14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Πέθανε το Σάββατο 12 και κηδεύτηκε σήμερα 14 Φεβρουαρίου ο πρώην δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Ντίνος Κοσμόπουλος. Από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ μεταφέρομε ένα απόσπασμα από το σχετικό δημοσίευμα του κ. Άγγελου Αγγελίδη:
«ΗΤΑΝ ΜΕΣΗΜΕΡΙ της 14ης Φεβρουαρίου 1992 όταν πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμος συγκεντρώθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους για να διαδηλώσει υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Στο βήμα του πρωτοφανούς σε μέγεθος και παλμό συλλαλητηρίου βρισκόταν ο
τότε δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ντίνος Κοσμόπουλος. «Οι Μακεδόνες είμαστε εμείς», βροντοφώναξε στον πραγματικά πύρινο λόγο του και η πόλη της Θεσσαλονίκης σείστηκε.
Σήμερα, την ίδια ώρα και 19 χρόνια μετά, η Θεσσαλονίκη κι ολόκληρη η Μακεδονία αποχαιρετούν τον Ντίνο Κοσμόπουλο, ο οποίος έφυγε ξαφνικά από τη ζωή το απόγευμα του Σαββάτου. Φανατικός φίλαθλος του Ηρακλή, ο πρώην δήμαρχος είχε μεταβεί στο Καυταντζόγλειο Στάδιο με αφορμή εκδήλωση για την ονομασία του προπονητηρίου αλμάτων και δρόμου σε «Νίκος Ζαχαριάδης».
Γεννήθηκε το 1928 και εξελέγη για πρώτη φορα δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης το 1986. Τρία χρόνια αργότερα και μετά την παραίτηση του Σωτήρη Κούβελα, αναρριχάται στο δημαρχιακό αξίωμα. Κέρδισε τις εκλογές του 1990 και του 1994 με την υποστήριξη της Ν.Δ. Είχε δεθεί με στενή φιλία με τον αείμνηστο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Πάντα υπογράμμιζε την ελληνικότητα της Μακεδόνιας κι είχε καταφέρει να μετατρέψει σε λάτρεις της Ελληνικής Ιστορίας αρκετούς από αυτούς.»
Να αναφέρουμε εδώ ότι ογκωδέστερο ήταν το συλλαλητήριο που οργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, δύο χρόνια μετά, στις 31 Μαρτίου 1994, για το οποίο μπορεί κανείς να διαβάσει τη σχετική καταγραφή, την ημερομηνία αυτή.