30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Χρονοδιάγραμμα από την ΕΕ
για την ονομασία ζήτησε η ΠΓΔΜ

Τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ κατά τη διάρκεια των αρχικών σταδίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας με την ΕΕ, ζήτησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ποπόσκι. Σύμφωνα με τον Ν . Ποπόσκι, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις, στη διαδικασία που τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στο θέμα της ονομασίας.

Κατά την παρέμβασή του σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ν. Πόποσκι υπογράμμισε την ανάγκη εξεύρεσης, χωρίς άλλη καθυστέρηση, κοινά αποδεκτής λύσης, που δεν θα πλήττει την εθνική, πολιτιστική και γλωσσική ταυτότητα Ελλήνων και πολιτών της ΠΓΔΜ. Κάτι όμως που, όπως αναγνώρισε, προϋποθέτει από τις δύο πλευρές να επιδείξουν προληπτική και εποικοδομητική στάση.

Ο αξιωματούχος των Σκοπίων τόνισε επίσης ότι το «στάτους κβο» είναι «επώδυνο και μη βιώσιμο» και επεσήμανε πως δεν είναι πια καιρός για την επιβολή εμποδίων στην ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ. Ο Ν. Ποπόσκι υπογράμμισε ακόμη ότι η ΠΓΔΜ κάλεσε τη νέα ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει, με την ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει, την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, ισχυρίστηκε ο Ν. Ποπόσκι, ο οποίος αναγνώρισε πάντως ότι πρόκειται για ένα δύσκολο έργο για την ελληνική κυβέρνηση.

Χαρακτήρισε ακόμη τη στάση της Ελλάδας έναντι της ΠΓΔΜ, τα τρία τελευταία χρόνια, «παράλογη και αντιευρωπαϊκή» και ζήτησε μια νέα προσέγγιση εκ μέρους της Αθήνας, ώστε να εγκαταλειφθούν οι «αποτυχημένοι κανόνες και συνήθειες του παρελθόντος».

Τέλος, αναφερόμενος στην επικείμενη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ο Ν. Πόποσκι σημείωσε ότι επιθυμία της ΠΓΔΜ είναι να δοθούν οι διαβεβαιώσεις και οι εγγυήσεις για σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου, οι οποίες, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ, παραβιάστηκαν από την Ελλάδα. Πρόθεση της ΠΓΔΜ είναι να εξέλθει από αυτό το αδιέξοδο προκειμένου να συγκεντρώσει τις προσπάθειες της στο σημαντικό στόχο που είναι «όλες οι χώρες των Βαλκανίων να καταστούν μέλη της ΕΕ», κατέληξε ο Ν . Ποπόσκι.

ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