15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1923

Το Επαναστατικό Στρατοδικείο καταδικάζει σε θάνατο τους επικεφαλής του αντεπαναστατικού κινήματος της 23ης Οκτωβρίου 1923, υποστρατήγους Γ. Λεοναρδόπουλο, Π. Γαργαλίδη και τον συνταγματάρχη Γ. Ζήρα. Πολιτικός αρχηγός της κίνησης υπήρξε ο Ιωάννης Μεταξάς, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή στέρησης της σύνταξης υποστρατήγου. Η ποινή τελικά δεν εκτελέστηκε. Όπως έγραψαν οι εφημερίδες της επομένης 16 Νοεμβρίου «Χθές την νύκτα ο Αρχηγός της Επαναστάσεως κ. Πλαστήρας εισακούων τας παρ΄ όλων των πολιτικών κομμάτων εκφρασθείσας ευχάς υπέρ της μη εκτελέσεως της θανατικής ποινής των καταδικασθέντων εις θάνατον υπό του Στρατοδικείου Ελευσίνος, έδωκεν εντολήν εις τον Μέραρχον κ. Τσιρογιάννην όπως μη προβή εις την έκδοσιν της σχετικής διαταγής δια την εκτέλεσιν της ποινής.»
Η αντεπανάσταση εκδηλώθηκε κατά της Επαναστατικής Επιτροπής (Πλαστήρα, Γονατά, Φωκά) και της τότε κυβέρνησης Γονατά, με πρόσχημα την αλλαγή του εκλογικού νόμου και μόλις αναγγέλθηκαν οι εκλογές για τις 2 Δεκεμβρίου. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε στην οργάνωση και την εκδήλωση του κινήματος μια ομάδα μοναρχικών αξιωματικών γνωστή ως "Οργάνωση Ταγματαρχών ", που βρισκόταν σε άμεση επαφή με τον Ι. Μεταξά. Οι κινηματίες προσκαλούσαν την Επαναστατική Κυβέρνηση να διαλυθεί.

Το αντικίνημα εξερράγη στην Πελοπόννησο, ενώ στη Μακεδονία έδρασε ο συνταγματάρχης Ζήρας, που έλεγχε 4 από τις 6 μεραρχίες και μάλιστα προετοίμαζε (στις 23 Οκτωβρίου) κατάληψη της Θεσσαλονίκης. Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, το Κίνημα δεν είχε προλάβει να εκδηλωθεί. Αξιωματικοί πιστοί στην κυβέρνηση, όπως ο Γεώργιος Κονδύλης, ο Ευριπίδης Μπακιρτζής, ο Στ. Σαράφης, ο Δ. Ψαρρός κ.ά. είχαν πληροφορηθεί τις κινήσεις των συνωμοτών και πρόλαβαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Στη συνέχεια, αντιμετώπισαν τις στρατιωτικές δυνάμεις που οδηγούσε εναντίον της πόλης ο συνταγματάρχης Ζήρας και τις ανάγκασαν να παραδοθούν. Ο ίδιος ο Ζήρας κατέφυγε στη Γιουγκοσλαβία. 
Στις φωτογραφίες οι Λεοναρδόπουλος και Γαργαλίδης, με τις γυναίκες τους, έξω από το Στρατοδικείο, λίγο πριν εκδοθεί η απόφαση. Οι φωτογραφίες είναι από το ΕΜΠΡΟΣ, φύλλο 15ης Νοεμβρίου 1923.