20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912

Εξάωρη μάχη χρειάστηκε η ελληνική στρατιά για να αλώσει τα Γιαννιτσά. Έτσι στις 10 το πρωί ο Κωνσταντίνος τηλεγραφούσε στον πρωθυπουργό: «Ισχυρά εχθρική δύναμις εκ Στρατευμάτων νεοαφιχθέντων, οχυρωθείσα παρά την ιεράν των Μουσουλμάνων πόλιν των Γιαννιτσών αντετάχθη πεισματωδέστατα κατά του προελαύνοντος Στρατού μας. Μετά μάχην διαρκέσασαν χθες καθ΄ όλην την ημέραν και σήμερον από της 6ης πρωινής ο εχθρός ηττήθη υπό του Γενναίου Στρατού Μου και υποχωρεί καταδιωκόμενος. Τα Γιαννιτσά ηλώθησαν προ τετάρτου της ώρας. Κωνσταντίνος Διάδοχος.»
Για την τακτική του Κωνσταντίνου στη μάχη των Γιαννιτσών, το ΕΜΠΡΟΣ στις 22 Οκτωβρίου έγραφε: «Δέον να τονισθή ότι, ο Διάδοχος ηδύνατο να βαδίση προς την Θεσσαλονίκην και να έχη καταλάβη ήδη ταύτην σχεδόν αμαχητεί, διότι ουδεμίαν αντίστασιν θα εύρισκεν από μέρους των Τούρκων, επροτίμησεν εν τούτοις να εκκαθαρίση πρώτον την προς βορράν της Θεσσαλονίκης περιφέρειαν από του Τουρκικού στρατού, όστις συνεχώς θα ηπείλει τα πλευρά του στρατεύματος και ηδύνατο προσέτι να διακόψη την συγκοινωνίαν. Προς τούτο λοιπόν εβάδισε κατά των ισχυρών Τουρκικών δυνάμεων, των οχυρωμένων εις τα Γιαννιτσά και τας συνέτριψε κατά την προχθεσινήν μάχην, ελεύθερος πλέον να κανονίση τας πολεμικάς ενεργείας του καθ΄ ον τρόπον ο ίδιος κρίνει προσφορώτερον.»
 
* Για πρώτη φορά στη μάχη των Γιαννιτσών εμφανίστηκε τουρκικό αεροπλάνο “Henriot” 50 ίππων, που πιλοτάριζε Γάλλος, μισθωτός στην υπηρεσία του τουρκικού στρατού. Το αεροπλάνο μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης έπεσε στα χέρια των Ελλήνων αεροπόρων.
Στη φωτογραφία η 1η σελίδα του ΕΜΠΡΟΣ της 23ης Οκτωβρίου 1912, με την αναγγελία της είδησης για την «τουρκική πανωλεθρία εις τα Γιαννιτσά», ενώ αναφέρει ότι ο στρατός μας ευρίσκετο κοντά στη Φλώρινα.