15 + 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1933

Συγκρούσεις στη Θεσσαλονίκη μεταξύ Αστυνομίας και εργατών. Οι αστυνομικοί επιτέθηκαν σε συγκέντρωση εργατών στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ενώ οι συγκρούσεις γενικεύθηκαν σε όλη την πόλη. Δέκα νεκροί και 100 τραυματίες. Στις 16 απήργησαν οι τσαγκαράδες και οι αρτεργάτες, ενώ έγιναν και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην Αθήνα.
Μεγάλη προβολή του θέματος από τον ΝΕΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ στις 16 και 17 Φεβρουαρίου. Την πρώτη μέρα έγραφε στον τίτλο του βασικού θέματος: «Η πρωτοφανής ανθρωποσφαγή της Θεσσαλονίκης. 7 εργάτες σκοτωμένοι, 16 βαρειά πληγωμένοι και 50 ελαφρά. Έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου συνήφθη αληθής μάχη μεταξύ εργατών και αστυνομίας. 3.000 προλετάριοι της Θεσσαλονίκης διαδηλώνουν μαχητικά κατά της τρομοκρατίας». Και σε οκτάστηλο υπέρτιτλο στην κορυφή της σελίδας: «Στη Θεσσαλονίκη 7 εργάτες σωριάστηκαν νεκροί από το κράτος των κεφαλαιοκρατών. Εργαζόμενοι όλης της χώρας! Όλοι στο πλευρό του ηρωϊκού προλεταριάτου της Θεσσαλονίκης με συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, απεργίες διαμαρτυρίας! Κάτω οι δολοφόνοι! Κάτω οι σφαγιαστές!»   Στις 17 όλη η 1η σελίδα ήταν αφιερωμένη στη συνέχεια του θέματος. Μετά το προσκλητήριο ΕΡΓΑΤΕΣ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ! ΕΚΔΙΚΗΘΕΙΤΕ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, καταχωρούσε άρθρο με τίτλο: Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΦΑΖΕΙ... ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΡΕΜΕΤΕ! 


Στον τίτλο του ρεπορτάζ χαρακτήριζε «προμελετημένη σφαγή» τα επεισόδια και ακόμη ανέφερε: Δέκα οι σκοτωμένοι, πάνω από εκατό οι τραυματισμένοι στη συμπλοκή. Η κυβέρνηση του δολοφόνου Βενιζέλου αρνείται να παραδώσει τα πτώματα, ενώ βάζει τους ιατροδικαστές της να αποδείξουν ότι δήθεν έπαθαν από «ασφυξίαν» Στη φωτογραφία τα δύο φύλλα του ΝΕΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ.