντικό θέμα είναι τόσο η Αθήνα όσο και τα Σκόπια να θέσουν την επίλυση του ζητήματος του «ονόματος» ψηλά στην ατζέντα τους. Από όσο μπορώ να πω, ο διάλογος ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών υπήρξε εποικοδομητικός και ελπίδα μου είναι πως θα συνεχισθεί. Η επίσκεψη του υπ. Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στα Σκόπια πριν από μερικούς μήνες ήταν ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως ήταν και η συμφωνία σε σειρά Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αυτά ήταν μια καλή πρωτοβουλία από την Αθήνα και ο θετικός τρόπος που έγιναν δεκτά από τα Σκόπια αντανακλά μια θετική ατμόσφαιρα. Τώρα πρέπει να κτίσουμε πάνω σε αυτό το σημαντικό βήμα και να προχωρήσουμε.

Θα βοηθούσε μια διμερής συνάντηση των πρωθυπουργών;

– Σε κάποιο σημείο, νωρίτερα παρά αργότερα, μια συνάντηση των δύο πρωθυπουργών θα ήταν χρήσιμη. Εχοντας παρακολουθήσει το πώς κινούνται ως ηγέτες και διαπραγματευτές, και έχοντας συναντηθεί και με τους δύο στο πλαίσιο της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, πιστεύω ότι πρόκειται για δύο ηγέτες που γνωρίζουν το θέμα και που σίγουρα ξέρουν να διαπραγματεύονται. Και οι δύο χαίρουν εμπιστοσύνης στις χώρες τους. Ο καθένας θα υπερασπισθεί τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του, αλλά έχουν το στρατηγικό όραμα και το πολιτικό θάρρος για να βρουν λύση.

Πώς βλέπετε τον νέο Ελληνα πρωθυπουργό;

– Η Γενική Συνέλευση ήταν η πρώτη μου διά ζώσης επαφή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Με εντυπωσίασε ο τρόπος με τον οποίο παρουσίασε τις θέσεις του κατά τη συζήτησή του με τον γενικό γραμματέα σε μια σειρά από ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού, της οικονομίας, του Κυπριακού και, φυσικά, του ζητήματος του «ονόματος». Αν και ο κ. Τσίπρας βρίσκεται στην εξουσία για σχετικά μικρό διάστημα, έχω την αίσθηση ότι η εμπειρία που απέκτησε έγινε υπό τόσο πιεστικές συνθήκες που κάθε μήνας θα έπρεπε μάλλον να μετρά ως χρόνος.

Και η εκτίμησή σας για τον κ. Γκρούεφσκι;

– Εχω, φυσικά, παρακολουθήσει τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι επί το έργον για πολλά χρόνια. Είναι πολύ σοβαρός και επικεντρωμένος σε αυτό που διαχειρίζεται. Είναι ένας ευφυής και σκεπτόμενος συνομιλητής. Εχει ισχυρή προσωπικότητα. Ενας αποτελεσματικός και έμπειρος ηγέτης, και φυσικά γνωρίζει το θέμα σε όλες του τις εκφάνσεις.

Τι συζήτησε ο γενικός γραμματέας με τους κ. Τσίπρα και Γκρούεφσκι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ;

– Συμμετείχα στις συναντήσεις του γενικού γραμματέα και με τους δύο πρωθυπουργούς και το ζήτημα του «ονόματος» βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα. Δεν μπορώ να πω με λεπτομέρειες τι συζητήθηκε, αλλά και οι δύο πρωθυπουργοί πρόβαλαν τις θέσεις τους με ξεκάθαρο τρόπο, αλλά και με σεβασμό.

Σχεδιάζετε νέα επίσκεψη στην περιοχή σύντομα;

– Δεν έχω επισκεφθεί την περιοχή εδώ και ένα χρόνο, λόγω του ότι πολλά άλλα επείγοντα ζητήματα κυριαρχούσαν στην περιοχή. Ωστόσο, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου είμαι σε επαφή και με τα δύο μέρη και πρόσφατα διεμήνυσα ότι θα ήταν χρήσιμο να έρθω και ελπίζω ότι σύντομα αυτό θα γίνει.

