26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Νέο Κέντρο Κυρίλλου και Μεθοδίου

Της Γιωτας Mυρτσιωτη
Η οικονομική κρίση είχε χτυπήσει προ ετών την πόρτα των πνευματικών ιδρυμάτων. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη η λειτουργία τους, ελλείψει κρατικής φροντίδας, είχε από δεκαετιών ατονήσει. Το Ιδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου δεν έχει πια ούτε έναν επιστημονικό συνεργάτη. Το Κέντρο Πατερικών Μελετών της Μονής Βλατάδων υπολειτουργεί. Η Εταιρεία Σλαβικών Μελετών διέκοψε τη δραστηριότητά της, περιφέροντας τη βιβλιοθήκη της (4.500 βιβλία) σε διάφορα ιδρύματα. Την ίδια τύχη είχε και το Κέντρο Κυρίλλου και Μεθοδίου στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, όταν η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, στους κόλπους της οποίας γεννήθηκε, σταμάτησε τη χρηματοδότηση.

Ιερωμένοι-επιστήμονες

Οι επιστήμονες, ωστόσο, δεν το βάζουν κάτω. Επειτα από συνεχείς προσπάθειες, δημιούργησαν τον περασμένο Ιούλιο εκ νέου το Κέντρο Μελέτης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κυρίλλου και Μεθοδίου με έδρα το ΙΜΧΑ, αναζητώντας νέες πηγές ώστε να προωθήσουν σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο το έργο των πνευματικών αδελφών που έθεσαν τις βάσεις του εκπολιτισμού των Σλάβων, δημιουργώντας για πρώτη φορά στην Ιστορία σλαβική γραφή και γραπτό λόγο.

Ψυχή αυτής της προσπάθειας παραμένει ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Αντώνιος-Αιμίλιος Ταχιάος, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, που έχει αφιερώσει τη ζωή του στη συγγραφή, τη μελέτη και την προβολή της πολιτιστικής επίδρασης του Ελληνισμού στις περιοχές όπου τον 9ο αιώνα εκτυλίχθηκε η διπλωματική, εκπολιτιστική και ιεραποστολική δράση των Θεσσαλονικέων αδελφών (Καύκασο, Κριμαία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία).

«Δεν πρόκειται απλώς για δύο καλογεράκια, αλλά για δύο επιστήμονες. Φιλόσοφος ήταν η προσωνυμία του Κυρίλλου, ο οποίος δημιούργησε το αλφάβητο, διαπρεπής νομικός ο Μεθόδιος που μετέδωσε τη νομική σκέψη και μαζί τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας στον σλαβικό κόσμο. Κέντρα, ιδρύματα, βιβλιοθήκες και πανεπιστήμια φέρουν το όνομά τους σε διάφορες σλαβικές χώρες. Οι μόνοι που τους αγνοούν είναι οι Ελληνες», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Ταχιάος. «Η απουσία ανάλογου κέντρου από την Ελλάδα και δη από τη Θεσσαλονίκη, υποστηρίζει, επέτρεψε να δημιουργείται η εντύπωση ότι οι δυο μεγάλες αυτές προσωπικότητες, τις οποίες τιμά ολόκληρος ο σλαβικός αλλά και ο ευρωπαϊκός κόσμος δεν ήταν Ελληνες την καταγωγή αλλά... Σλάβοι. Η δημιουργία του και η οικονομική του στήριξη είναι υποχρέωση της Θεσσαλονίκης, επιστημονική και κατ’ επέκταση εθνική ανάγκη».

Διεθνής αναγνώριση

Διεθνώς για τον Κύριλλο και Μεθόδιο έχουν γραφτεί πάνω από 12.000 βιβλία και άρθρα. Πλούσια είναι και η εκδοτική δραστηριότητα Ελλήνων επιστημόνων, την οποία αποσκοπεί να συνεχίσει το νέο Κέντρο Μελετών όπως και την επανέκδοση της ξενόγλωσσης επιστημονικής επετηρίδας Cyrillo met-hodia num, που μετράει 14 τόμους (1971-1994). «Η Θεσσαλονίκη το 2012 γιορτάζει τα 100 χρόνια απελευθέρωσής της. Είναι θέμα γοήτρου να διατηρήσει τις ρίζες της. Μ’ αυτές ξεκινήσαμε, μ’ αυτές πρέπει να συνεχίσουμε».

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 26 Οκτωβρίου 2011