22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1960

Ιδρύεται το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο πρόεδρος της κυβερνήσεως κ. Καραμανλής, κατόπιν επανειλημμένων συσκέψεων..... απεφάσισε την ίδρυσιν μονίμου κρατικού θεάτρου εις την Θεσσαλονίκην.

Το εν λόγω θέατρον θα αποτελέση αυτόνομον οργανισμόν υπό τον τίτλον «Οργανισμός Θεάτρου Βορείου Ελλάδος», τελούντα υπό την εποπτείαν του υπουργού Βορείου Ελλάδος. Ο θεατρικός ούτος οργανισμός θα λειτουργή εις Θεσσαλονίκην μεν επί πέντε τουλάχιστον μήνας κατ΄ έτος, επί πέντε άλλους μήνας θα περιοδεύη εις τας επαρχιακάς πόλεις της Βορείου Ελλάδος και θα δίδη παραστάσεις αρχαίου δράματος εις το θέατρον των Φιλίππων. Το θέατρον τούτο θα στεγάζεται εις το κτίριον, το οποίον ανεγείρει η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (φωτογραφία) και δια το οποίον ο πρόεδρος της κυβερνήσεως διέθεσεν εν συνόλω μέχρι τούδε 19.000.000 δραχμών, ίνα τούτο καταστή ως κτιριακόν συγκρότημα άρτιον και απολύτως συγχρονισμένον, δυνάμενον να συγκριθή με τα θέατρα της πλέον υψηλής στάθμης. Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών προσφέρει χάριν του υψηλού τούτου σκοπού, άνευ ανταλλάγματος, το ήδη ανεγειρόμενον θέατρον εις τον οργανισμόν του Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ο οποίος και θα εδρεύη εντός του κτιρίου τούτου. Κατά τους μήνας, κατά τους οποίους δεν θα λειτουργή εν Θεσσαλονίκη το Θέατρον Βορείου Ελλάδος, η σκηνή της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών θα διατίθεται υπ΄ αυτής εις άλλα θεατρικά συγκροτήματα.»
Επίσημα η λειτουργία του ΚΘΒΕ άρχισε στις 13 Ιανουαρίου 1961, με πρώτο καλλιτεχνικό διευθυντή τον Σωκράτη Καραντινό. Η πρώτη παράσταση ανέβηκε το καλοκαίρι του 1961 και ήταν ο «Οιδίπους Τύραννος», του Σοφοκλή που παρουσιάστηκε στα αρχαία θέατρα των Φιλίππων και της Θάσου. Κατά την πρώτη περίοδο της λειτουργίας του, έδρα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ήταν το Βασιλικό Θέατρο στη Θεσσαλονίκη. Η πρεμιέρα της πρώτης χειμερινής περιόδου έγινε στις 2 Δεκεμβρίου 1961, με το έργο του Σπύρου Μελά «Παπαφλέσσας», σε σκηνοθεσία Πέλου Κατσέλη. Μέχρι το φθινόπωρο του 1962, και μετά από τέσσερις ακόμη παραστάσεις, η έδρα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος μεταφέρθηκε στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.