Ποιος είναι ο ρόλος του ΟΗΕ σε αυτή τη φάση;

– Ο γενικός γραμματέας έχει αναλάβει τον ρόλο να βοηθήσει τα μέρη να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα, ως απόρροια ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και της Ενδιάμεσης Συμφωνίας η οποία υιοθετεί τη διαδικασία του ΟΗΕ. Το Σ.Α. αποφάσισε την προσωρινή αναφορά στην «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», κίνηση που είχε την έννοια ενός προσωρινού μέτρου εν αναμονή της απόφασης για μια μόνιμη ονομασία. Θα χρειασθεί δράση του Σ.Α. για να αλλάξει αυτή η προσωρινή αναφορά. Θα σας έλεγα, λοιπόν, ότι ο ΟΗΕ εμπλέκεται σε σημαντικό βαθμό και πρέπει να πω ότι ανυπομονεί να υπάρξει λύση σε αυτό το ζήτημα.

Η στάση του ίδιου του κ. Μπαν προσωπικά;

– Ο γενικός γραμματέας γνωρίζει το θέμα σε βάθος και με έχει παροτρύνει να βοηθήσω να λυθεί στη διάρκεια των 15 μηνών που απομένουν στη θητεία του. Παίρνω πολύ σοβαρά αυτή την ευθύνη και, για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, αισθάνομαι κάπως απογοητευμένος με τον εαυτό μου για το γεγονός ότι δεν έχω κάνει περισσότερα για να το λύσω.

Πώς προσεγγίζουν το θέμα οι ΗΠΑ;

– Σε αυτή τη φάση της καριέρας μου δεν μιλώ εκ μέρους των ΗΠΑ. Ωστόσο, μπορώ να πω ότι οι ΗΠΑ έχουν ένα ισχυρό ενδιαφέρον για την επίλυση αυτού του ζητήματος. Εχουν μια σταθερή πολιτική υπέρ της ευημερίας της Ελλάδας ως συμμάχου και φίλης χώρας και θέλουν να βοηθούν την Ελλάδα να λύνει τα θέματα με τρόπο που να συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες και βλέπουν την Ελλάδα ως καθοριστικό παράγοντα για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ανησυχούν πολύ για τη σταθερότητα σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Ετσι, από τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας οι ΗΠΑ υπήρξαν υποστηρικτικές της ΠΓΔΜ, ενθαρρύνοντας την προώθηση δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών, την οικονομική της ανάπτυξη, όπως και την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την εδαφική της ακεραιότητα ως μια πρόσφατα δημιουργηθείσα χώρα. Υπό αυτό το πρίσμα οι ΗΠΑ δίνουν υψηλή προτεραιότητα στην ενσωμάτωση της χώρας στο ευρύτερο ευρωατλαντικό πλαίσιο, ιδιαίτερα την εισδοχή της στο ΝΑΤΟ και την ένταξή της στην Ε.Ε. σύμφωνα πάντα με τους κανόνες και τις διαδικασίες της. Με δεδομένη αυτή τη γενικότερη προσέγγιση των ΗΠΑ, η λύση του ζητήματος του «ονόματος» είναι, πιστεύω, υψηλή προτεραιότητα. Από την πλευρά μου μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι ως εκπρόσωπος του ΟΗΕ έχω λάβει πλήρη υποστήριξη και μεγάλη ενθάρρυνση από την Ουάσιγκτον.

