24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ  ΑΟΖ, ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ
ΚΑΙ  100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η ανάγκη για αποφασιστικότητα στο θέμα του Καστελόριζου,
η ενδιάμεση συμφωνία σε σχέση με τα καρναβάλια και η αμέλεια
προβολής των 100 χρόνων ελευθερίας της Νυμφης του Θερμαϊκού

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΟΛΕΒΑ,
πολιτικού επιστήμονος

Με την προοπτική ότι εντός τριμήνου από σήμερα θα έχουμε νέα κυβέρνηση, εν όψει προσεχών εκλογών, ο αρθρογράφος της εφημερίδας «δημοκρατία» κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, γράφει σήμερα στη στήλη «ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ», για τις απαραίτητες, σημαντικές διορθωτικές κινήσεις στην εξωτερική μας πολιτική, που πρέπει να γίνουν. Μεταξύ των θεμάτων αυτών είναι η ΑΟΖ, το πρόβλημα με τα Σκόπια και ο εορτασμός των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Γράφει μεταξύ άλλων ο κ. Χολέβας:

«Υπάρχουν δύο θέματα στα οποία είναι ανάγκη να γίνουν από τώρα τα πρώτα βήματα για να μη χάνουμε χρόνο. Προτού αναλάβει η νέα κυβέρνηση, θεωρώ αναγκαίο να προβούμε σε αναγνωριστικές κινήσεις για την ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και για την καταγγελία της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με τα Σκόπια. Η ανακήρυξη της ΑΟΖ έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για λόγους εθνικής αξιοπρέπειας, αλλά και για λόγους οικονομικής ανακούφισης και εξεύρεσης ενεργειακών πόρων. Τα έως τώρα ευχάριστα αποτελέσματα της Κύπρου στον τομέα αυτό μας δίνουν ελπίδες.
........................................
»Στο ζήτημα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας απορώ γιατί ακόμη δεν την έχουμε καταγγείλει. Μακάρι να μην την είχαμε υπογράψει ποτέ. Μακάρι να την είχαμε καταγγείλει όταν έληξε κανονικά τον Σεπτέμβριο του 2002. Μακάρι να είχαμε κατά καιρούς διαμαρτυρηθεί για τις συνεχείς παραβιάσεις εκ μέρους της ΠΓΔΜ. Ομως τώρα, μετά την καταδίκη που επεδίωξαν τα Σκόπια εις βάρος μας, είναι απαράδεκτο να τη διατηρούμε εν ισχύι. Αλλωστε και αν την καταγγείλουμε τώρα, θα παύσει να ισχύει έπειτα από έναν χρόνο. Γιατί αργούμε; Ελπίζω να έχουν γίνει ήδη οι σχετικές προπαρασκευαστικές ενέργειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας. Τα Σκόπια όχι μόνο δεν δείχνουν διαλλακτική διάθεση, αλλά επιδεικνύουν αλαζονεία μετά την άνευ ουσίας καταδίκη μας από το Δικαστήριο Διεθνούς Δικαίου της Χάγης. Βλέπουμε καρναβάλια που θα μπορούσαν να έχουν εμποδιστεί από τις επίσημες αρχές και όμως παρουσιάζουν χλευαστικά την... κηδεία της Ελλάδος και την αναμενόμενη χρεοκοπία μας. Στα χαρτιά που συνόδευαν την ειρωνεία των Σκοπιανών καρναβαλιστών είδα την πατρίδα μας να παρουσιάζεται ως «Πρώην οθωμανική επαρχία της Ελλάδος». Φυσικά, πρόκειται για κακόγουστη χυδαιολογία από μια χώρα την οποία γλιτώσαμε από διάλυση κατά την αλβανική εξέγερση του 2001, αλλά πικραίνομαι για έναν άλλο λόγο. Διότι τέτοια «αστειάκια» διευκολύνονται και ενθαρρύνονται από ανιστόρητα δήθεν προοδευτικά και «μεταμοντέρνα» ντοκιμαντέρ ελληνικών καναλιών. Οταν έχουμε Ελληνες ιστορικούς να πανηγυρίζουν τι καλά που περνούσαμε υπό τον οθωμανικό ζυγό, τότε ρίχνουμε νερό στον μύλο διάφορων προπαγανδών, είτε σκοπιανών είτε τουρκικών κλπ.

Επί πλέον θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και άλλων ελληνικών περιοχών για να αναδείξουμε την Ελληνική Ιστορία της Μακεδονίας. Δεν είναι λογικό το γαλλικό μουσείο του Λούβρου να παρουσιάζει εδώ και τρεις μήνες την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας και η θεσσαλονίκη να μην έχει εκπονήσει ένα πρόγραμμα πανευρωπαϊκής και παμβαλκανικής εμβέλειας για την προβολή των 100 χρόνων. Με τίτλο «100 χρόνια ελεύθερης ελληνικής Μακεδονίας» προτείνω να ξεκινήσει το συντομότερο αυτή η ενημερωτική εκστρατεία προς το εξωτερικό, αλλά και προς το εσωτερικό. Οι ελληνικές πρεσβείες ανά τον κόσμο να εφοδιαστούν με κατάλληλο οπτικοακουστικό υλικό και να προβάλουν σε τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, πανεπιστήμια και ιδρύματα των χωρών όπου εδρεύουν, τη μεγάλη αυτή επέτειο του νικηφόρου Α' Βαλκανικού Πολέμου.

Επίσης καλό θα ήταν να καλούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα ευρωβουλευτές άλλων χωρών στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μακεδόνικες πόλεις για να ενημερωθούν σχετικά με την επέτειο, τις μάχες που έγιναν το 1912 και κυρίως για την πρόοδο της ελληνικής Μακεδονίας τα τελευταία 100 χρόνια στους τομείς της οικονομίας, της επιστήμης, του πολιτισμού, του αθλητισμού. Η Γαλλία τιμά τις επετείους των μεγάλων μαχών του Μ. Ναπολέοντα. Κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της προβάλλει διεθνώς τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα της. Ας προβάλουμε επιτέλους τη μεγάλη επέτειο».