3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Στο σημερινο φύλλο της εφημερίδας «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» δημοσιεύεται ένα ενδιαφέρον άρθρο για την πορεία του Σκοπιανού, με τίτλο «Βαλτώνουν οι συνομιλίες για το όνομα. - Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός κ. Γκρούεφσκι επιλέγει τακτική απομονωτισμού, καθώς βλέπει ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ μειώνεται.» Λόγω ακριβώς αυτού του ενδιαφέροντος, αναδημοσιεύουμε το άρθρο, το οποίο υπογράφει η κυρία Δωρα Αντωνιου.

«Τακτική απομονωτισμού «διαβάζει» η Αθήνα στις τελευταίες κινήσεις από πλευράς Σκοπίων, γεγονός που κάνει έμπειρους διπλωμάτες να εμφανίζονται πολύ απαισιόδοξοι ως προς τις προοπτικές εξελίξεων στο θέμα της ονομασίας το προσεχές διάστημα. Τα χρονοδιαγράμματα είναι σαφή και κοντινά: η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στις 19 και 20 Νοεμβρίου στη Λισσαβώνα και, ακολούθως, το συμβούλιο κορυφής της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο. Καθώς η ΠΓΔΜ βρίσκεται στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ και το «κλειδί» για να μπει στη Συμμαχία είναι η επίλυση του θέματος της ονομασίας, παραμονές κάθε συνόδου κορυφής το ενδιαφέρον είναι έντονο, ενώ ενισχύονται οι προτροπές αλλά και οι πιέσεις προς τις δύο πλευρές για λύση. Το ίδιο ισχύει και με την επιθυμία της ΠΓΔΜ να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.
Αυτή τη στιγμή, πάντως, οι προοπτικές ουσιαστικών εξελίξεων δείχνουν ανύπαρκτες. «Δεν έχουμε συνομιλητή, η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων επιλέγει να απέχει από τη διαπραγμάτευση», αναφέρει διπλωματική πηγή. Οπως κατέστη πασίδηλο, είχε γίνει κάποια προεργασία για να προχωρήσει το θέμα στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Ολα τα εμπλεκόμενα μέρη θα βρίσκονταν εκεί, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων, για τις οποίες υπήρξε και επίσημη παραδοχή, φαίνεται ότι είχαν προχωρήσει και, προφανώς, ο ειδικός μεσολαβητής κ. Μάθιου Νίμιτς ήταν έτοιμος να εμφανισθεί με μια πρόταση στην οποία θα μπορούσαν να συγκλίνουν οι δύο πλευρές. «Θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε το θέμα», δήλωσε δημοσίως ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, δεν εμφανίσθηκε στη Νέα Υόρκη. Η πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας δεν βρίσκει στην αμερικανική κυβέρνηση την υποστήριξη που είχε από την κυβέρνηση Μπους και αυτό έχει καταστεί σαφές εδώ και καιρό. Ο κ. Γκρούεφσκι αντελήφθη, όταν είδε τα αιτήματά του για συναντήσεις με μέλη της κυβέρνησης των ΗΠΑ να απορρίπτονται το ένα κατόπιν του άλλου, ότι τον περίμεναν δύσκολες ημέρες στην αμερικανική μεγαλούπολη και πίεση για πρόοδο στην πολύχρονη εκκρεμότητα του ονόματος. Ετσι, απλά δεν πήγε. Ακολούθησε μια αναμενόμενη φραστική επίθεση κατά της Ελλάδας, ενώ το ρεπερτόριο εμπλουτίσθηκε με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, που εκ νέου ανέσυρε την εικόνα της μικρής και αδικημένης χώρας που έχει να αντιμετωπίσει έναν πανίσχυρο αντίπαλο, και απευθύνει έκκληση στην αμερικανική κυβέρνηση και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για συμπαράσταση.
Στην Αθήνα, από την αξιολόγηση των κινήσεων και των δηλώσεων της πολιτικής ηγεσίας της γειτονικής χώρας, θεωρούν ότι όσο ο καιρός περνάει τα Σκόπια ξεμένουν από συνομιλητές και συμπαραστάτες. Ετσι, επιστρέφουν στη ρητορική του μικρού και αδύναμου, επιδιώκοντας να ενεργοποιήσουν τη συμπάθεια τους διεθνούς ακροατηρίου. Κυρίως, όμως, εκτιμούν διπλωματικές πηγές, η επιχειρηματολογία αυτή έχει στόχο τους ίδιους τους πολίτες της ΠΓΔΜ. Καθώς ο κ. Γκρούεφσκι θα κληθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες να εξηγήσει γιατί η χώρα του δεν προχωρεί σε σχέση με την ένταξή της σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., φροντίζει από τώρα να ενισχύσει την προπαγάνδα του μισητού και πανίσχυρου αντιπάλου, που δαπανά τεράστια χρηματικά ποσά για να επιτύχει την ταπείνωση της χώρας του. Ακόμα και η αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από τη Συρία, που η Αθήνα αποδίδει στην προσέγγιση Δαμασκού-Αγκυρας, δεν φάνηκε να έχει στα Σκόπια την απήχηση που είχαν ανάλογες διπλωματικές επιτυχίες παλαιότερα. Αντίθετα, ο κ. Γκρούεφσκι δέχθηκε κριτική από τα μέσα ενημέρωσης της χώρας του για την απουσία του από τη Νέα Υόρκη, που δεν άφησαν ασχολίαστο το γεγονός ότι εκείνος επισκεπτόταν κάποια επαρχία της ΠΓΔΜ την ώρα που ο κ. Παπανδρέου συναντούσε τον Αμερικανό αντιπρόεδρο κ. Τζο Μπάιντεν.


