20 ΙΟΥΝΙΟΥ 1978

Ισχυρός σεισμός 6,5 της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει στις 23.05 τη Θεσσαλονίκη. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός και είχε επίκεντρο 35 χλμ. Α-ΒΑ της Θεσσαλονίκης, στο χωριό Προφήτης στη λίμνη Βόλβη. Είχε διάρκεια 15 δευτερόλεπτα και προκάλεσε πολλές ζημιές στην πόλη με αποκορύφωμα την κατάρρευση της πολυκατοικίας στην Πλατεία Ιπποδρομίου. Καταστράφηκαν 3.170 κτίρια, ενώ 14.000 άλλα υπέστησαν σοβαρές ζημίες. Σημαντικές ζημίες έπαθαν ο Λευκός Πύργος και η Ροτόντα. Οι νεκροί ήταν περισσότεροι από σαράντα. Θα θυμίσουμε τα δραματικά γεγονότα των ημερών εκείνων με δημοσιεύματα της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και φωτογραφίες τίτλων και της πολυκατοικίας που κατέρρευσε. Επίσης θα παραθέσουμε – σαν μνημόσυνο – και τον κατάλογο των 22 πρώτων νεκρών στην πολυκατοικία. Οι τίτλοι:
21 Ιουνίου: Καταστροφές και θύματα από τον τρομερό σεισμό. Ήταν 6,5 ρίχτερ. Έτρεμε η Θεσσαλονίκη. Κατέρρευσε πολυκατοικία στο Ιπποδρόμιο.. Ανασύρονται οι νεκροί και οι τραυματίες.
22 Ιουνίου: Ερημώθηκε η Θεσσαλονίκη. 20 νεκροί, 30 αγνοούμενοι και 126 τραυματίες (σοβαρά οι 20). 5 πολυκατοικίες ετοιμόρροπες, 34 με πτώση τμημάτων, 4 με αποκλίσεις, 230 με επικίνδυνες ρωγμές.
22 Ιουνίου: 37 τα πτώματα που ανασύρθηκαν απόι την πολυκατοικία. Πολύ μικρή είναι η πιθανότητα να ξαναγίνει μεγάλος σεισμός, δήλωσαν οι Σουηδοί ειδικοί, που σήμερα θια κάνουν μελέτες στη Θεσσαλονίκη.
Ο κατάλογος των νεκρών της πολυκατοικίας, όπως τον δημοσίευε η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:
«Σύμφωνα μέ ανακοίνωση της διευθύνσεως αστυνομίας Θεσσαλονίκης oi 22 ένοικοι της πολυκατοικίας του Ιπποδρομίου πού ανασύρθηκαν νεκροί είναι oι έξής:
1. Δημήτριος Βασιλείου. 29 ετών.
2. Ευαγγελία Μαζλιμοπούλου, 60 ετών.
3. Δημήτριος Ελευθεριάδης. 18 ετών.
4. Κωνσταντίνος Κουμάντος. 70 ετών.
5. Άννα Κουμάντου, 65 ετών.
6. Ευτέρπη Πασόγλου. 12 ετών.
7. Δαμιανός Πασόγλου, 51 ετών. συνταξιούχος ενωμοτάρχης,
8. Ιωάννης Σαμαράς, 66 ετών, ο ιδιοκτήτης της πολυκατοικίας πού κατέρρευσε κοί εργολάβος κατά την ανέγερσή της.
9. Κυριάκος Κωνσταντινίδης, 80 ετών.·
10. Απόστολος Μπρουζιώτης, 34 ετών, εφοριακός,
11. Σοφία Μπρουζιώτη. 32 ετών, δικηγόρος.
12. Αβάπτιστο τριών μηνών κοριτσάκι του Απόστολου Μπρουζιώτη.
13. Άννα Σωσίδου.
14. Κωνσταντίνος Σωσίδης.
15. Αθηνά σύζυγος Ιωάννου Βολιώτη. 42 ετών.
16. Αναστασία σύζυγος Σωκράτη Τριαντάφυλλου, 30 ετών
17. Χρυσάνθη Σωκρ. Τριαντάφυλλου, 15 ετών, μαθήτρια.
18. Βασιλική Σωκρ. Τριαντάφυλλου, οκτώ ετών, μαθήτρια.
19. Γυναίκα άγνωστων στοιχείων 60—65 ετών.
20. Δημοσθένης Αλ. Καραμουχτάρης. 67 ετών, συνταξιούχος ΤΕΒΕ.
21. Σοφία σύζυγος Δημοσθ. Καραμουχτάρη, 59 ετών.
22. Νεαρή γυναίκα, αγνώστων στοιχείων.»

Στο ρεπορτάζ για την πολυκατοικία η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, στο φύλλο της 21ης Ιουνίου, ανέφερε:
«Εικόνα βιβλικής καταστροφής παρουσιάζει η πολυκατοικία όπου ήταν το ζαχαροπλαστείο ο «ΝΙΚΟΣ», στην πλατεία Ιπποδρομίου. Ολόκληρο το κτίριο έγειρε προς το βόρειο τμήμα αυτού και γκρεμίσθηκε σε σύννεφα σκόνης. Τα τζάμια των γύρω πολυκατοικιών έσπασαν, ενώ οι ένοικοι πανικόβλητοι πετάχτηκαν έξω. Πολλοί ένοικοι της πολυκατοικίας Νικηφόρου Φωκά 30 και Ιπποδρομίου, όπου το ζαχαροπλαστείο «ΝΙΚΟΣ», παγιδεύθηκαν στα ερείπια της οικοδομής κάτω από σύννεφα σκόνης. Συνεργεία της Πυροσβεστικής, της Χωροφυλακής και μονάδες στρατού έσπευσαν στην περιοχή και άρχισαν να ψάχνουν στα ερείπια για την ανεύρεση των παγιδευθέντων. Οι έρευνες στα ερείπια συνεχίζονταν όλη τη νύχτα».

Τέλος η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο φύλλο της 22ας Ιουνίου τόνιζε στον τίτλο: «Η Θεσσαλονίκη άντεξε σ΄  ένα μεγάλο υποχθόνιο κλονισμό. ΠΑΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΕΝΘΟΣ ΣΕ ΜΙΑΝ ΕΡΗΜΗ ΠΟΛΗ. Οι Θεσσαλονικείς δεν θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.» (Φωτογραφία)