18 ΜΑΪΟΥ 2015


ΠΓΔΜ: Χωρίς αποτέλεσμα η νέα
συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων

Χωρίς κανένα αποτέλεσμα έληξε η νέα συνάντηση, που είχαν σήμερα, στα Σκόπια, οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ για την εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα, καθώς δεν υπήρξε καμία μετατόπιση στις θέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), Ζόραν Ζάεβ δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος και πρόσθεσε ότι η αντιπολίτευση εμμένει στο αίτημά της για παραίτηση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης που θα προετοιμάσει το έδαφος για νέες εκλογές.

Ο κ. Ζάεβ πρόσθεσε ότι οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ θα έχουν νέα συνάντηση, στις 26 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση, ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος, DUI Αλί Αχμέτι, πρότεινε ως λύση για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα, έναν ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης και τη σύσταση ομάδων εργασιών για την εξέταση όλων των ανοιχτών ζητημάτων. Η πρόταση αυτή του DUI απορρίφθηκε από την αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεβ.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι δεν έκανε δηλώσεις μετά τη συνάντηση και όπως έγινε γνωστό θα εκφράσει τη θέση του στη μεγάλη συγκέντρωση υποστήριξης της κυβέρνησης που διοργανώνει το κόμμα του, απόψε στα Σκόπια.

Στη συνάντηση, η οποία ήταν συνέχεια αυτής που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, μετείχαν οι αρχηγοί του κυβερνώντος VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι, της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεβ, του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι και του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA) Μέντουχ Θάτσι, ενώ παρόντες ήταν και οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι και 'Αιβο Οράβ αντίστοιχα.

Ανησυχούν Ρώσοι, Σέρβοι

Ωστόσο, το αντικυβερνητικό κύμα διαμαρτυρίας που ξέσπασε τις τελευταίες εβδομάδες ρίχνει νερό στο αυλάκι των υποστηρικτών του χάους, ενώ, σύμφωνα με σερβικά και ρωσικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχους, προκαλείται εσκεμμένα με στόχο την αποσταθεροποίηση.

Στη διάρκεια της συνάντησης τους την Παρασκευή, ο Σέρβος πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασαν έντονη ανησυχία για «την αυξανόμενη ένταση της τρομοκρατίας στα Βαλκάνια» και κάλεσαν την Ε.Ε. να μην αδιαφορήσει στα προβλήματα που ανακύπτουν. Οι δύο πολιτικοί έκαναν αναφορά στα πολύνεκρα επεισόδια που σημειώθηκαν πριν από δέκα ημέρες στο Κουμάνοβο της Βόρειας ΠΓΔΜ, με πρωταγωνιστές Κοσοβάρους. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε με ανακοίνωση του τον κίνδυνο να προκληθεί αιματοχυσία που θα γυρίσει την περιοχή στις ταραχές της δεκαετίας του 1990. Οι Ρώσοι
αφήνουν αιχμές για «εξωτερικούς παράγοντες αποσταθεροποίησης» της ΠΓΔΜ, όμως Σέρβοι αναλυτές μιλούν καθαρά για «αλβανικό δάκτυλο» και συντονισμένη εξωτερική πίεση κατά του Γκρούεφσκι και των Σλαβομακεδόνων. Το Βελιγράδι ανησυχεί για τα εθνικιστικά σχέδια του
αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού.

Συνάντηση στο Πόγραδετς

Για να μείνουμε στα γεγονότα, το Σάββατο το απόγευμα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα
και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ιλίρ Μέτα συναντήθηκαν στο Πόγραδετς (στα σύνορα Αλβανίας-ΠΓΔΜ) με τους αρχηγούς των αλβανικών κομμάτων των Σκοπίων, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση μετά τα επεισόδια στο Κουμάνοβο - όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Δεν έγιναν ανακοινώσεις, ωστόσο υπενθυμίζεται ότι ο Σπάρτακ Νγκιέλα, γνωστός Αλβανός πολιτικός και πρώην συνεργάτης του κ. Ράμα, δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός της Αλβανίας είναι ο εμπνευστής των γεγονότων του Κουμάνοβο με τις δηλώσεις του περί ενοποίησης της Αλβανίας με το Κόσοβο».

Κοτζιάς:
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες
ευνόησαν την στάση των Σκοπίων

Η πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ και οι πρόσφατες ταραχές στη χώρα απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, το Συμβούλιο Υπουργων Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα.

Ν. Κοτζιάς δήλωσε ότι στη σύντομη συζήτηση που διεξήχθη στο Συμβούλιο, τονίστηκε πως τα πρόσφατα γεγονότα αποτελούν παράγοντα ανησυχίας για ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια.
Ο υπουργός Εξωτερικών κ.

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι τα προβλήματα αυτής της χώρας είναι εγγενή και παλαιά και οφείλονται ως ένα βαθμό και στην ανεκτική στάση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών έναντι των απαιτήσεων της ηγεσίας των Σκοπίων. Η στάση πολλών ευρωπαϊκών χωρών ευνόησε, όπως είπε, την ανάπτυξη μιας νοοτροπίας μη φιλικής προς την επίλυση των διαφορών μέσω διαπραγματεύσεων και αμοιβαίων υποχωρήσεων.

Παράλληλα, το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ απασχόλησαν η ενταξιακή πορεία της Σερβίας και το μεταναστευτικό.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της Σερβίας, ο υπουργός τόνισε κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου πως υπάρχει ανάγκη να ανοίξουν τα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης με τη Σερβία, μια χώρα που μπορεί να αποτελέσει «άγκυρα σταθερότητας στα δυτικά Βαλκάνια».

Στο περιθώριο της συνεδρίασης, ο Ν. Κοτζιάς είχε σειρά συναντήσεων, μεταξύ των οποίων και με τους Επιτρόπους Εξωτερικών Σχέσεων Γιοχάνες Χαν και Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Αντίδραση Ελλάδας για την αναφορά του
γ.γ. του ΝΑΤΟ στα Σκόπια ως «Μακεδονία»


Η ελληνική αντιπροσωπεία στην κοινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, αντέδρασε άμεσα στην αναφορά του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος αποκάλεσε την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία», έγινε γνωστό απόψε.

Επιπλέον θα αποσταλεί επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