25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014


Τι είπαν στη συνάντηση ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ
Ιβάνοφ με το νέο διαπραγματευτή Ναουμόφσκι

Στην Ανγκελα Μέρκελ αποδίδουν οι Σκοπιανοί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για την ονομασία και με αφορμή την άφιξη του Μάθιου Νίμιτς στην περιοχή την άλλη εβδομάδα. Επιβεβαιώνοντας την πρόσφατη αποκάλυψη της «δημοκρατίας» ότι η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνάντηση των κρατών της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας χαρακτήρισε «βάρος» το ζήτημα του ονόματος, που -όπως είπε- «μπορούμε με κάποιον τρόπο να επιλύσουμε», ο πρώην πρέσβης των Σκοπίων Ρίστο Νικόφσκι διατύπωσε την άποψη ότι η επίσκεψη του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ στις δύο χώρες είναι αναμφίβολα συνάρτηση της δέσμευσης που ανακοίνωσε η Ανγκελα Μέρκελ.

«Είναι μια πρόκληση, γιατί η Μέρκελ δεν έδειξε με κάποιο τρόπο ότι θα βοηθήσει εμάς, αλλά μόνο ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα στην περιοχή» φέρεται ότι τόνισε ο κ. Νικόφσκι κατά τη συνάντησή του στην προεδρική βίλα Βόντνο με τον πρόεδρο των Σκοπίων Γκεόργκι Ιβανοφ και τον νέο διαπραγματευτή Βάσκο Ναουμόφσκι.

Κατά τη συνάντηση στην προεδρική βίλα, ο Σκοπιανός πρόεδρος, μετά την ενημέρωση από τον κ. Γιολέφσκι, ευχήθηκε στον διάδοχό του επιτυχή εκτέλεση των νέων καθηκόντων του. Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Ζόραν Γιολέφσκι για το έργο του ως απεσταλμένου του κράτους στη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ από το 2008 έως τον Ιούνιο του 2014, που διορίστηκε ως υπουργός Αμυνας του νοτιοσλαβικού κράτους. Ο Βάσκο Ναουμόφσκι είναι ο τέταρτος διαπραγματευτής στις συνομιλίες για τη διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα που τελείται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και θα συναντηθεί με τον Μάθιου Νίμιτς την προσεχή Δευτέρα στα Σκόπια.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «δημοκρατία», 25 Ιουλίου 2014