19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

ΟΥΡΑΓΟΙ ΠΓΔΜ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ

Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ

ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ πλήρους αναβάθμισης της ενταξιακής προοπτικής των χωρών των Βαλκανίων, η ΠΓΔΜ και η Τουρκία παραμένουν σε τέλμα εξαιτίας της δικής τους αδιαλλαξίας στις σχέσεις με τα γειτονικά κράτη-μέλη.

Οι ετήσιες εκθέσεις προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες επιβεβαιώνουν με τον πλέον σαφή τρόπο πως η επόμενη διεύρυνση θα αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια. Το Μαυροβούνιο ξεκίνησε διαπραγματεύσεις εδώ και 15 μήνες, μάλιστα έχει ολοκληρώσει και τρία Κεφάλαια, ενώ η Σερβία ξεκινάει τον Ιανουάριο του 2014.

Η ΕΚΠΛΗΞΗ των φετινών εκθέσεων αφορά την Αλβανία, όπου η Κομισιόν εισηγείται να δοθεί στη χώρα καθεστώς υποψήφιας χώρας, κάτι που αναμένεται να αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τον προσεχή Δεκέμβριο. Απομένουν πλέον από την περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας δύο ειδικές περιπτώσεις, που λόγω της πολιτικής τους κατάστασης θα απαιτηθεί χρόνος προκειμένου να αγκιστρωθούν στην ενταξιακή διαδικασία: Πρόκειται για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.

Η ΘΕΤΙΚΗ ΑΥΤΗ κινητικότητα στα Βαλκάνια δεν αφορά ούτε την ΠΓΔΜ ούτε την Τουρκία. Η πρώτη παραμένει εδώ και πέντε χρόνια υποψήφια χώρα, ωστόσο η αδιάλλακτη στάση που έχει στο θέμα της ονομασίας υποχρεώνει τη χώρα μας να «μπλοκάρει» την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ θα έχουμε και τον Δεκέμβριο, όπου η σχετική εισήγηση της Κομισιόν για έναρξη διαπραγματεύσεων θα πέσει στο κενό. Ο αρμόδιος επίτροπος κάλεσε την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων να αναλογιστεί τα οφέλη που θα προκύψουν από την ένταξη και το κόστος της μη ένταξης, θέτοντας προφανώς το καθεστώς Γκρούεφσκι ενώπιον των ευθυνών του.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ βρίσκεται επίσης σε απόλυτο αδιέξοδο, με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις να έχουν ξεκινήσει από το 2005 και να προχωρούν με ρυθμό χελώνας. Εχουν ανοίξει μόνο 13 από τα 35 Κεφάλαια, ενώ δεν άνοιξε κανένα τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ είναι ότι η Αγκυρα όχι μόνο αρνείται να αναγνωρίσει και να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και γίνεται όλο. και πιο επιθετική απέναντι στη Λευκωσία, ιδίως στο θέμα των υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

ΚΑΙ ΕΔΩ ο επίτροπος λέει το αυτονόητο στην Τουρκία, δηλαδή να τηρήσει τις υποχρεώσεις της προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ενταξιακή της πορεία. Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τις εκθέσεις της Κομισιόν, εντονότερα φέτος, λόγω της αναβάθμισης της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, είναι ότι για όσο διάστημα οι δύο χώρες δεν σέβονται τις σχέσεις καλής γειτονίας θα συνεχίσουν να παραμένουν στον προθάλαμο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, 19 Οκτωβρίου 2013