18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013


Ο πρωθυπουργός απάντησε με επιστολή στις προτάσεις των Σκοπίων

ΣΚΛΗΡΟ «ΟΧΙ» ΣΑΜΑΡΑ ΣΕ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ

Με αυστηρό τόνο σε μια αναλυτική απαντητική επιστολή του προς τον Σκοπιανό ομόλογο του Νικόλα Γκρούεφσκι, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απέρριψε την πρόταση για σύσταση ενός νέου διαπραγματευτικού σχήματος με επικεφαλής τους ίδιους τους πρωθυπουργούς των δυο χωρών, που θα ασχοληθεί με την επίλυση του θέματος της ονομασίας. Την πρόταση είχε διατυπώσει ο Γκρούεφσκι σε επιστολή του προς τον Αντώνη Σαμαρά στις 27 Ιουνίου, με την οποία υποστήριζε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα εμποδίζει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. εκμεταλλευόμενη την ιδιότητά της ως μέλους των δυο οργανισμών και ότι μια επιτροπή με τη συμμετοχή των δυο πρωθυπουργών θα διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις.

Κίνηση τακτικής

Ο κ. Σαμαράς ξεκαθαρίζει με την επιστολή του ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν βλέπει κανένα λόγο για τη δημιουργία μιας ακόμη επιτροπής διαπραγμάτευαης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πρόταση Γκρούεφσκι είναι μια κίνηση τακτικής για τη δημιουργία εντυπώσεων:
«Με ιδιαίτερη, επίσης, προσοχή ανέγνωσα τις προτάσεις σας. Δεν βλέπω, ειλικρινώς, προστιθέμενη αξία στο να συστήσουμε έναν επιπλέον μηχανισμό, πέραν της διαπραγματευτικής ομάδας που ήδη υφίσΤαται. Η λύση δεν πρόκειται να προέλθει από τον διορισμό περισσότερων διαπραγματευτών που θα διαθέτουν, όπως υποστηρίζετε, πολιτικη εντολή". Ο εκπρόσωπός μας στη διαπραγμάτευση Πρέσβυς κ. Βασιλάκης. διαθέτει πλήρη πολιτική εντολή για εποικοδομητική διαπραγμάτευση με τον Πρέσβυ κ. Nimetz και με τον ομόλογο του από τη χώρα σας, με στόχο να εξευρεθεί λύση».

Διαπραγματεύσεις

Ο Έλληνας πρωθυπουργός , αφού απέρριψε την επιχειρηματολογία Γκρούεφσκι για την ανάγκη, δήθεν, δημιουργίας μιας ακόμα διαπραγματευτικής επιτροπής, επιρρίπτει με πολύ σαφή, έντονο και «ελαφρά» σκωπτικό τρόπο, στα Σκόπια την απόλυτη ευθύνη για το αδιέξοδο στις πολυετείς διαπραγματεύσεις:
«Εάν και οι δυο εμπλεκόμενες πλευρές είχαν επιδείξει την ίδια πολιτική βούληση, το ίδιο πολιτικό θάρρος και την ίδια επιθυμία για επίλυση, το ζήτημα αυτό θα είχε προ πολλού διευθετηθεί. Ομως, η ουσία έγκειται προφανώς αλλού. Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν υφίσταται πραγματική ή προσχηματική δέσμευση έναντι μιας διαδικασίας η οποία διαρκεί σχεδόν δυο δεκαετίες. Δεκαοκτώ έτη κ. Πρωθυπουργέ είναι πολύ μακρά περίοδος για να την αποδώσει κάποιος στο "καπρίτσιο", και μόνον, μιας χώρας, σύμφωνα με την ερμηνεία που εσείς δίνετε στο πρόβλημα αυτό. Ομοίως, οποιεσδήποτε μεταξύ μας συναντήσεις σε πολιτικό επίπεδο, εάν δεν συνοδεύονται  από χειροπιαστά στοιχεία πολιτικής βούλησης και ειλικρινούς δέσμευσης, θα δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις και θα είναι φοβούμαι ασκήσεις δημοσίων σχέσεων και τίποτε περισσότερο. Η χώρα μου, η Κυβέρνηση μου κι εγώ προσωπικώς θεωρούμε ότι οι διμερείς μας σχέσεις αξίζουν πολύ περισσότερο από αυτό. Πιστεύουμε, μάλιστα, ότι οι σχέσεις των δυο χωρών μας διαθέτουν τεράστια δυναμική που θα πρέπει να αξιοποιηθεί».

Στον «πάγο» από Ε.Ε.

Για να αφαιρέσει από τη γειτονική χώρα την παρελκυστική και παραπλανητική επιχειρηματολογία ότι η Ελλάδα είναι αυτή που δεν επιθυμεί λύση, ο κ, Σαμαράς υπογραμμίζει ότι η χώρα μας έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για την άρση του αδιεξόδου, ότι παραμένει προσηλωμένη στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής και ότι η Ε.Ε. είναι αυτή που «παγώνει» την ένταξη της ΠΓΔΜ στους κόλπους της, ακριβώς διότι δεν πληροί, μεταξύ άλλων, τα κριτήρια καλής γειτονίας:
«Διάβασα, επίσης, κ. Πρωθυπουργέ, ομολογώ με κάποια έκπληξη, την άποψη σας για το ποιος παρεμποδίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας σας στην Ε.Ε. Πέραν των κανόνων και διαδικασιών που διέπουν τη λειτουργία της Ε.Ε., θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι εισήγηση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν υπήρχε ούτε στην εαρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ και το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου δεν
ασχολήθηκε με το θέμα (...). Οπως ορθά επισημάνθηκε, η αποκαλούμενη ατζέντα της Θεσσαλονίκης, η οποία υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. το 2003, αποτελεί το πλαίσιο για την ενσωμάτωση των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Ε.Ε. Υπήρξε. Και κορυφαία στρατηγική επιλογή την εποχή εκείνη, η οποία εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα. Για λόγους προφανείς η χώρα μου επιδεικνύει γνήσιο ενδιαφέρον ως προς την υλοποίηση αυτού του στόχου. Τούτο διότι είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι μια τέτοια εξέλιξη
δεν θα ωφελήσει μόνο τις άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες αλλά, επιπλέον, θα επιφέρει σταθερότητα και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή».

Ευθεία βολή

Είναι χαρακτηριστικό το δριμύ «κατηγορώ» του Έλληνα πρωθυπουργού για τη στάση των Σκοπίων, εν αντιθέσει με τις κινήσεις ουσίας και καλής θέλησης της Ελλάδας.
«Αντιθέτως, αυτό που εκπορεύεται από τη χώρα σας ιδίως κατά τα τελευταία χρόνια, κ. Πρωθυπουργέ, είναι ρητορική και πράξεις που όχι μόνο θέτουν εμπόδια μεταξύ των δυο πλευρών, αλλά -και τούτο ίσως είναι το σοβαρότερο- στρέφουν το λαό σας κατ* ουσία εναντίον της Ελλάδος».

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΛΛΑΡΥΤΗΣ – ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