2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

«ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ»:

Ελληνική εκστρατεία στις ΗΠΑ

564 ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟ 20 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΘΑ ΕΚΤΕΘΟΥΝ
ΣΤΗ ΒΟΣΤΟΝΗ, ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΤΟ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΙΚΑΓΟ

 
Με αρχιστράτηγους τον Αγαμέμνονα και τον Αλέξανδρο και «βαρύ πυροβολικό» τον πολιτισμό μας, οι «Ελληνες» ετοιμάζονται να σαγηνεύσουν την Αμερική. Με 564 κορυφαία έργα τέχνης από 20 αρχαιολογικά μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων απ' όλη την Ελλάδα, η περιοδική έκθεση «Οι Ελληνες. Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» είναι από τις μεγαλύτερες που έχει στείλει η χώρα μας στο εξωτερικό.

Τη διοργάνωση της υπογράφουν η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΤ και η National Geographic Societe που «καλύπτει το σύνολο της δαπάνης». Από την άνοιξη του 2013 έως το φθινόπωρο του 2014 οι «Ελληνες» θα παρουσιαστούν στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης αρχικά και εν συνεχεία στο Μουσείο του National Geographic στην Ουάσιγκτον και μετά στο Λος Αντζελες και το Σικάγο. Με την παρουσία τους στις ΗΠΑ να συμπίπτει με το άλλο μεγάλο εκθεσιακό αφιέρωμα, που οργανώνει η χώρα μας, στο Βυζάντιο.

Η έκθεση εστιάζει στο ελληνικό «πρόσωπο» ανά τους αιώνες. Μέσα από αριστουργήματα της αρχαίας τέχνης που καλύπτουν μια μακρά χρονολογική περίοδο, από το 6000 π.Χ. μέχρι το 2ο αι. π.Χ. Οι Αμερικανοί θα θαυμάσουν μεγάλα γλυπτά, όπως ο Κούρος της Κέας από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ) και μια από τις περίφημες Κόρες της Ακρόπολης, προτομές φιλοσόφων και ηρώων, όπως του Λεωνίδα, του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, νομίσματα, αγγεία, χρυσά κτερίσματα από ταφές και ολόκληρα ταφικά σύνολα, χάλκινα ειδώλια, χρυσά κοσμήματα και στεφάνια, νομίσματα κ.ά. Οι διοργανωτές επιθυμούσαν πολύ να εκθέσουν και την περίφημη χρυσή μάσκα του Αγαμέμνονα, από τα κορυφαία εκθέματα του ΕΑΜ. Αντ' αυτής θα ταξιδέψει το αντίγραφο της από το Μουσείο Μυκηνών Από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο που στέλνει στην έκθεση τα περισσότερα έργα (153) εκφράστηκαν σοβαρές αντιρρήσεις για τη μετακίνηση 5 έργων, όπως είναι μια χρυσή νεκρική μάσκα και ο δίμετρος (μαζί με τη βάση του) Κούρος της Κέας. (φωτογραφία) Επιφυλάξεις εκφράστηκαν και από το αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού για τη μετακίνηση του Κούρου του Κεραμεικού, ο οποίος τελικά δεν θα «ταξιδέψει» στις ΗΠΑ, όπως γνωμοδότησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Επειδή «είναι πρόσφατο εύρημα» και «σημείο αναφοράς στην έκθεση του Μουσείου». Θετική ήταν η γνωμοδότηση για τη συμμετοχή του Κούρου της Κέας στην έκθεση. Προηγουμένως η διεύθυνση Συντήρησης του ΥΠΠΟΤ θα υποβάλει μελέτη στο ΚΑΣ «για την ασφαλή μετακίνηση του». Επίσης θα εξεταστεί αν θα αποσταλεί στις ΗΠΑ η χρυσή μάσκα ή αν θα αντικατασταθεί, τελικά, από άλλο έκθεμα.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε εννέα θεματικές ενότητες που διατρέχουν περίπου 6.000 χρόνια ελληνικής Ιστορίας: ο Ανθρωπος στο προϊστορικό Αιγαίο, ο Αγαμέμνων και ο κόσμος των Μυκηναίων, Ηρωες και Αριστοκράτες, Αθλητές και Ολυμπιακοί Αγώνες, Κούροι και Κόρες, Λεωνίδας ο βασιλιάς της Σπάρτης, Αθηναίοι και Δημοκρατία, Φίλιππος Β' και Μέγας Αλέξανδρος και, τέλος, Η Αυγή ενός νέου κόσμου, με τους διαδόχους του Μεγαλέξανδρου να έρχονται στο προσκήνιο της Ιστορίας. ■

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, 2 Φεβρουαρίου 2012