27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1905

Απαγχονίζεται από τους Τούρκους στις φυλακές του Μοναστηρίου ο καπετάν Κώττας, ήρωας του Μακεδονικού αγώνα στη Δυτική Μακεδονία. Ο Κωνστ. Κώττας γεννήθηκε το 1863, στο χωριό Ρούλια της Καστοριάς, που προς τιμήν του ονομάσθηκε Κώττα.

Καταδιωκόμενος για το φόνο του δυνάστη Κασίμ μπέη της Κορυτσάς, ανέλαβε ένοπλη δράση κατά των Τούρκων. Στην αρχή συνεργάστηκε με το βουλγαρικό κομιτάτο, αλλά αργότερα ο Μητροπολίτης Γερμανός Καραβαγγέλης τον προσηλύτισε στην εθνική ιδέα, ιδιαίτερα μετά την καταστολή της εξέγερσης του Ίλιντεν. Από τους Τούρκους συνελήφθη στις 9 Ιουνίου 1905, ύστερα από προδοσίοα του κομιτάτου. Ηρωικές υπήρξαν και οι τελευταίες στιγμές της ζωής του. Ζητωκραύγασε υπέρ του Έθνους και κλώτσησε μόνος του τη βάση του ικριώματος. Ανδριάντας του στήθηκε στη Φλώρινα το 1960.





 Το σπίτι του Κώττα στο χωριό του (φωτογραφία) ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε μουσείο, το οποίο λειτουργεί από το 1995 με τη βοήθεια του σωματείου «Οι φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα» και με τα συνεργαζόμενα γυναικεία σωματεία. Στο μουσείο υπάρχουν και εκτίθενται φορεσιές της οικογένειας Κώττα, οικιακά σκεύη και εργαλεία. Επίσης εκτίθενται όπλα της εποχής του Μακεδονικού Αγώνα και φωτογραφίες των Μακεδονομάχων οπλαρχηγών της περιοχής Φλώρινας.