26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Της ΑΝΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ

ΝΟΜΙΖΩ ότι η σημαντική παράμετρος σχετικά με την Αμφίπολη είναι ότι η χώρα μας, χωρίς να ξοδέψει ένα ευρώ, χωρίς να χρειαστεί να παρουσιάσει καμία διαφημιστική ταινία, κατάφερε με τον τρόπο που έγινε η επικοινωνία της ανασκαφής και των ευρημάτων της να επιτύχει παγκόσμια κάλυψη. Η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Μακεδονία βρέθηκε σε όλα τα πρωτοσέλιδα και σε όλα τα ΜΜΕ με τα πιο θετικά ρεπορτάζ με τα πιο ευνοϊκά σχόλια, με άρθρα ανυπόκριτου θαυμασμού για τον πολιτισμό της. Η Ελλάδα, που από το 2009 ως σήμερα έχει κουραστεί να βλέπει να διασύρεται, να υποτιμάται, να «απειλείται», βρέθηκε στο επίκεντρο των γεγονότων με τον Πολιτισμό της.

ΝΟΜΙΖΩ ότι ακόμη πιο σημαντική παράμετρος είναι ότι οι Έλληνες, που από το 2009 βρίσκονται αντιμέτωποι με τη διεθνή καψυποψία και απαξίωση, με την ανακάλυψη στο λόφο Καστά ενός μοναδικού ταφικού συγκροτήματος, που περικλείει σπουδαία έργα Τέχνης, παραμέρισαν τα καθημερινά και έκαναν μια τεράστια επιστροφή στις ρίζες τους. Ο λόφος Καστά και η ανακάλυψη ενός εξόχως σημαντικού μνημείου έγινε ένας τεράστιος συνδετικός κρίκος του παρόντος · με το παρελθόν φωτίζοντας αισιόδοξα τη χώρα Οι Έλληνες, οι καθημαγμένοι από την οικονομική κρίση, με την ανακάλυψη του μνημείου «θυμήθηκαν» την Ιστορία τους και αναζήτησαν στα βιβλία της το παρελθόν τους.

ΝΟΜΙΖΩ όμως ότι πιο σημαντική παράμετρος είναι εκείνη που δεν θα έπρεπε να μας ξαφνιάζει: πως ο Πολιτισμός γίνεται μοχλός ανάπτυξης, πως κάθε ευρώ που ξοδεύεται για χην ανάδειξη μνημείων επιστρέφει στο τριπλάσιο στην ευρύτερη περιοχή. Γιατί σήμερα η Αμφίπολη, με τη
διεθνή ακτινοβολία του ευρήματος, μπήκε στο διεθνή τουριστικό χάρτη και αν φέτος, από τον Αύγουστο και μετά, συρρέουν κατά εκατοντάδες καθημερινά τουρίστες από τους «γείτονες» μας, που θέλουν να βρεθούν έστω και για λίγο έξω από το χώρο της ανασκαφής και επισκέπτονται το Μουσείο, δίνοντας ζωή στα μικρά εστιατόρια του χωριού, τότε είναι βέβαιο ότι Σέρρες, Δράμα, Θεσσαλονίκη θα ωφεληθούν τα μέγιστα. Ίσως το πιο ισχυρό μήνυμα που λάβαμε όλοι από την
Αμφίπολη είναι ότι τα μνημεία του Πολιτισμού μας διαχρονικά, η πολιτιστική μας κληρονομιά, μαζί με το εξαίσιο ελληνικό τοπίο παραμένουν τα ισχυρά πλεονεκτήματα της χώρας και αποτελούν πόλους ισχυρής και δημιουργικής ανάπτυξης για σήμερα, για αύριο, για πάντα.

( Η κυρία Παναγιωταρέα είναι και εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού)


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, 26 Νοεμβρίου 2014