Πόσο επηρεάζει και πώς πρέπει να αντιμετωπισθεί το προσφυγικό ζήτημα στην περιοχή;

– Ως άνθρωπος και πολίτης ανησυχώ πολύ για το ζήτημα που επηρεάζει άμεσα τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια με τόσο δραματικό τρόπο. Είχα διαχειρισθεί ανάλογες καταστάσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στα τέλη της δεκαετίας του ’70, όταν για ένα διάστημα εκτελούσα χρέη συντονιστή για ζητήματα προσφύγων σε μια περίοδο όπου δεκάδες χιλιάδες Βιετναμέζοι και άλλοι έρχονταν στην Αμερική, μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ. Οι ΗΠΑ πρωταγωνίστησαν τότε σε μια παγκόσμια προσπάθεια, με τη συμφωνία του ΟΗΕ, που περιελάμβανε ενεργοποίηση του αμερικανικού ναυτικού. Δημιουργήθηκαν προσωρινοί χώροι φιλοξενίας στην άμεση γειτονιά, κατεβλήθησαν προσπάθειες για την ανακούφιση των προσφύγων με μια διαδικασία συνεντεύξεων και στη συνέχεια συγκεκριμένα σχέδια μακροπρόθεσμης εγκατάστασης. Οι ΗΠΑ δέχθηκαν τότε 800.000 πρόσφυγες. Τόσο αυτοί όσο και οι απόγονοί τους απεδείχθησαν εξαιρετικοί πολίτες που συνεισέφεραν στην αμερικανική κοινωνία.

Τι πρέπει να γίνει στην τρέχουσα περίπτωση της ροής προσφύγων προς την Ευρώπη;

– Φυσικά, η σημερινή κατάσταση στην περιοχή σας είναι από πολλές απόψεις πολύ διαφορετική, αλλά πιστεύω ότι και αυτή απαιτεί προσπάθεια από ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα. Πιστεύω ότι είναι μη ρεαλιστικό και άδικο να αναλαμβάνουν δυσανάλογο βάρος οι χώρες πρώτης εισόδου και διέλευσης. Είμαστε ενώπιον ενός μακροπρόθεσμου φαινομένου που έχει σημαντική ανθρωπιστική πτυχή, αλλά ταυτόχρονα πολιτική και στρατηγική διάσταση.


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 1 Δεκεμβρίου 2015


2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Πέντε ισχυρές χώρες της Ε. Ε. εγκαταλείπουν τα Σκόπια

Πέντε χώρες-μέλη της Ε.Ε. αποχώρησαν από την αποκαλούμενη ομάδα "Φίλοι της Μακεδονίας", απογοητευμένες από το γεγονός ότι οι πολιτικοί παράγοντες της ΠΓΔΜ αδυνατούν να καταλήξουν σε μία συμφωνία για την επίλυση της βαθιάς πολιτικής κρίσης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, γράφει η καλά ενημερωμένη ειδησεογραφική ιστοσελίδα των Σκοπίων "Novatv".

Η άτυπη αυτή ομάδα φίλων της ΠΓΔΜ αποτελούνταν από 15 χώρες-μέλη της Ε. Ε. (Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Μεγάλη Βρετανία, Βέλγιο, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Κροατία, Αυστρία και Σλοβακία), όμως πρόσφατα πέντε από αυτές (η Σουηδία,η Φινλανδία,η Δανία, η Μεγάλη Βρετανία και το Βέλγιο) αποχώρησαν από αυτήν αναφέρει η ιστοσελίδα, σε ανταπόκριση της από τις Βρυξέλλες.

Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα,η ομάδα αυτή των φίλων της ΠΓΔΜ στις Βρυξέλλες, παρά τον άτυπο χαρακτήρα της, εκφράζει με σαφήνεια τις πολιτικές θέσεις των κυβερνήσεων των χωρών από τις οποίες αποτελείται, σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, την οποία και υποστήριζε απερίφραστα. Ωστόσο, με την κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ, αρκετές ισχυρές χώρες της Ε.Ε. έχουν χάσει την υπομονή τους.

Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στις Βρυξέλλες είχαν τακτικά πρόβλημα με αυτές τις 15 χώρες, οι οποίες τους ασκούσαν ισχυρή πίεση να μην προσκομίζουν εμπόδια σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ και να επιτρέψουν την άνευ όρων έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε σημειώνει η ιστοσελίδα "Novatv", η οποία επικαλείται υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, η "πίεση" από τις 15 χώρες της ομάδας των φίλων της ΠΓΔΜ έχει σχεδόν εξανεμιστεί, διότι το εμπόδιο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ δεν είναι πλέον η Αθήνα και η Σόφια, αλλά η προβληματική εσωτερική πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ, η οποία αναγκάζει αρκετές χώρες της Ε.Ε. να εκτιμούν πλέον ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αποσύρει τη σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια ή να απευθύνει μία σοβαρή προειδοποίηση, αναφέρει η ιστοσελίδα "Novatv".

