28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΓΔΜ:

Νικητής ο Γκρούεφσκι με αυξημένα ποσοστά

Πτώση για την αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεφ


Ο κυβερνών δεξιός συνασπισμός, υπό το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, αναδείχθηκε νικητής των χθεσινών πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ, αυξάνοντας σημαντικά το ποσοστό του σε σύγκριση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2011, ενώ για μία μόλις έδρα φαίνεται πως δεν εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Βουλή της χώρας.  Οι εκλογές διεξήχθησαν για την ανάδειξη της νέας Βουλής που αριθμεί 123 βουλευτές.

Όπως ανακοίνωσε η Κρατική Εφορευτική Επιτροπή, με καταμετρημένο το 99,91%% των ψήφων, στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, ο συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE
συγκεντρώνει ποσοστό 42,18% και εκλέγει 61 βουλευτές (στις προηγούμενες εκλογές, πριν από τρία χρόνια είχε εκλέξει 56 βουλευτές) έναντι 24,91% που εξασφαλίζει η αντιπολιτευόμενη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ (φωτο) και 34 βουλευτές (από 42 που είχε εκλέξει στις προηγούμενες εκλογές).  Έναν βουλευτή εκλέγει το νεοσύστατο κόμμα GROM του Στέβτσο Γιακίμοφσκι.

Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων επικράτησε το συγκυβερνών κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συγκεντρώνει ποσοστό 13,48% και εκλέγει 19 βουλευτές (στις προηγούμενες εκλογές είχε εκλέξει 15 βουλευτές), ενώ το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι εκλέγει επτά βουλευτές (έναν λιγότερο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές). Τέλος, έναν βουλευτή εκλέγει το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα NDP του Ρούφι Οσμάνι.

Όσον αφορά στις προεδρικές εκλογές, με καταμετρημένο επίσης το 99,91% των ψήφων, ο υποψήφιος του VMRO-DPMNE, Γκιόργκι Ιβάνοφ συγκεντρώνει ποσοστό 55,25%, έναντι 41,17% του υποψηφίου του SDSM, Στέβο Πεντάροφσκι και εξασφαλίζει δεύτερη πενταετή θητεία στον προεδρικό θώκο της ΠΓΔΜ. Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 64% για τις βουλευτικές και στο 54,33% για τις προεδρικές εκλογές.

Με το που έκλεισαν οι κάλπες που στήθηκαν χθες για τις "διπλές" αυτές εκλογές στην ΠΓΔΜ, ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Ζόραν Ζάεβ δήλωσε ότι η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών, καταγγέλλοντας το VMRO-DPMNE και τον Νίκολα Γκρούεφσκι ότι έστησαν σκηνικό εκφοβισμού ψηφοφόρων και καταχράστηκαν τον κρατικό μηχανισμό.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης με σκοπό, όπως είπε, την επαναφορά της δημοκρατικής τάξης στη χώρα και τη διοργάνωση νέων, ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι απέρριψε τις κατηγορίες αυτές και κάλεσε την αντιπολίτευση να επανεξετάσει την απόφασή της, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια ενέργεια που δεν σέβεται τη λαϊκή επιταγή και στρέφεται ευθέως κατά των συμφερόντων της χώρας.

Τι αφορά άμεσα την Ελλάδα

Αυτό που αφορά άμεσα την Ελλάδα είναι τα επόμενα στάδια της ενταξιακής πορείας της FYROM σε ΝΑΤΟ-Ε.Ε., με δεδομένο ότι παραμένει άλυτο το θέμα του ονόματος. Ο Αχμέτι εξέφρασε διπλωματικά την ευχή οι χθεσινές εκλογές να αποτελέσουν ορόσημο για το ευρω-ατλαντικό μέλλον της «Μακεδονίας».

Επόμενος κρίσιμος σταθμός θα είναι πιθανότατα η νατοϊκή συνοδός του Σεπτεμβρίου στην Ουαλία, όπου Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένεται να πιέσουν για ένταξη ΠΓΔΜ και Μαυροβουνίου στη Συμμαχία, ως μοχλό πίεσης προς τη Μόσχα στο πλαίσιο της σύγκρουσης για την Ουκρανία. Στην περίπτωση αυτή το βάρος μιας συμφωνίας για το όνομα ενδέχεται να πέσει στην Ελλάδα, που πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη. Σε ό,τι αφορά την Ε.Ε., ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Ζόζεφ Ντολ, στήριξε προεκλογικά τον Γκρούεφσκι και υποσχέθηκε να αγωνιστεί για την πλήρη ένταξη της ΠΓΔΜ στην «καρδιά της Ευρώπης».


Έκκληση από τον Στέφαν Φούλε να αναλάβουν

όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί τις ευθύνες τους

Έκκληση προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς στην ΠΓΔΜ να αναλάβουν τις ευθύνες τους, μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, "ατυχή".

"Παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά και έχουμε επίγνωση της δήλωσης, στην οποία προέβη ο αρχηγός της αντιπολίτευσης με την οποία εξέφρασε βαθιά απογοήτευση σχετικά με την εκλογική διαδικασία και την απόφασή του να μην αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα" δήλωσε ο Πίτερ Στάνο.


Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ακόμη ότι "πριν προχωρήσουμε στα δικά μας συμπεράσματα, θα πρέπει να αναμείνουμε την προκαταρκτική αξιολόγηση του ΟΑΣΕ".