22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1912

Υπογράφεται στρατιωτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας (συμπλήρωμα της συνθήκης συμμαχίας της 16ης Μαϊου) που καθορίζει την προσφορά κάθε κράτους σε περίπτωση πολέμου κατά των Τούρκων. Τρεις μέρες αργότερα ο βασιλιάς του Μαυροβουνίου κήρυσε τον πόλεμο κατά της Τουρκίας αρχίζοντας τον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο.

Οι κυβερνήσεις Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας και Μαυροβουνίου προετοιμάζονταν για τον πόλεμο από τον Μάϊο, διεξάγοντας συνεννοήσεις για σύναψη συμμαχίας, με σκοπό την υπεράσπισή τους από ενδεχόμενη επίθεση εκ μέρους της Τουρκίας, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα ιταλικών εφημερίδων, που αναδημοσιεύονταν στο ΕΜΠΡΟΣ της 17ης Μαϊου. Την ίδια εποχή διεξάγονταν μεγάλα γυμνάσια του ελληνικού στρατού και οι εφημερίδες ήταν γεμάτες φωτογραφίες από αυτά. Στη συμφωνία της ελληνοβουλγαρικής συνεννόησης του Μαϊου επίσης προβλεπόταν ότι η Βουλγαρία θα απέδιδε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο όλες τις εκκλησίας που είχε κλείσει στη Μακεδονία, ενώ ο Πατριάρχης θα ανεγνώριζε τη νόμιμη υπόσταση της Βουλγαρικής Εξαρχίας.



Παραθέτουμε δύο φωτογραφίες των πρώτων σελίδων του ΕΜΠΡΟΣ και της ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ, της 26ης Σεπτεμβρίου 1912, που αναγγέλλουν την κήρυξη του πολέμου από το Μαυροβούνιο. Το ΕΜΠΡΟΣ, εκδιδόμενο στην ελεύθερη Ελλάδα γράφει στον τίτλο: ΚΗΡΥΞΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΥΠΟ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ, ενώ η εκδιδόμενη στην τουρκοκρατούμενη Θεσσαλονίκη ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ αναφέρει ότι Ο ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΝ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΚΗΡΥΧΘΗ... Με τον τίτλο ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ εξεδίδετο την εποχή εκείνη η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, από τις 19 Αυγούστου 1912 μέχρι 4 Οκτωβρίου 1912 ενώ από τις 25 Νοεμβρίου ξανάρχισε ως ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.