Νέα οξεία επίθεση κατά της Ελλάδας


Η πρόταση του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών της Ουάσιγκτον, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας των Σκοπίων η οποία έκανε λόγο για χρηματοδότηση από πλευράς Ελλάδας όλων των αντίστοιχων εκθέσεων που έχουν συνταχθεί τα τελευταία χρόνια, επιβεβαιώνει ότι η φόρμουλα της νέας ονομασίας που θα μπορούσε να περιλαμβάνεται σε μια πρόταση λύσης έχει οριστικοποιηθεί. Οι διαπραγματεύσεις εστιάζονται στο εύρος χρήσης, το οποίο η πλευρά των Σκοπίων προσπαθεί να περιορίσει όσο το δυνατόν γίνεται. Το ινστιτούτο εισηγείται να αποδεχθεί η ΠΓΔΜ μία από τις ονομασίες «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ή «Μακεδονία του Βαρδάρη» για όλους τους διεθνείς οργανισμούς και για τις διμερείς σχέσεις και η Αθήνα να αναγνωρίσει σλαβομακεδονική εθνότητα και γλώσσα.
Τα Σκόπια επιμένουν στις δημόσιες τοποθετήσεις να μιλούν για διμερές ζήτημα, υπονοώντας ότι ενδεχόμενη συμφωνία σε όνομα θα πρέπει να αφορά μόνο τις σχέσεις με την Ελλάδα. Ο ειδικός μεσολαβητής κ. Μάθιου Νίμιτς, που είχε επαφές στη Νέα Υόρκη με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δρούτσα και τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ, για άλλη μία φορά δήλωσε ότι η ώρα για μια νέα πρόταση δεν έχει έρθει ακόμα, επαναλαμβάνοντας στην ουσία ότι δεν πρόκειται να φέρει πρόταση πριν αισθανθεί βέβαιος ότι οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να συναινέσουν πάνω σε αυτήν. Αλλωστε, μία ακόμη πρόταση που θα απορριφθεί, αντί να βελτιώσει, θα επιδεινώσει το κλίμα.»