10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Ο Γκρούεφσκι εξευτέλισε και
μετά θάνατον τον Γκλιγκόροφ

Σε... καρότσα αγροτικού μεταφέρθηκε η σορός του πρώτου
προέδρου των Σκοπίων, στην τελευταία του κατοικία!..

Από τον ΓΙΩΡΓΟ ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗ

Γενικότερα ισχύει η άποψη οτι «ο αποθανών δεδικαίωται». Οχι όμως και στη γειτονική μας Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), της οποίας η ηγεοία μοιάζει να μη γνωρίζει καν τι σημαίνει πολιτικός πολιτισμός.
Η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι δεν δίστασε να δείξει με κάθε τρόπο τη βαθύτατη αντιπάθεια της προς τον -νεκρό πια- Κίρο Γκλιγκόροφ, ακόμη και την ημέρα της κηδείας του πρώην προέδρου της ΠΓΔΜ, η οποία τελέστηκε στις 3 Ιανουαρίου στα Σκόπια. Αν και ο ίδιος ο Γκλιγκόροφ είχε εκφράσει ως τελευταία του επιθυμία η κηδεία του να τελεστεί με σεμνότητα σε στενό οικογενειακό κύκλο, χωρίς τιμές αρχηγού κράτους, οι πολίτες της χώρας δέχτηκαν ισχυρό σοκ όταν είδαν τη σορό του ανθρώπου που οδήγησε την πατρίδα τους στην ανεξαρτησία και κατοχυρωσε (την κρατική της οντότητα να μεταφέρεται οτο νεκροταφείο μέοα οτην καρότσα ενός ημιφορτηγού! Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και η σχεδόν προκλητική απουσία-αδιαφορία της πλειονότητας των μέσων ενημέρωσης της χώρας, τα οποία φρόντισαν να περάσουν την είδηση του θανάτου του Γκλιγκόροφ «στα ψιλά», χωρίς να προβούν έστω σε μια στοιχειώδη -και χάριν επικοινωνιακού εντυπωοιασμού- αλλαγή του προγράμματος τους, ανήμερα της κηδείας του πρώην προέδρου της χώρας. «Λογικό» λένε πάντως πολλοί, σχολιάζοντας ότι «τα περισσότερα ΜΜΕ της χώρας ελέγχονται από τον Γκρουεφσκι».
Εντονη κριτική στη στάση των μέσων ενημέρωσης της χώρας -και κυρίως στη στάση ιης κρατικής τηλεόρασης- άσκησαν ωστόσο πολλές εφημερίδες, των οποίων οι αρθρογράφοι δεν παρέλειψαν να στηλιτεύσουν τους συναδέλφους τους δημοσιογράφους που εργάζονται σε αυτά. Ακόμη ο καθηγητής πανεπιστημίου της Σχολής Δημοσιογραφίας Τόμε Γκρούεφσκι δήλωσε με νόημα ότι ειδικά «η εθνική τηλεόραση ανήκει σε όλους και δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα» αναφερόμενος έμμεσα στον Νίκολα Γκρούεφοκι.
Σύμφωνα πάντως με αναλυτές είναι προφανές ότι οι φανατικοί εθνικιστές της ΠΓΔΜ δεν μπόρεσαν να συγχωρήοουν ποτέ στον Κίρο Γκλιγκόροφ την πολιτική τοποθέτηση του από τα έδρανα της Βουλής εν έτει 1992 για το γεγονός ότι «οι Σκοπιανοί είμαστε Σλάβοι και (...) δεν έχουμε καμία
σχέση με τον πολιτισμό του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «δημοκρατία», 10 Ιανουαρίου 2012

Στη φωτογραφία το αγροτικό με το φέρετρο. Πάντως δεν είναι από γύφτο της περιοχής, που φορτώνει καρέκλαι και πατάται...