25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1916

Με τη μεταφορά από την Κέρκυρα – όπου είχαν καταφύγει μετά τον αποδεκατισμό τους από τους Γερμανοβουλγάρους – 130.000 ανδρών στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνεται η επανασύσταση μέρους του σερβικού στρατού. Στόχος των δυνάμεων της Αντάντ να ενωθεί ο σερβικός στρατός με τους στρατιώτες της Συνεννόησης, στα μέτωπα της Μακεδονίας.
Η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στο φύλλο της στις 26 Φεβρουαρίου αναφέρει σχετική είδηση, που έχει ως εξής: «Πληροφορούμεθα αρμοδίως ότι κατ΄ αυτάς θα αρχίση η ενταύθα αποστολή σερβικού στρατού, όστις ως γνωστόν , αναδιοργανούται πυρετωδώς εν Κερκύρα. Οι πρώτοι Σέρβοι στρατιώται αναμένονται ενταύθα περί τα μέσα της προσεχούς εβδομάδος, θα εγκατασταθούν δε, πιθανώτατα εις τα Βασιλικά. Ως στρατόπεδον των Σέρβων, κατά τας αυτάς αυθεντικάς μας πληροφορίας, θα χρησιμεύση το τρίγωνον, το περιλαμβανόμενον μεταξύ Βασιλικών, Γαλατίστης και Ντουμπιών. Ήδη έγιναν αι σχετικαί εγκαταστάσεις, αίτινες υπολογίζονται δια στρατόν πεντήκοντα περίπου χιλιάδων ανδρών. Μετά του Σερβικού στρατού θα εγκατασταθή εις τα μέρη ταύτα και έν γαλλικόν σύνταγμα, μέρος του οποίου, εάν αι πληροφορίαι μας είνε ακριβείς, ευρίσκεται ήδη περί τα Βασιλικά.»
Την ίδια εποχή είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες ότι στα στρατιωτικά τμήματα των Σέρβων είχαν εμφανιστεί κρούσματα χολέρας.