4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Την προκλητική ενέργεια μετονομασίας μουσείου
της ΠΓΔΜ καταγγέλλει σε Ε.Ε. και ΟΗΕ η Αθήνα

Στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. και του ΟΗΕ μεταφέρεται η έντονη δυσφορία της Ελλάδας για την προκλητική ενέργεια των Αρχών της ΠΓΔΜ να προχωρήσουν στη μετονομασία του αρχαιολογικού μουσείου των Σκοπίων σε «Αλέξανδρος ο Μακεδών».

Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι μόλις δύο ημέρες μετά το εξαιρετικά θετικό κλίμα που καταγράφηκε στον πρώτο γύρο συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, η σκοπιανή ηγεσία προχώρησε σε μια ακατανόητη και άνευ λόγου πρωτοβουλία πρόκλησης.

Σημείωναν ότι οι δύο πλευρές είχαν μόλις συμφωνήσει στην άμεση επεξεργασία μιας πρώτης δέσμης έξι από τα συνολικά 11 ΜΟΕ, μεταξύ των οποίων το μεταναστευτικό, η συνεργασία σε ζητήματα ευρωπαϊκής τεχνογνωσίας και χρηματοδοτικών προγραμμάτων, η σιδηροδρομική σύνδεση Φλώρινας-Μοναστηρίου κ.ά.


10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Βήματα πίσω για την ΠΓΔΜ στην έκθεση προόδου της Ε.Ε.
Οπισθοχώρηση στις μεταρρυθμίσεις - Άμεση λύση στο θέμα της ονομασίας

Την ουσιαστική πρόοδο στις «επείγουσες μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες» θέτει η Κομισιόν ως προϋπόθεση για να δώσει θετική εισήγηση στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Στο θέμα της ονομασίας επαναλαμβάνεται η ανάγκη επείγουσας λύσης, ενώ σημειώνεται η επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στα Σκόπια για πρώτη φορά σε 11 χρόνια.

Ενώ για έξι χρόνια η Κομισιόν επαναλάμβανε στις ετήσιες εκθέσεις προόδου τη θετική εισήγησή της, κάνοντας θετική αποτίμηση της συνολικής προόδου της χώρας, φέτος αναφέρει πως «η ενταξιακή πορεία της χώρας βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεταθέτει για μετά τις εκλογές του Απριλίου την εισήγησή της αναγνωρίζοντας ότι η πολιτική κρίση του 2015, «η πιο σοβαρή πολιτική κρίση από το 2001», έφερε στην επιφάνεια τις συστημικές αδυναμίες της χώρας.

Όπως σημειώνει η φετινή έκθεση προόδου, το σκάνδαλο των υποκλοπών, «στο οποίο φαίνεται να εμπλέκονται ανώτερα κυβερνητικά στελέχη», πιστοποιεί «παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων», «παρεμβάσεις στη δικαστική ανεξαρτησία, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τις εκλογές», καθώς και «διαφθορά».

Ωστόσο, στην έκθεση υπογραμμίζεται πως τόσο η κυβέρνηση όσο και άλλοι πολιτικοί φορείς δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν τις εν λόγω θεσμικές αδυναμίες, μετά τη μεσολάβηση του αρμόδιου για τη Διεύρυνση επιτρόπου Γιοχάνες Χαν και τριών ευρωβουλευτών έτσι ώστε να επιλυθεί η κρίση, εφαρμόζοντας το μεταρρυθμιστικό πακέτο το οποίο παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει πως «πρέπει να επιλυθεί επειγόντως» και προσθέτει πως «οι σχέσεις με την Ελλάδα συνέχισαν να επηρεάζονται από το ζήτημα της ονομασίας».

