22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Το (Μέγα) μυστικό του τάφου

Τι μυστικά κρύβει ο ταφικός περίβολος μήκους 500 μέτρων που εντοπίστηκε στην αρχαία Αμφίπολη των Σερρών; Και κυρίως είναι δυνατόν να βρίσκεται σε αυτόν θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος; Έντονη φημολογία έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες γύρω από το ζήτημα της εύρεσης του τάφου του σπουδαίου Έλληνα στρατηλάτη στην Αμφίπολη, στην περιοχή όπου πραγματοποιούνται τους τελευταίους μήνες συστηματικές ανασκαφές.

Και αυτό διότι ο επιβλητικός ταφικός περίβολος ύψους 3 μέτρων και συνολικού μήκους 497 μέτρων (ο μεγαλύτερος που έχει εντοπιστεί ποτέ στον ελλαδικό χώρο) «γεννά» στους αρχαιολόγους σκέψεις αλλά και ελπίδες για την ύπαρξη ενός σημαντικού τάφου στο εσωτερικό του, ακόμη και του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, είναι πολύ νωρίς για να προχωρήσουν σε συμπεράσματα, μια και την απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα θα δώσει μόνο η αρχαιολογική σκαπάνη.

Από... Σεπτέμβριο όμως, διότι την περίοδο αυτή οι ανασκαφές έχουν σταματήσει. Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία, η Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, μας επεσήμανε ότι «είναι πολύ νωρίς για να καταλάβουμε αν το εν λόγω ταφικό σύνολο ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο. Σίγουρα είναι ένα πολύ εντυπωσιακό μνημείο το οποίο αναμφίβολα γεννά και μεγάλη παραφιλολογία. Καλύτερα όμως να περιμένουμε προτού βγάλουμε επισφαλή πορίσματα».

Η ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με προϊσταμένη την Κατερίνα Περιστέρη, ανασκάπτει το σημείο συστηματικά το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, η ανακάλυψη του εντυπωσιακού περιβόλου του τύμβου «Καστά» στην Αρχαία Αμφίπολη έγινε πριν από αρκετούς μήνες, ενώ σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ο τύμβος συνδέεται άρρηκτα με το περίφημο Λιοντάρι της Αμφίπολης. Και αυτό αφού η έρευνα κατέδειξε ότι το Λιοντάρι αρχικά βρισκόταν τοποθετημένο στην κορυφή του Τύμβου.

Χαρακτηριστικό είναι ακόμη ότι κατά τη μοναδική αποκάλυψη δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να πουν ότι το άριστα διατηρημένο ταφικό μνημείο ανήκει στη σύζυγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη Ρωξάνη, και στον γιο του, Αλέξανδρο Δ'. Όπως αναφέρει και ο Διόδωρος Σικελιώτης, ο Ελληνας στρατηλάτης αγαπούσε ιδιαίτερα την Αμφίπολη και γι' αυτό σκόπευε να κατασκευάσει έναν μεγαλοπρεπή ναό για να την τιμήσει.

Πάντως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το ζήτημα της εύρεσης του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου ανακύπτει με τόση ζέση, μια και η ανακάλυψή του αποτελεί διακαή πόθο των επιστημόνων. Μάλιστα, η οδύσσεια της ανακάλυψής του οδήγησε τα βήματα πολλών αρχαιολόγων στην Αλεξάνδρεια, στη Θάσο, στις Αιγές... Επί ματαίω, όμως.

ΓΙΩΤΑ ΒΑΖΟΥΡΑ

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «δημοκρατία», 22 Αυγούστου 2013

Τι απαντά το υπουργείο Πολιτισμού

Για τη σύνδεση του πολυτελούς αρχαίου τάφου
που βρέθηκε στις Σέρρες, με τον Μέγα Αλέξανδρο

Να ρίξει τους τόνους έως ότου ολοκληρωθεί η ανασκαφική έρευνα γύρω από τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν ότι ο αρχαίος τάφος που ανακαλύφθηκε στην Αμφίπολη ενδεχομένως να ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο, επιχειρεί το υπουργείο Πολιτισμού.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού έχει ως εξής:

«Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα και ανακοινώσεις στα ΜΜΕ, σχετικά με την ανασκαφή μεγάλου κτιστού περιβόλου του 4ου αι. π.Χ. στη θέση Καστά Αμφίπολης, ενημερώνει για τα ακόλουθα:

Οι ανασκαφές στη θέση Καστά Αμφίπολης είχαν ξεκινήσει στη δεκαετία του '60 από τον αείμνηστο Δ. Λαζαρίδη και συνεχίζονται τα δύο τελευταία χρόνια από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με υπεύθυνη ανασκαφέα την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, κ. Αικατερίνη Περιστέρη.

Οι έρευνες φέρνουν στο φώς ιδιαίτερα σημαντικό κυκλικό περίβολο, που χρονολογείται με τα έως τώρα δεδομένα στο τέλος του 4ου αι. π.Χ. Πρόκειται για εξαιρετικά αξιόλογο κτιστό περίβολο που ορίζει χωμάτινο τύμβο και είναι κατασκευασμένος με βάσεις, ορθοστάτες, ανωδομή και επιστέψεις από λευκό μάρμαρο Θάσου. Έχει συνολικό ύψος 3,00μ. διάμετρο 1,60μ. και υπολογιζόμενη περιφέρεια μήκους περίπου 500 μ., από τα οποία έχουν ανασκαφεί σήμερα τα 405μ. Το μνημείο καταστράφηκε στα μεταγενέστερα χρόνια, με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη να μην βρίσκονται στη θέση τους. Η έρευνα της ΚΗ΄ ΕΠΚΑ εντόπισε αρχιτεκτονικά μέλη του μνημείου εγκατεσπαρμένα στην περιοχή του χώρου του Λέοντα της Αμφίπολης, πολλά από τα οποία είχαν ήδη επαναχρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της βάσης του και, επομένως, ο εντυπωσιακός περίβολος φαίνεται να συνδέεται με τον Λέοντα της Αμφίπολης, που κατά μία εκδοχή ήταν τοποθετημένος στην κορυφή του χωμάτινου τύμβου.

Το εύρημα της Αμφίπολης είναι οπωσδήποτε ιδιαίτερα σημαντικό, όμως πριν προχωρήσει η ανασκαφική έρευνα, οποιαδήποτε ερμηνεία και πολύ περισσότερο οποιαδήποτε ταύτιση με ιστορικά πρόσωπα στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης και είναι παρακινδυνευμένη».