Απεβίωσε ο Κίρο Γκλιγκόροφ
«Έφυγε», χθες το βράδυ, πλήρης ημερών, ο πρώτος πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Κίρο Γκλιγκόροφ, 95 ετών, απεβίωσε στο σπίτι του. Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Τρίτη, στις 14:00 (ώρα Ελλάδας), στο κεντρικό νεκροταφείο των Σκοπίων «Μπούτελ» και θα είναι σε στενό οικογενειακό κύκλο, σύμφωνα με δική του επιθυμία.
Ο Κίρο Γκλιγκόροφ συνέδεσε το όνομά του με τις σημαντικότερες στιγμές της ΠΓΔΜ, από την ανεξαρτησία της χώρας αυτής, το 1991. Ο Κ. Γκλιγκόροφ ζούσε μέχρι το 1990 στο Βελιγράδι και μερικούς μήνες πριν από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ, εκλήθη στα Σκόπια από ορισμένους πολιτικούς κύκλους της τελευταίας για να ηγηθεί της χώρας, στις κρίσιμες στιγμές εκείνες, κατά τη διάλυση της τότε Γιουγκοσλαβίας.
Εξελέγη πρώτη φορά πρόεδρος της ΠΓΔΜ τον Ιανουάριο του 1991, από τη Βουλή της χώρας και επανεξελέγη το 1994 σε εκλογές που είχαν διεξαχθεί τη χρονιά εκείνη. Παρέμεινε πρόεδρος της χώρας μέχρι το 1999, έχοντας ολοκληρώσει δύο θητείες. Αποχώρησε από το προεδρικό αξίωμα σε ηλικία 82 ετών.
Στη διάρκεια των πρώτων χρόνων της θητείας του ως πρόεδρος της ΠΓΔΜ, χειρίστηκε ιδιαίτερα σημαντικά για τη χώρα ζητήματα, όπως τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, τον Σεπτέμβριο του 1991, για την ανεξαρτησία της χώρας από τη σύσταση της τότε Γιουγκοσλαβίας, με την αποκαλούμενη ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», το πολιτικό πρόβλημα σχετικά με την ονομασία της χώρας, το οποίο διαρκεί εδώ και 20 χρόνια, την ένταξη της χώρας στον ΟΗΕ τον Απρίλιο του 1993 με την ονομασία «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», καθώς και την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με την Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο του 1995.
Πριν από τρία χρόνια ο Γκλιγκόροφ «άδειασε» ωστόσο τους εθνικιστές στα Σκόπια και την κυβέρνηση Γκρουέφσκι, δηλώνοντας «είμαστε Σλάβοι και ήρθαμε μετά τον Μέγα Αλέξανδρο στην περιοχή». Για όλα όσα συνέβαιναν στην πατρίδα του, και κυρίως για αυτούς που προσπαθούσαν να πείσουν ότι οι Σκοπιανοί είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Γκλιγκόροφ έλεγε τα τελευταία χρόνια της ζωής του: «Σοβαροί ιστορικοί γελούν με όλα αυτά που συμβαίνουν στην χώρα μου τα τελευταία χρόνια. Αυτά είναι αστειότητες. Κομμάτι της Ελλάδας είναι σήμερα το μεγαλύτερο τμήμα της γεωγραφικής Μακεδονίας.
»Ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το δικαίωμα της Ελλάδας στα εδάφη αυτά και βεβαίως το δικαίωμά της να τα διατηρήσει. Πρέπει όμως να καταλάβει πώς ζούμε σε μία περιοχή που αποκαλείται Μακεδονία και πιστεύω πως έχουμε και εμείς το δικαίωμα να αυτοαποκαλούμαστε Μακεδόνες, χωρίς αυτό να δημιουργεί πρόβλημα».
Τον Οκτώβριο του 1995 επέζησε δολοφονικής απόπειρας στο κέντρο των Σκοπίων, οι δράστες και τα κίνητρα της οποίας παραμένουν ακόμη άγνωστα. Στις 3 Οκτωβρίου, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Γκλιγκόροφ ανατινάχτηκε από την ενεργοποίηση παρακείμενου εκρηκτικού μηχανισμού. Κατά την έκρηξη σκοτώθηκε ο οδηγός του αυτοκινήτου, ενώ ο ίδιος ο Γκλιγκόροφ τραυματίστηκε σοβαρά και υποβλήθηκε σε νευροχειρουργική επέμβαση στα Σκόπια. Μετά την ανάρρωσή του, επανήλθε στα προεδρικά του καθήκοντα.
Ο Κίρο Γκλιγκόροφ γεννήθηκε στις 3 Μαΐου του 1917 στην πόλη Στιπ. Σπούδασε Νομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, πήρε ενεργό μέρος στο αντιφασιστικό κίνημα. Μετά το τέλος του πολέμου και την ανακήρυξη της «Λαϊκής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας» εργάστηκε σε ομοσπονδιακές θέσεις στο Βελιγράδι, με ειδίκευση στην οικονομία και τα οικονομικά. Παράλληλα, μετείχε ενεργά ως στέλεχος στην «Ένωση Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών».της οποίας ηγείτο ο Γιόζιπ Μπρος Τίτο.
Ο Κίρο Γκλιγκόροφ, μεταξύ άλλων, έχει γράψει τα «Απομνημονεύματά» του, τα οποία έχει κυκλοφορήσει και στα ελληνικά.
ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και tovima.gr