Η έκθεση επισημαίνει πως κατά την περίοδο στην οποία επικεντρώνεται η αξιολόγηση δεν πραγματοποιήθηκαν «επίσημες συνομιλίες για το θέμα αυτό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», ωστόσο αναφέρει πως «ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέλαβε την πρωτοβουλία να επισκεφθεί τα Σκόπια για πρώτη φορά σε 11 χρόνια».

Επιπλέον σημειώνεται, πως «με την ευκαιρία αυτή, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μία σειρά σημαντικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης», ενώ αναγνωρίζει πως «οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις συνεχίζονται κανονικά».

Τέλος, στην έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ αναφορά γίνεται στον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η χώρα στη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η χώρα βρίσκεται στην οδό διέλευσης των μεταναστών από την Τουρκία και την Ελλάδα προς τη βόρεια Ευρώπη και ως εκ τούτου έχει γίνει πέρασμα για «πρωτοφανή αριθμό» μεταναστών.

Συστήνεται στη χώρα κατά το επόμενο έτος να πάρει συγκεκριμένα μέτρα που σχετίζονται με την υποδοχή προσφύγων, την αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων και την καταπολέμηση των διακινητών.

                 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ


16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Γκρούεφσκι: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του ονόματος της ΠΓΔΜ

Μια ημέρα πριν την επίσκεψη του Σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής της ονομασίας της ΠΓΔΜ υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα τεθεί σε δημοψήφισμα, σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Guardian.

"Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε. Πρέπει να ξαναρχίσουμε τον διάλογο το συντομότερο δυνατόν και να βρούμε μία λύση. Κι όταν βρούμε την λύση, θα πρέπει να απευθυνθούμε στους πολίτες και να τους ρωτήσουμε αν είναι σωστό ή όχι", δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι. Ωστόσο, ο τρόπος παρουσίασης της συνέντευξης από την βρετανική εφημερίδα προκάλεσε την οργή του κ. Γκρούεφσκι.

«Δεν έχω δηλώσει κάτι τέτοιο και θα αντιδράσουμε και προς τον Guardian. Αυτό φαίνεται και από το ίδιο το κείμενο (σ.σ. του "Guardian"), από το οποίο προκύπτει ότι πρόκειται για δημοσιογραφικό σχόλιο και όχι για δική μου δήλωση. Αυτό είναι κρυστάλλινα σαφές. Παρόμοιες προβοκάτσιες υπήρξαν και θα υπάρξουν και εμείς είμαστε συνηθισμένοι σε αυτό. Προφανώς, το θέμα της ονομασίας γίνεται δημοφιλές αυτήν την περίοδο, όπως ακριβώς το περιμέναμε και παρόμοιες εσκεμμένες και λανθασμένες ερμηνείες από πολλούς, οι οποίοι δεν επιθυμούν το καλό της διαδικασίας και έχουν ανάγκη ψευδούς αποκλειστικότητας, ή προωθούν τη δική τους ατζέντα, είναι αναμενόμενες», ανέφερε ο Ν. Γκρούεφσκι σε γραπτή δήλωσή του.

17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Έντιμο συμβιβασμό για την ονομασία, «ψήνει» ο Ν. Κοτζιάς

Η καλή συνεργασία είναι το ζητούμενο στις σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στις κοινές του δηλώσεις με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα.

Η συνάντηση των δύο πλευρών είχε... ιστορικές διαστάσεις, καθώς είναι πρώτη επίσημη επίσκεψη Σκοπιανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα, έπειτα από 15 χρόνια.

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να αξιοποιήσουν τις συζητήσεις που γίνονται στον ΟΗΕ για το κεντρικό πρόβλημα του ονόματος της γειτονικής χώρας, σημειώνοντας την ανάγκη για έναν... έντιμο συμβιβασμό, ο οποίος θα ξεπερνά, όπως τόνισε, τον αλυτρωτισμό και τον ακραίο εθνικισμό, και στις δύο πλευρές.

