27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

ΩΡΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ 100 ΧΡΟΝΙΑ

Μία σημαντική επιστημονική μελέτη για τα 100 χρόνια από τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13 κυκλοφόρησε η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, με τη συνεργασία της εφημερίδας Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Ο πρώτος τόμος, με τίτλο «Από τη Μελούνα στη Θεσσαλονίκη» (στη φωτογραφία το εξώφυλλο) του αξιόλογου αυτού έργου κυκλοφορήθηκε την Κυριακή 25 Μαρτίου, μαζί με την εφημερίδα.Περιλαμβάνει εισαγωγικό σημείωμα του διευθυντού της Καθημερινής κ. Αλέξη Παπαχελά, πρόλογο του προέδρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών κ. Νικολάου Μέρτζου, εισαγωγή «Βαλκανικοί Πόλεμοι – ένα αιώνα μετά» του κ Ευάνθη Χατζηβασιλείου, «Η πορεία προς τους Βαλκανικούς Πολέμους» του κ. Ιάκωβου Μιχαηλίδη και Χρονολόγιο των Βαλκανικών Πολέμων, με έρευνα των κ.κ. Σπυρίδωνος Πλουμίδη και Ελένης Σταματιάδου. Σύνταξη κειμένων Σπυρίδωνος Πλουμίδη.

Προλογίζοντας το έργο, με τίτλο «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΘΑΥΜΑΤΟΣ», ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών κ. Νικόλαος Μέρτζος, γράφει:

«Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, χάρις στην ευτυχή συνεργασία της με την εφημερίδα Η Καθημερινή, παρουσιάζει στο ευρύ πανελλαδικό κοινό τους Βαλκανικούς Πολέμους. Υπήρξαν το σημαντικότερο στρατηγικό επίτευγμα του Ελληνισμού μετά τον Ιερό Αγώνα του Εικοσιένα: διπλασίασαν το Κράτος των Ελλήνων και τον πληθυσμό του, πολλαπλασίασαν τις βάσεις της
εθνικής παραγωγής και υπερέβησαν τον ψυχρό στρατιωτικό υπολογισμό όλων των Επιτελείων - ακόμη και του ελληνικού.

Προκειμένου να τιμήσει έμπρακτα και παραγωγικά την Εκατονταετηρίδα 1912-2012 από την απελευθέρωση της Μακεδονίας της Ηπείρου και του Αιγαίου, η Εταιρεία προγραμμάτισε έγκαιρα τη σύγχρονη συλλογική επιστημονική μελέτη την οποία Η Καθημερινή κυκλοφορεί σε τρεις αλληλοδιαδόχους τόμους.

Ο ανά χείρας πρώτος τόμος κυκλοφορεί κατά την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, επειδή οι Βαλκανικοί Πόλεμοι επιβεβαιώνουν την ιστορική συνέχεια του Ελληνικού Έθνους και ολοκληρώνουν την Εθνεγερσία.

Την επομένη Κυριακή, ο δεύτερος τόμος εξιστορεί την απελευθέρωση της Ηπείρου. Τη μεθεπομένη Κυριακή, ο τρίτος τόμος αφηγείται τον Β' Βαλκανικό Πόλεμο, παρακολουθεί την απελευθέρωση της Ανατολικής Μακεδονίας και μεγάλου μέρους της Κεντρικής Μακεδονίας και αποτιμά τις καθοριστικές συνέπειες της Συνθήκης του Βουκουρεστίου, που απεδείχθησαν αμετάκλητες τα επόμενα εκατό χρόνια παρά τις εντωμεταξύ περιπέτειες.

Οι συγγραφείς του έργου, ειδικοί επιστήμονες της Ιστορίας, τεκμηριώνουν την πολύπλευρη μελέτη τους στις ιστορικές πηγές, συχνά άγνωστες ή και απρόσιτες στο ευρύ κοινό. Επί πλέον παραθέτουν μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων και πρωτοσέλιδα εφημερίδων που ξαναζωντανεύουν εκείνη τη μεγάλη εποχή, φέρνουν στον αναγνώστη τη ζεστασιά των μαχόμενων Ελλήνων και χαριτώνουν την αφήγηση.

Ακόμη σπάνιες φωτογραφίες -πολλές ανέκδοτες- λιθογραφίες, ζωγραφικοί πίνακες, σκίτσα και επιστολικά δελτάρια εικονίζουν βήμα-βήμα την Ιστορία. Συναρπάζει η διαδρομή.

Τιμώντας τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών ολοκλήρωσε δεκαέξι επιστημονικές μελέτες οι οποίες κυκλοφορούν ήδη μια-μια κατά στάδια. Ωστόσο, ο λαμπρότερος πανελλαδικά εορτασμός της Εκατονταετηρίδας 1912-2012 πραγματώνεται με αυτούς τους τρεις τόμους που Η Καθημερινή προσφέρει σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες απ' άκρη σ' άκρη της χώρας.

Μυριάδες Έλληνες θα γνωρίσουν, έτσι, παράλληλα και την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, η οποία με το έργο της υπερασπίζεται τη Μακεδονία επί 72 συνεχή χρόνια.

Τέλος, στους χαλεπούς καιρούς μας αυτή η κοινή έκδοση μας εμπνέει ελπίδα και αυτοπεποίθηση στον χειμαζόμενο Λαό. Κάθε πολίτης θα δει με τα μάτια του πώς μέσα σε ελάχιστο χρόνο οι Έλληνες επετέλεσαν το 1912-1913 ένα απίστευτο θαύμα παρ΄ ότι ξεκίνησαν από τραγικές συνθήκες πολύ χειρότερες από τις τωρινές: την εθνική χρεοκοπία του 1893 και την ταπεινωτική στρατιωτική καταστροφή του 1897.

Μπορούμε, συνεπώς, να επιτύχουμε πάλι ένα θαύμα στα σημερινά σκληρά πεδία.

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών ευχαριστεί θερμά την Καθημερινή και τους συγγραφείς των τριών αυτών τόμων, θερμά ευχαριστεί επίσης όσα Αρχεία και όσους συλλέκτες τής προσέφεραν τις δημοσιευόμενες εικόνες των Βαλκανικών Πολέμων. Τις αφιερώνει στο Κοινόν των Μακεδόνων, ιδιαίτερα στους νέους, που συρρέουν ήδη στην Πινακοθήκη της Εταιρείας, όπου ξετυλίγεται η μοναδική έκθεση της με θέμα «Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι βήμα-βήμα σε εικόνες».

Θεσσαλονίκη, Μάρτιος 2012»

Σημειώνουμε ότι το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΜΑΚΕΔΝΩΝ έχει αναρτήσει 35 ημερομηνίες με γεγονότα του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου και 20 του Β΄, τις οποίες μπορεί να αναζητήσει κάθε ενδιαφερόμενος αναγνώστης, από τις αντίστοιχες ετικέτες.

Αναδημοσιεύουμε από το έργο «ΩΡΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» και το πλουσιώτατο φωτογραφικό υλικό του, 4 φωτογραφίες. Η 1η είναι από την έναρξη του πολέμου, με τίτλο «Οκτώβριος 1912. Θεσσαλία προς τη νίκη. Ο Ελληνικός Στρατός διέρχεται τον Πηνειό.», η 2η «το πρώτο πέρασμα του Αξιού ποταμού», η 3η «η είσοδος της σημαίας του Α΄ ελληνικού τάγματος, διάτρητη από τουρκικές σφαίρες, στη Θεσσαλονίκη και η 4η «ο Διάδοχος Κωνσταντίνος εισέρχεται θριαμβευτής στη Θεσσαλονίκη.