29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1941

Ισχυρές βουλγαρικές δυνάμεις (που συνεργάζονταν με τους ναζί) επιτίθενται στο Δοξάτο, Προσωτσάνη, Καλαμπάκι και άλλα χωριά της Δράμας, καταστρέφοντάς τα και σκοτώνοντας ομαδικά τους κατοίκους τους. Μόνο στο Δοξάτο έσφαξαν 400 κατοίκους. Η επίθεση έγινε σε αντίποινα αντιστασιακού κινήματος που οργάνωσε το Μακεδονικό Γραφείο του ΚΚΕ από τη μυστική έδρα του στη Δράμα.
Τη νύχτα της 28ης Σεπτεμβρίου, 2.000 χωρικοί με επικεφαλής το γραμματέα Χαμαλίδη κατέλαβαν το γραφείο της κοινότητας στο Δοξάτο και επιτέθηκαν στο βουλγαρικό σταθμό, σκοτώνοντας 4 χωροφύλακες. Λίγες μέρες μετά – στις 5 Οκτωβρίου – οι Βούλγαροι ξαναχτυπούν στο Βώλακα και στα Κύργια (150 νεκροί).
Από εργασία των μαθητών της Γ΄ γυμνασίου 1999, του Δοξάτου, με τίτλο « Ιστορικές και Φωτογραφικές Διαδρομές στο ΔΟΞΑΤΟ» αντιγράφουμε το αφιέρωμά τους στο περιστατικό. « Την νύκτα 28/29 Σεπτεμβρίου 1941 εκδηλώνεται το ψευδοκίνημα στο Δοξάτο, οργανωμένο από την φασιστική Βουλγαρική ΟΧΡΑΝΑ, με σκοπό να διαβάλει τους Έλληνες, ότι δήθεν επαναστάτησαν εναντίον των κατακτητών τους. Συλλαμβάνονται όλοι οι κάτοικοι και οι γυναίκες με τους γέρους και τα παιδιά, κλείνονται στο Σχολείο. Οι άνδρες, όσοι δεν διέφυγαν, από 16 έως 50 ετών, συγκεντρώνονται στη θέση «Πευκάκια» και όταν απορρίπτουν την πρόταση των Βουλγάρων «να γραφούν Βούλγαροι» , οδηγούνται το βράδυ της 29ης Σεπτεμβρίου, κατά ομάδες, δεμένοι πισθάγκωνα με αγκαθωτό σύρμα, ένα χιλιόμετρο από τον τόπο κράτησης και αρχίζουν να τους εκτελούν με διασταυρωμένα πυρά. Το Δοξάτο ντύνεται και πάλι στα μαύρα. 350 είναι τα θύματα της Βουλγαρικής θηριωδίας αυτή τη φορά. Με το από 21 Οκτωβρίου 1945 Β. Διάταγμα, απονέμεται στο Δοξάτο Πολεμικός Σταυρός Α’ Τάξεως.»