12 ΜΑΪΟΥ 2015

Συμφέροντα υπονόμευσης του Turkish Stream
και «Μεγάλη Αλβανία» συναντώνται στο Κουμάνοβο

Η ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΕΛΕΙΟΥ 

Δύο αλληλοσυμπληρούμενα σχέδια, της υπονόμευσης του αγωγού Turkish Stream, που θα τροφοδοτεί με ρωσικό αέριο την Κεντρική Ευρώπη, κι ένα δεύτερο που αποσκοπεί στη δημιουργία «Μεγάλης Αλβανίας» δείχνουν να συναντιούνται στην πολύνεκρη επίθεση Αλβανών εξτρεμιστών στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ, όπου η ατμόσφαιρα παραμένει τεταμένη.

Σέρβοι αναλυτές δήλωσαν στην εφημερίδα «Kurir» ότι το αιματηρό περιστατικό του Σαββάτου, που στοίχισε τη ζωή σε 8 στρατιώτες της ΠΓΔΜ και 14 αλβανικής καταγωγής τρομοκράτες, έχει αποκλειστικό στόχο την υπονόμευση του, Turkish Stream που θα διέρχεται από Τουρκία, Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Σερβία και Ουγγαρία. «ΗFYROM επελέγη ως ο πιο αδύναμος κρίκος, λόγω των διάτρητων
συνόρων της με το Κοσσυφοπέδιο», τόνισαν οι Σέρβοι ειδικοί, ανατρέχοντας στις αμερικανικές πιέσεις που δέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση για ματαίωση του έργου.

Σερβικές αποκαλύψεις

Ο επικεφαλής της σερβικής στρατιωτικής αντικατασκοπίας (VΒΑ), Πέταρ Τσβέτκοβιτς, αποκάλυψε ότι είχε ενημερώσει από τον Απρίλιο τους Σκοπιανούς ομολόγους του, κατηγορώντας μερίδα της Δύσης ότι υποστηρίζει το σχέδιο της «Μεγάλης Αλβανίας».

Αιχμές κατά των Δυτικών άφησε όμως και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ, κατηγορώντας ΝΑΤΟ και Ε.Ε. ως συνυπεύθυνους για το μακελειό στο Κουμάνοβο: «Είχαμε πληροφορίες από τον Ιανουάριο ότι θα δεχόμασταν επίθεση και ζητήσαμε τη συνδρομή τους», είπε, «αλλά δεν μας απάντησαν ποτέ».

Χθες ο Ιβάνοφ κάλεσε τους πρέσβεις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε., ΟΑΣΕ και Τουρκίας να συμβάλουν στη σταθερότητα της χώρας του και στην ταχύτερη ένταξη της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς (Ε.Ε.-ΝΑΤΟ), αφήνοντας αιχμές κατά της Ελλάδας για προσκόμματα λόγω του ονόματος.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Κ. Κούτρας, κάλεσε την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων να επικεντρωθεί στα σοβαρά εσωτερικά της προβλήματα, σχετικά με το έλλειμμα δημοκρατίας και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντί να ψάχνει αποδιοπομπαίους τράγους για το αδιέξοδο της ευρωατλαντικής της προοπτικής, την οποία η Ελλάδα ειλικρινώς και σταθερά στηρίζει.

Πέρα από το ζήτημα των Αλβανών αυτονομιστών, η ΠΓΔΜ αντιμετωπίζει εσωτερικό διχασμό ανάμεσα στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι και την αντιπολίτευση με επικεφαλής τους Σοσιαλδημοκράτες, για το σκάνδαλο των μαζικών παρακολουθήσεων και τις διώξεις του Τύπου. Υπ' αυτές τις συνθήκες οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις στις 17 Μαΐου θα μπορούσαν να προκαλέσουν χάος. Γι΄ αυτό ο Ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, κάλεσε τις
πολιτικές δυνάμεις της FYROM και των γειτονικών χωρών να επιδείξουν υπευθυνότητα.

Οι Αρχές των Σκοπίων εξετάζουν κατά πόσο είναι αυθεντική η προκήρυξη του «Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού» των Αλβανών της ΠΓΔΜ (NLA ή UCK, όπως στο Κοσσυφοπέδιο) στην εφημερίδα «Bota Sot» της Πρίστινα, με την οποία αναλαμβάνεται η ευθύνη για τις επιθέσεις κατά αστυνομικών τμημάτων στο Κουμάνοβο. Χθες οδηγήθηκαν σε δικαστήριο των Σκοπίων 30 συλληφθέντες εξτρεμιστές (18 Αλβανοκοσοβάροι, 11 Αλβανοί της ΠΓΔΜ και ένας με αλβανικό διαβατήριο) με την κυβέρνηση της Πρίστινα να καταδικάζει αυστηρά την ανάμιξη πολιτών της στα επεισόδια.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ζήτησε την παραίτηση του Γκρούεφσκι, ενώ αναβρασμός επικρατεί στην πολυεθνική Βοσνία, όπως και στο Μαυροβούνιο, που έχει αλβανικό πληθυσμό. Η Σερβία ενίσχυσε το επίπεδο στρατιωτικής επιφυλακής και ο γ.γ. του ΟΗΕ; Μπαν Κι Μουν, απηύθυνε έκκληση για ηρεμία στην περιοχή. ■


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, 12 Μαϊου 2015

                               
                                       **********************************************
Παραιτήσεις υπουργών στην ΠΓΔΜ

Παραιτήθηκαν η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η αστυνομία της χώρας, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μίλε Γιανακίεφσκι και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας Σάσο Μιγιάλκοφ, πρώτος εξάδελφος του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

Η παραίτηση της κ. Γιανκούλοφσκα συμβαίνει δύο ημέρες μετά τα αιματηρά επεισόδια στην πόλη Κουμάνοβο μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και ένοπλης ομάδας Αλβανών, κατά τα οποία σκοτώθηκαν 14 «τρομοκράτες» και οχτώ αστυνομικοί.

Οι παραιτήσεις έγιναν αποδεκτές από τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος πρότεινε τον Μίτκο Τσάφκοφ για την θέση του υπουργού Εσωτερικών και τον Βλάντο Μισαϊλόφσκι για τη θέση του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών. Για την Τετάρτη έχει ορισθεί έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής, η οποία αναμένεται να εγκρίνει τους δύο νέους υπουργούς που πρότεινε ο πρωθυπουργός.

Η Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, ο Σάσο Μιγιάλκοφ και ο Μίλε Γιανακίεφσκι, όλο το προηγούμενο διάστημα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής της αντιπολίτευσης, σχετικά με το ρόλο που διαδραμάτισαν σε μία σειρά σκανδάλων διαφθοράς και νοθείας των εκλογών, τα οποία αποκαλύπτει τους τελευταίους τριάμισι μήνες το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ, στο πλαίσιο του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών που συγκλονίζει την πολιτική ζωή της χώρας.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι ότι μέσω των μυστικών υπηρεσιών παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες χιλιάδων πολιτών της χώρας και ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και τον σχηματισμό μίας μεταβατικής κυβέρνησης η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για νέες εκλογές στη χώρα.


Πρέσβεις δυτικών χωρών στα Σκόπια, όπως των ΗΠΑ, Τζες Μπέιλι και της Γερμανίας, Κριστίνε Αλτχάουζερ είχαν ζητήσει ανοιχτά, πριν από μερικές ημέρες, παραιτήσεις στελεχών της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, προκειμένου να διευκολυνθούν οι έρευνες σχετικά με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο με τις τηλεφωνικές υποκλοπές και για να βρεθεί διέξοδος από την πολιτική κρίση στην χώρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