14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1906

Απαγχονίζεται από τους Τούρκους στον πλάτανο της κεντρικής πλατείας της Δ ράμας, ο Μακεδονομάχος Άρμεν Κούπτσιος (Προκόπιος), γόνος οικογενείας αφοσιωμένης στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, από το χωριό Βώλακας.
Ο Κούπτσιος από ηλικία 19 χρόνων ηγήθηκε ομάδας, στην οποία ο τότε Μητροπολίτης Δράμας Χρυσόστομος ( ο εθνομάρτυρας ) ανέθετε τις πιο δύσκολες αποστολές κατα των Βουλγάρων και των πρακτόρων τους. Ό πατέρας τού Άρμεν παρακολούθησε τη σκηνή της εκτέλεσης. Βρήκε παρηγοριά στον μαρτυρικό Μητροπολίτη Χρυσόστομο, πού με δάκρυα τον υποδέχθηκε στή Μητρόπολη. Εκεί ο πατέρας λέγεται ότι είπε στο Δεσπότη: «Δεν κλαίω πού έχασα το παιδί μου, κλαίω πού εσύ έχασες το πρωτοπαλίκαρο σου». Ήταν και ο πατέρας τού Άρμεν δοσμένος στον αγώνα. Όταν το 1916 οι Βούλγαροι ξανάρθαν στη Δράμα, τον συνέλαβαν και αφού τον βασάνισαν για μήνες, αν και ήταν ήδη μεγάλος στην ηλικία, τον έριξαν μέσα σε ένα ξεροπήγαδο έξω από τη Δράμα, οπού και πέθανε. Τότε κόψανε και τον μεγάλο πλάτανο της πλατείας, για να μην υπάρχει τίποτα πού να θυμίζει στους Δραμινούς την θυσία τού νεώτερου, ίσως, στην ηλικία Έλληνα Μακεδονομάχου.

Το 1967 η Ελληνική Πολιτεία τίμησε τον Άρμεν Κούπτσιο στήνοντας την προτομή του στον τόπο τής θυσίας του, στην πλατεία της πόλης, άλλα και στον τόπο καταγωγής του στο Βώλακα. Οδός τής Δράμας φέρει το όνομα του. Κάθε χρόνο οργανώνονται εκδηλώσεις προς τιμήν του στή Κοινότητα τού Βώλακα, ενώ διεξάγεται και αγώνας δρόμου, με την επωνυμία «Δρόμος Θυσίας», πού αφετηρία έχει την Δράμα και τερματισμό τον Βώλακα. Στη φωτογραφία η προτομή του Άρμεν Κούπτσιου στη Δράμα. (Πηγή: Ημερολόγιο 2007, έκδοση και επιμέλεια Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας)