21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Προκαλούν υποστηρίζοντας ότι «μπορούν να χρηματοδοτήσουν
τις ανασκαφές, επειδή η Ελλάδα έχει οικονομικό πρόβλημα»

Τον πανικό τους με αφορμή όσα φοβούνται ότι θα αποκαλυφθούν στις ανασκαφές στην Αμφίπολη δείχνουν πλέον τα Σκόπια. Από τη μία, σύμφωνα με πληροφορίες μας, Σκοπιανοί αρχαιολόγοι, παρά την «πόρτα» που έχουν φάει κατά καιρούς, επαναλαμβάνουν την πρόθεσή τους να... συνδράμουν στις ανασκαφές που γίνονται και, από την άλλη, φοβούμενοι ότι θα αποκαλυφθεί η πλαστή ταυτότητά τους, ειρωνεύονται τη χώρα μας σε περίπτωση που τα ευρήματα οδηγήσουν στην εύρεση των τάφων της Ρωξάνης, συζύγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του γιου τους Αλέξανδρου Δ΄. Τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, που στήνουν όλο το παιχνίδι με εντολές «άνωθεν», υποστηρίζοντας ότι οι Έλληνες δεν έχουν χρήματα για να κάνουν τις ανασκαφές και ότι «εμείς είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε», κάνουν μια σειρά από εκτενή ρεπορτάζ, με σχόλια και ειρωνικές αιχμές.

«Αυτό το οποίο θα βρεθεί στην Αμφίπολη θα επιβεβαιώσει για πάντα τον ελληνικό χαρακτήρα της Μακεδονίας. Αυτή είναι η άποψη των Ελλήνων επιστημόνων, οι οποίοι δεν παύουν να συνδέουν τον τάφο της Αμφίπολης με τις ελληνοσκοπιανές σχέσεις» σημειώνει χαρακτηριστικά η σκοπιανή εφημερίδα «Sitel» και στη συνέχεια προβαίνει σε σχόλια μιας φανταστικής ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής του NATO. «Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την προσωπική χαρά και την ευχαρίστησή μου, που δημιουργείται από τη σημαντική πρόσφατη ανακάλυψη του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αμφίπολη, μια ξεχωριστή ανακάλυψη στον τομέα της διεθνούς αρχαιολογίας» θα πει στη φανταστική ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς, όπως σημειώνει το σλαβικό κείμενο των Σκοπίων.

Μάλιστα, σε εμφανίσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό SITEL, o καθηγητής Αρχαιολογίας Bίκτορ Λίλκικ δήλωσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του έχουν τονίσει ότι είναι έτοιμοι να συνδράμουν στις έρευνες για τον εντοπισμό του τάφου της Ρωξάνης και του Αλέξανδρου Δ΄, εφόσον τους ζητηθεί από την ελληνική πλευρά, η οποία, όπως ισχυρίζονται, δεν έδειξε θετική ανταπόκριση.

Πως το Λιοντάρι συνδέθηκε με τον τάφο

Αποτελεί το χαρακτηριστικό έμβλημα για ολόκληρο τον νομό Σερρών. Ο λόγος για το λιοντάρι της Αμφίπολης, το οποίο οι αρχαιολόγοι είχαν συνδέσει με τον τάφο στον λόφο Καστά πολύ πριν φτάσουν στην είσοδο του μνημείου και τις σφίγγες. Το λιοντάρι της Αμφίπολης έχει ύψος 5,30 μ. και εικονίζεται καθιστό στα πίσω πόδια. Πρώτη φορά έγινε γνωστή η ύπαρξή του στην Αθήνα από μία αναφορά της 7ης Μεραρχίας το 1912. Από το 2013 οι ανασκαφές στον τύμβο Καστά και η ψηφιακή σάρωση που έγινε αποκάλυψαν ότι ο περίβολος ήταν ένας ακριβής κύκλος και ότι το μνημείο αποτελεί ενιαίο σύνολο με το λιοντάρι της Αμφίπολης. Ομως ένα μεγάλο μέρος του περιβόλου έχει αποξηλωθεί κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη να μη βρίσκονται στη θέση τους.

Η αρχαιολογική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Κατερίνα Περιστέρη, στην προσπάθειά της να εντοπίσει τα χαμένα αρχιτεκτονικά μέλη, οδήγησε τους αρχαιολόγους στην περιοχή του μνημείου του λέοντα της Αμφίπολης, με τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή να καταφέρνει να ταυτοποιήσει ότι τα μαρμάρινα κομμάτια που αποτελούν το βάθρο του λιονταριού και τα κομμάτια της μαρμάρινης επένδυσης του τύμβου αποτελούσαν κάποτε ένα μνημείο.

Νίκος Ελευθερόγλου


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «δημοκρατία», 21 Αυγούστου 2014

                                           *************************************

Σάλος με δηλώσεις Σκοπιανού αρχαιολόγου:

Η Αμφίπολη είναι «Mακεδονική»...

Χαρακτηρίζει την ανακάλυψη του Τάφου της Αμφίπολης
εξαιρετικά σημαντική για την αρχαιολογία και την επιστήμη

Προκλητικός με τις δηλώσεις του εμφανίζεται ο Σκοπιανός αρχαιολόγος, Πάσκο Κούζμαν o οποίος αναφερόμενος στη μεγάλη ανακάλυψη του Τάφου της Αμφίπολης, υποστήριξε ότι η Αμφίπολη ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της «Μακεδονίας» και ότι δεν βρίσκεται εκεί ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στην ανάλυσή του για την εξαιρετικά σημαντική για την αρχαιολογία και την επιστήμη ανακάλυψη, όπως την χαρακτηρίζει, αναφέρει ότι αν βρισκόταν ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα ήταν σαν να είχε βρεθεί ο τάφος του Ιησού και επικρίνει τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης λέγοντας ότι «έχουν πάρει από μόνα τους το δικαίωμα να μαντεύουν» έπειτα από κάθε νέα ανακάλυψη.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κούζμαν, που έγιναν στο Utrinski Vesnik και τις αναμεταδίδει το σκοπιανό πρακτορείο Independent, «σύμφωνα με την επίσημη αρχαιολογία ο τάφος του Αλέξανδρου Γ' του Μακεδόνα βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου οι Ρωμαίοι βασιλείς πήγαιναν να προσκυνήσουν. Παρόλα αυτά η ακριβής τοποθεσία δεν είναι ακόμα γνωστή. Υπάρχουν πολλές υποθέσεις γύρω από το πού βρίσκεται. Όπως το ότι βρίσκεται κάτω από ένα τζαμί, έτσι που κανείς να μην μπορεί να τον προσεγγίσει και να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές». Σημείωσε, δε, ότι υπάρχουν αναφορές που λένε ότι βρίσκεται στο έδαφος των Σκοπίων, στο νότιο τμήμα της.

Όπως εξηγεί ο Κούζμαν «η έρευνα στην περιοχή κοντά στην Αμφίπολη, ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζεται φέτος. Αυτό που ανακαλύφθηκε είναι ένας μεγάλος τάφος, τυπικός για την βασιλική δυναστεία από την εποχή της Αρχαίας Μακεδονίας».

«Ανεξάρτητα από όλα αυτά, η ανακάλυψη στην Αμφίπολη είναι πραγματικά σημαντική και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η επίσημη ελληνική πολιτική σίγουρα θα γράψουν και θα πουν ότι εκεί υπάρχει ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Έπειτα από κάθε νέα ανακάλυψη τα μέσα ενημέρωσης έχουν πάρει από μόνα τους το δικαίωμα να μαντεύουν, όπως και η καθημερινή πολιτική. Εγώ θα προσθέσω μόνο ότι είναι σίγουρα μια μεγάλη ανακάλυψη, η οποία είναι σημαντική για την αρχαιολογία. Όμως, αν θέλουμε να επισημάνουμε σωστά τα αποτελέσματα, μπορούμε μόνο να πούμε ότι η Αμφίπολη είναι στη "Μακεδονία". Έτσι, πρέπει να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι σχετικά με την τρέχουσα εύρεση. Ας μην ξεχνάμε πως η ανακάλυψη του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι σαν να έχει ανακαλυφθεί ο τάφος του Ιησού. Θα ήταν μια μεγάλη ανακάλυψη για όλο τον κόσμο» συμπληρώνει.


ΠΗΓΗ: protothema.gr

Αρχαιολόγος... αρχαιοκάπηλος

Ποινή φυλάκισης για παράνομες ανασκαφές στον προκλητικό
Σκοπιανό που βαφτίζει την Αμφίπολη «Μακεδονική»!..

Δεν χάνει ευκαιρία να προκαλεί με τις δηλώσεις του ο Πάσκο Κούζμαν, ο Σκοπιανός αρχαιολόγος που παρακολουθώντας την πορεία των ανασκαφών στην Αρχαία Αμφίπολη βάφτισε ολόκληρη την περιοχή «Μακεδονική».

Εκτός όμως από τον τίτλο του πιο γνωστού αρχαιολόγου των Σκοπίων ο Πάσκο Κούζμαν έχει ακόμη έναν. Αυτόν του αρχαιολόγου... αρχαιοκάπηλου! Όπως αποκαλύφθηκε ο συγκεκριμένος αρχαιολόγος, πριν από μερικούς μήνες είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση για... αρχαιοκαπηλία. Ο Πάσκο Κούζμαν, καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλακή για έκδοση παράνομων αδειών σχετικά με αρχαιολογικές ανασκαφές.

Ποιος είναι ο Πάσκο Κούζμαν

Είναι ένας από τους πιο διάσημους αρχαιολόγους στη χώρα του, εξαιτίας των ανιστόρητων θεωριών του για το «Μακεδονικό» -που βολεύει το καθεστώς Γκρουέφκι- και θεωρείται ως ένας από τους βασικούς εμπνευστές του σχεδίου «Σκόπια 2014» (ανάπλαση και μνημιοθέτηση της κεντρικής πλατείας των Σκοπίων), το οποίο αρκετοί αποκαλούν σχέδιο «εξαρχαϊσμού» της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι. Το σχέδιο αυτό συμπεριλαμβάνει την κατασκευή τεράστιων αγαλμάτων στο κέντρο των Σκοπίων (Μ.Αλέξανδρος, Φίλιππος Β΄ κ.α).


ΠΗΓΗ: iefimerida.gr