15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

11ο Συνέδριο Παμμακεδονικών στην Φλώρινα

Δημοψήφισμα για το Σκοπιανό
ζητούν οι Μακεδόνες της Διασποράς

Δημοψήφισμα για την ονομασία των Σκοπίων, ζητούν οι απόδημοι Μακεδόνες , που δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι σε λύση που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» και παράγωγά του.

Στο ψήφισμα του 11ου Παγκοσμίου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στην Φλώρινα, οι Παμμακεδονικές Ενώσεις του εξωτερικού, ζήτησαν απο την ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε συμβιβασμό με τα Σκόπια, που θα τους επιτρέπει να καπηλευτούν την ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας. «Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ξεκάθαρο. Οι Μακεδόνες δεν πρόκειται να αποδεχτούμε μεθοδευμένες λύσεις για την ονομασία των Σκοπίων, που θα περιλαμβάνουν τον όρο "Μακεδονία" η παράγωγά του. Το μήνυμα ας το ακούσει η Αθήνα από την ακριτική Φλώρινα» δήλωσε με νόημα στο protothema.gr η συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου κυρία Νίνα Γκατζούλη, (στη φωτογραφία) επισημαίνοντας πως οι απόδημοι Μακεδόνες θεωρούν "ιερό καθήκον" να συνεχίσουν να αγωνίζονται για τα δίκαια της Μακεδονίας.

Κατά την έναρξη του 11ου Παγκοσμίου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων, αίσθηση προκάλεσε ο χαιρετισμός του εκπροσώπου της φυλής των Καλάς του ορεινού Πακιστάν κ. Ύας Μπαζίκ. Οι Καλάς θεωρούν τους εαυτούς τους απόγονους των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. "Ήρθαν Σκοπιανοί να μας προσεγγίσουν, αλλά τους διώξαμε γιατί ξέρουμε την αλήθεια. Μετά αυτοί στράφηκαν στους Χούντζα. Οι Καλάς είμαστε μια κουκίδα, ανάμεσα σε εκατομμύρια μουσουλμάνους. Κάθε χρόνο ο αριθμός μας γίνεται μικρότερος λόγω των πιέσεων για εξισλαμισμό. Μοναδικό μας στήριγμα είναι η Ελλάδα και οι Έλληνες, που ήδη έχουν προσφέρει αρκετά. Ωστόσο μετά την απαγωγή και την απελευθέρωση του δασκάλου - εθελοντή Θανάση Λερούνη, τίποτα πλέον δεν κινείται στα χωριά μας" δήλωσε απο την πλευρά του ο κ.Μπαζίκ, που έτυχε θερμής υποδοχής από τους συνέδρους.

Στο ψήφισμα που εκδόθηκε, οι απόδημοι Μακεδόνες σημειώνουν, ότι οι Καλάς, στο Πακιστάν, είναι απόγονοι των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και εκφράζουν την υποστήριξη τους στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα και αξίες.

Παράλληλα, ζητείται από το υπουργείο Εσωτερικών να καθιερωθεί η 29η Σεπτεμβρίου ως ημέρα εθνικής μνήμης των θυμάτων της βουλγαρικής κατοχής (1916-1918) στην Ανατολική Μακεδονία.

Στο συνέδριο συμμετείχαν απόδημοι Μακεδόνες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Αφρική, καθώς και εκπρόσωποι μακεδονικών συλλόγων και φορέων απο την Ελλάδα.


ΠΗΓΗ: protothema.gr