30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Οι Καρυάτιδες σε πανύψηλα βάθρα!

Το μεγαλείο των δύο Καρυάτιδων του τάφου της Αμφίπολης αποκαλύφθηκε σήμερα. Σχετικά από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εξεδόθη το ακόλουθο Δελτίο Τύπου:

«Συνεχίστηκε από την ΚΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η αρχαιολογική έρευνα στο ταφικό συγκρότημα λόφου Καστά Αμφίπολης. Αφαιρέθηκαν οι δύο τελευταίοι δόμοι του τοίχου σφράγισης, μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύπτοντας στο σύνολο τους τα μαρμάρινα βάθρα, πάνω στα οποία πατούν οι Καρυάτιδες.

Ο διάκοσμος των βάθρων είναι συνέχεια της ορθομαρμάρωσης των τοίχων. Αποτελείται από μαρμάρινους δόμους με περιταίνια. Το ύψος των βάθρων είναι 1,40μ., έχουν πλάτος 1,36μ. και πάχος 0,72μ. Το συνολικό ύψος βάθρου και αγάλματος είναι 3,67μ.. Το δάπεδο του δεύτερου χώρου είναι υπερυψωμένο κατά 0,07μ. Ιχνη μπλέ χρώματος εντοπίζονται στο μέτωπο της ανωτέρω επιφάνειας.

Συνεχίστηκαν, επίσης, οι ανασκαφικές εργασίες, στον χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες, με αφαίρεση χωμάτων σε βάθος μέχρι 1,5μ. (φωτογραφία κάτω) αποκαλύπτοντας την συνέχεια της ορθομαρμάρωσης των τοίχων, όπως και στον προηγούμενο χώρο, καθώς και μεγάλο μέρος του θυρώματος, που οδηγεί στον τρίτο χώρο.

Ολοκληρώθηκαν, ακόμη, οι εργασίες αντιστήριξης με την προσθήκη υποστυλωμάτων στον πρώτο χώρο και ταυτόχρονα τοποθετήθηκαν οριζόντιες αντηρίδες στον δεύτερο, προκειμένου να προχωρήσει η αποχωμάτωση. Παράλληλα, με τη συνέχιση της αποχωμάτωσης, στο θύρωμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, ξεκίνησαν οι εργασίες υποστύλωσης στον τρίτο χώρο.»

Και άλλη αρχαιολόγος «χτυπάει»:
«Ο τάφος δεν είναι μακεδονικός»

Ο τάφος της Αμφίπολης συνεχίζει να προκαλεί εμφύλιο στους κόλπους των αρχαιολόγων με την επίτιμη διευθύντρια Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Ρωμιοπούλου να καταθέτει τη δική της ένσταση για την χρονολόγηση του τύμβου και να τον τοποθετεί χρονικά στο μέσου του 3ου αιώνα π.Χ.

Συγκεκριμένα η κ. Ρωμιοπούλου που έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές στη Βεργίνα, τα Λευκάδια αλλά και την Αμφίπολη παλαιότερα, θεωρεί πως μπορεί οι Καρυάτιδες να μην είναι ρωμαϊκής εποχής, όπως υποστηρίζει η Όλγα Παλαγγιά, αλλά ούτε ακριβώς και του 4ου αι. π.Χ. Τις χρονολογεί έως το 250 π.Χ.

Υπενθυμίζεται πως η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ξεκαθάρισε χθες ότι δεν αμφισβητείται η χρονολόγηση της ανασκαφικής ομάδας της κ. Περιστέρη και πως ο τάφος της Αμφίπολης χρονολογείται την εποχή αμέσως μετά τον Μέγα Αλέξανδρο.


ΠΗΓΗ: iefimerida.gr