Από την πλευρά του και στο σημείο αυτό, ο Σκοπιανός ομόλογός του αναγνώρισε μεν ότι και οι δύο πλευρές επιδιώκουν μια τέτοια λύση, μέσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ, τόνισε όμως ότι οι διαφορές των δύο πλευρών επί του θέματος είναι τεράστιες. Επίσης, ο κ. Πόποσκι, σημείωσε ότι «είναι σημαντικό το βήμα των ελληνικών φορέων που μιλούν μαζί μας. Νομίζω ότι είναι ο σωστός δρόμος της διμερούς μας σχέσης. Συμπεράναμε ποιοι είναι οι τομείς που διαφέρουν οι θέσεις μας και προσδιορίσαμε ποιοι τομείς είναι σημαντικοί για τις δύο χώρες μας», πρόσθεσε.

Για το θέμα αυτό η εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, έγραφε στο ρεπορτάζ της:

«Δίχως ουσιαστική εξέλιξη στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, πραγματοποιήθηκε χθες η προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Ν. Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του κ. Νίκολα Πόποσκι. Ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας –έπειτα από τη συνάντηση με τον κ. Κοτζιά– κινούμενος στη γραμμή που είχε χαράξει ήδη από προχθές ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, μίλησε για «βουνά διαφορών» που θα πρέπει να ξεπεραστούν, ενώ τόνισε πως «κανείς δεν ωφελείται από τη δημιουργία ψευδών προσδοκιών». Ο κ. Πόποσκι επισήμανε, επιπλέον, πως η κυβέρνησή του έχει το πολιτικό χρέος να μη συμφωνήσει «σε οποιαδήποτε λύση και η λύση αυτή δεν θα μπορεί να απειλεί το Σύνταγμα και τα εθνικά μας χαρακτηριστικά, εάν αυτή η λύση δεν υποστηριχθεί σε ένα δημοψήφισμα». Ο κ. Κοτζιάς ήταν πολύ πιο λακωνικός για το συγκεκριμένο ζήτημα. Επανέλαβε την αρμοδιότητα του ΟΗΕ και του ειδικού διαπραγματευτή κ. Μάθιου Νίμιτς, ενώ περιορίστηκε να δηλώσει πως «αναζητούμε έναν έντιμο συμβιβασμό που να καταπολεμά τον αλυτρωτισμό και τον ακραίο εθνικισμό και να βοηθάει τη μελλοντική προοπτική και των δύο πλευρών».


27 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ

Γκρούεφσκι: Μεταβατική κυβέρνηση 15 Ιανουαρίου,
που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές (24 Απριλίου)

Το χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ στα τέλη Απριλίου θα τηρηθεί και στις 15 Ιανουαρίου η χώρα θα αποκτήσει νέα κυβέρνηση, η οποία θα διεξαγάγει τις εκλογές, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι. Ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης θα προέρχεται από τους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Προηγουμένως, ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι θα παραιτηθεί στις 10 Ιανουαρίου, ώστε να σχηματιστεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου η μεταβατική κυβέρνηση που θα διοργανώσει τις πρόωρες εκλογές στα τέλη Απριλίου.

Στη διεξαγωγή εκλογών στις 24 Απριλίου 2016 κατέληξαν τον Ιούλιο οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, στη βάση μίας συμφωνίας για την επίλυση της πολύμηνης πολιτικής κρίσης στη χώρα.

Πάντως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ ανέφερε ότι η αντιπολίτευση θα συμμετάσχει στις εκλογές του Απριλίου μόνον εάν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα διασφαλίζουν τίμιες και δημοκρατικές εκλογές. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Νίκολα Γκρούεφσκι ότι φέρει προσκόμματα στην υλοποίηση των προβλεπόμενων της συμφωνίας για την επίλυση της πολιτικής κρίσης και δεν είναι διατεθειμένος να επιτρέψει αδιάβλητες εκλογές.

Από την μεριά του ο Ν. Γκρούεφσκι κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι αναζητά δικαιολογίες για να αναβληθούν οι εκλογές του Απριλίου, φοβούμενη ότι θα υποστεί σε αυτές συντριπτική ήττα.