11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1916

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κηρύσσει τον πόλεμον εναντίον της Βουλγαρίας και των Κεντρικών Δυνάμεων. Με την απόφασή της αυτή η «κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης», που σημειώνει την ύπαρξή της, παρέχει στο δοκιμαζόμενο λαό της Μακεδονίας τη διαβεβαίωση ότι θα προστατευθεί από τις διώξεις των Βουλγάρων. Κατόπιν τούτου οι μεραρχίες του στρατού της «Εθνικής Αμύνης» εντάσσονται στα συμμαχικά στρατεύματα της Αντάντ.

Την κήρυξη ανήγγειλε στους αντιπροσώπους της Αντάντ ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Πολίτης. Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ δημοσίευε στο φύλλο της12ης Νοεμβρίου, ολόκληρο το κείμενο της επιστολής Πολίτη προς την Αντάντ, στην οποία, μεταξύ άλλων, τονιζόταν: «Καθ΄ ήν στιγμήν αι πρώται μονάδες του στρατού της, μεταβάσαι εις το μέτωπον, μέλλουν να κατέλθουν εις αγώνα με τους εχθρούς του Ελληνισμού, η Προσωρινή Κυβέρνησις νομίζει ότι οφείλει να φέρη εις γνώσιν των εμπολέμων Κρατών, των οποίων ούτω γίνεται σύμμαχος και των ουδετέρων Δυνάμεων, των οποίων ζητεί την συμπάθειαν, ότι από σήμερον θεωρεί εαυτήν εν εμπολέμω καταστάσει μετά της Βουλγαρίας, διότι αύτη επετέθη κατά της Σερβίας, συμμάχου της Ελλάδος και εισέβαλε, αντιθέτως προς τας υποσχέσεις της, εις το εθνικόν έδαφος. Και μετά της Γερμανίας, διότι ώθησε την Βουλγαρίαν να επιτεθή κατά της Σερβίας και να ενεργήση κατά της Ελλάδος...[...] Αδυνατούσα να ανακοινώση κατ΄ ευθείαν την παρούσαν κήρυξιν πολέμου εις την Κυβέρνησιν του Βασιλείου της Βουλγαρίας και της Γερμανικής Αυτοκρατορίας, η Προσωρινή Κυβέρνησις ζητεί παρά των Συμμάχων Κυβερνήσεων να ευαρεστηθούν να την κοινοποιήσουν εξ ονόματος της δια των μέσων, τα οποία διαθέτουν. Ο επί των Εξωτερικών Υπουργός Ν. ΠΟΛΙΤΗΣ.» 

 Για να αντιληφθεί ο αναγνώστης τη λατρεία για τον Βενιζέλο, που έτρεφε ο Μακεδονικός λαός, την εποχή εκείνη, δημοσιεύουμε φωτοτυπία μιας διαφημίσεως, στο ίδιο φύλλο της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, για τα τσιγάρα που είχαν κυκλοφορήσει με την ονομασία...- ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ!