27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΧΑΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΤΟ 2011

Ενδιαφέροντα απολογισμό «μιας χαμένης χρονιάς για τα εθνικά μας θέματα» κάνει στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «δημοκρατία» ο αρθρογράφος της, πολιτικός επιστήμων, κ. Κωνσταντίνος Χολέβας. Αναδημοσιεύουμε το απόσπασμα που αναφέρεται στο πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ:

«Οι Σκοπιανοί γείτονες μας χάρηκαν επισήμως για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, η οποία απλώς διαπιστώνει ότι η Ελλάδα με το βέτο του Κώστα Καραμανλή παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία. Θα έπρεπε ήδη να έχουμε καταγγείλει αυτή τη Συμφωνία, η οποία έληγε το 2002 και την παρατείναμε σιωπηρά. Πιστεύω ότι η νέα κυβέρνηση μας θα προβεί σε αυτή την καταγγελία μόλις εκλεγεί. Οσο για τον μεγαλομανή πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, όσοι τον παρατηρούν εκτός Σκοπίων τον οικτίρουν. Διοικεί ένα θνησιγενές κρατίδιο με τα κόλλυβα στο ζωνάρι του, κατά την προσφιλή έκφραση του γέροντος Παίσιου.


Οι Αλβανοί, που αποτελούν το 30% του πληθυσμού, σχεδιάζουν την απόσχιση των δυτικών επαρχιών και την ένωση τους με τη Μεγάλη Αλβανία. Η Βουλγαρία κατηγορεί τη ΡΎΚΟΜ για κλοπή της Ιστορίας της, ενώ προ ολίγων ημερών το σκοπιανό τηλεοπτικό σίριαλ «Το τρίτο ημίχρονο» πυροδότησε διπλωματικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών.


Χιλιάδες ψευδομακεδόνες δηλώνουν Βούλγαροι και εξευτελίζουν το εθνολογικό κατασκεύασμα του «μακεδόνικου έθνους» που επινοήθηκε το 1944. Με τη Σερβία υπάρχει ανοιχτό εκκλησιαστικό μέτωπο και ο εκλεγμένος από τη σερβική Εκκλησία νόμιμος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης είναι φυλακισμένος για τρίτη φορά. Κι όμως μπροστά σε αυτό το κράτος, που δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει έπειτα από λίγα χρόνια, κάποιοι συνέλληνες μάς καλούν να παραδώσουμε το όνομα μας | και την Ιστορία μας.»