17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: ΕΠΙΛΥΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΟΡΟΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ

Καθαρό μήνυμα σε Σκόπια από Ε.Ε.

Η αναγνώριση της Κύπρου, οι σχέσεις καλής γειτονίας, ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και του κράτους δικαίου είναι οι βασικές προϋποθέσεις που θέτουν οι χώρες της Ε.Ε στην Τουρκία για την έξοδο από το σημερινό τέλμα της ενταξιακής της πορείας.

Παράλληλα, για μια ακόμη φορά τα Σκόπια έλαβαν χθες το μήνυμα ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. περνάει μέσα από την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας με την Ελλάδα.

Αυτά είναι τα βασικά σημεία που προκύπτουν από τα συμπεράσματα των ετήσιων εκθέσεων προόδου για τις υποψήφιες χώρες, που υιοθέτησε χθες το Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Σχετικά με την ΠΓΔΜ, στα συμπεράσματα του το Συμβούλιο συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό με την αξιολόγηση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία καλύπτονται με ικανοποιητικό τρόπο τα πολιτικά κριτήρια. Λαμβάνει επίσης υπόψη την εισήγηση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την ΠΓΔΜ.

Επί της ουσίας, το Συμβούλιο Υπουργών θα επανεξετάσει εντός του 2015 το θέμα ενδεχόμενης έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ με βάση μια επικαιροποίηση της παρούσας αξιολόγησης της Κομισιόν, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και συγκεκριμένες δράσεις που θα αναληφθούν για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και την αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας. ■


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, 17 Δεκεμβρίου 2014