28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Ιδιαίτερο βάρος στα θέματα που άπτονται της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής έριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, αλλά και το Κυπριακό έθιξε ο υπουργός Εξωτερικών, καθώς και άλλα διεθνή θέματα.

Για το ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι Η Ελλάδα, μέχρι σήμερα, έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα και αναμένει από την άλλη πλευρά να προβεί σε αντίστοιχα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, πάντως, η χώρα μας στηρίζει πλήρως τη διαδικασία υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, μέσω του προσωπικού απεσταλμένου του, κ. Μάθιου Νίμιτς και συμμετέχει πάντα σε αυτές εποικοδομητικά και με καλή θέληση. «Προτείνουμε μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία (με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν τη λέξη “Μακεδονία”) για κάθε χρήση, erga omnes. H Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της γείτονος χώρας και συγκαταλέγεται εδώ και πολλά χρόνια μεταξύ των εκεί κορυφαίων άμεσων ξένων επενδυτών. Η ευρωπαϊκή και ευρωαντλαντική προοπτική της δεν εξαρτάται από το ζήτημα του ονόματος ή από την Ελλάδα, αλλά από το σεβασμό των υφιστάμενων γενικών κριτηρίων που ισχύουν για όλες τις υποψήφιες χώρες. Εξαρτάται από τα ζητήματα σχετικά με τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις αρμονικές διεθνοτικές σχέσεις και την ελευθερία του τύπου. Όπως αναφέρεται στα σχετικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρέπει να γίνουν «απτά βήματα» σε αυτά τα ζητήματα» τόνισε.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΟ «ΘΟΡΥΒΟ», ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

«Ακραίοι παριστάνουν ότι δεν ξέρουν
τις ελληνικές θέσεις για την ΠΓΔΜ»

ΑΚΡΑΙΟΥΣ κύκλους καταγγέλλει το υπουργείο Εξωτερικών, για το «θόρυβο» που ξεσήκωσαν σχετικά με τις θέσεις της Αθήνας για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Ειδικότερα, το υπουργείο σε ανακοίνωση του, αφού αναφέρει ότι «ορισμένοι ακραίοι κύκλοι παριστάνουν τον
ανήξερο ή τον έκπληκτο σαν να πληροφορήθηκαν τώρα -από την ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών στη φετινή Γενική Συνέλευση του Ο Η Ε- τη θέση της χώρας για το όνομα της ΠΓΔΜ», υπογραμμίζει ότι η θέση της Ελλάδας είναι σταθερή εδώ και
πολλά χρόνια.

«Η θέση της Ελλάδος -αναφέρεται στην ανακοίνωση- υπέρ ενός σύνθετου ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη «Μακεδονία» και όχι πριν από τη λέξη «Δημοκρατία» που θα χρησιμοποιείται έναντι πάντων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή, έχει διαμορφωθεί εδώ και πολλά χρόνια, έχει κατ' επανάληψη δηλωθεί στη Βουλή των Ελλήνων και διεθνώς σε πολυμερείς και διμερείς συναντήσεις. Επί τη βάοει της θέσης αυτής μετέχει ο Ελληνας εκπρόσωπος στη διαδικασία του ΟΗΕ υπό τον κ. Νίμιτς». «Είναι προφανές ότι η προσωρινή ονομασία (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ), υπό την οποία εντάχθηκε η γειτονική μας χώρα στον ΟΗΕ το 1993, είναι μια σύνθετη ονομασία, με επιθετικούς προσδιορισμούς πριν από τη λέξη "Δημοκρατία" και όχι πριν από τη λέξη "Μακεδονία". Αυτή η σύνθετη προσωρινή ονομασία δεν χρήσιμοποιείται έναντι πάντων (erga omnes), αλλά στους διεθνείς οργανισμούς και διμερώς με μεγάλο αριθμό χωρών, αλλά δυστυχώς όχι εσωτερικά, όχι στα διαβατήρια και όχι διμερώς με όσες χώρες έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με τη λεγόμενη συνταγματική της ονομασία. Αυτή είναι μια κατάσταση που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και πρέπει να αλλάξει».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

Με τον τίτλο «Τα Σκόπια Μακεδονία! «Καλά δεν το ξέρατε;», η εφημερίδα «δημοκρατία» σχολιάζει την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ την οποία χαρακτηρίζει «κείμενο ντροπής». Γράφει σχετικά:

«Με μια προκλητική ανακοίνωση, διά χειρός του ιδίου του Ευάγγελου Βενιζέλου, το υπουργείο Εξωτερικών ομολογεί με κυνικό τρόπο (και εξυπνακισμούς που αποτελούν στοιχείο της ιδιοσυγκρασίας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης) ότι αν τα Σκόπια χρησιμοποιήσουν τον όρο «Μακεδονία» σε μια σύνθετη ονομασία, δεν... τρέχει και τίποτα. Μιλώντας για «ακραίους κύκλους», προκαλεί επί της ουσίας τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να πάρει θέση, ενώ κάνει ότι δεν έχει ακούσει και δεν γνωρίζει την απόφαση του Συμβουλίου των Αρχηγών το 1992, η οποία δεσμεύει την ελληνική πολιτική να μην αναγνωρίσει τα Σκόπια εάν στην ονομασία τους περιέχεται το όνομα «Μακεδονία» ή παράγωγά του. Επίσης, λησμονεί ότι, για να ανακληθεί αυτή η απόφαση στην οποία είχε πάρει μέρος και ο σημερινός πρωθυπουργός -με την ιδιότητα τότε του υπουργού Εξωτερικών-, πρέπει, αν μη τι άλλο, να συγκληθεί εκ νέου το Συμβούλιο Αρχηγών και να την ανατρέψει. Αυτό επιβάλλουν οι κανόνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Τα φληναφήματα με τους προσδιορισμούς στη λέξη «Μακεδονία» πριν ή μετά απλώς εκθέτουν τον αμετροεπή αντιπρόεδρο και καταδεικνύουν ενδοτική συμπεριφορά. Αλλά αυτά για τον κ. Βενιζέλο είναι λεπτομέρειες, μπροστά στην ανάγκη του να επιβιώσει πολιτικά έχοντας τη στήριξη και άλλων παραγόντων.

Για την ιστορία, δημοσιεύουμε το κείμενο της ντροπής που απέστειλε το ελληνικό (και όχι το σκοπιανό) υπουργείο Εξωτερικών, με το οποίο καταρρίπτεται κάθε επιχείρημα της χώρας μας!»

(Ακολουθεί η ανακοίνωση υπουργείου Εξωτερικών).