26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1916

Κίνημα, όπως εκείνο της “Εθνικής Αμύνης” στη Θεσσαλονίκη, εκδηλώνεται και στη Βέροια. Την είδηση προβάλλει η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στο φύλλο της Κυριακής 28ης Αυγούστου, βασικό θέμα στην 1η σελίδα (Φωτογραφία).


Η έκτακτη ανταπόκριση της εφημερίδας από τη Βέροια αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η Ελληνική πόλις της Βερροίας δεν θα ηδύνατο πλέον να καθυστερήση εις την εθνικήν εξέγερσιν, την οποίαν τόσον λαμπρώς εξεδήλωσεν η Μακεδονική πρωτεύουσα. Ευθύς αμέσως μετά την έκκρηξιν του κινήματος της Θεσσαλονίκης, ομάς προσώπων, αντιπροσωπεύουσα τον Στρατόν, την Χωροφυλακήν και τας λαϊκάς τάξεις, ήρξατο συσκεπτομένη περί της τελειοτέρας διοργανώσεως ομοίου κινήματος εν Βερροία, απεφασίσθη δε όπως το κίνημα εκραγή σήμερον Παρασκευήν.»
Στη συνέχεια η ανταπόκριση αναφέρει λεπτομέρεις για τον ξεσηκωμό στην πόλη από τις 7 το πρωί και για το πρωτοφανές – όπως το χαρακτηρίζει – συλλαλητήριο που διοργανώθηκε. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η επιτροπή του κινήματος αποτελούνταν από τους εξής: Κωνσ. Μπαρτζώκα, ταγματάρχη Πεζικού, Γεώργιο Βούρο, μοίραρχο, Αγγ. Σμυρλή, γιατρό, Φώτιο Κατσαμπή, δικηγόρο, Πέτρο Μπαντραλέξη, κτηματία, Μάρκο Καμπίτογλου, Θωμά Χατζηκανέλλα και Ιωάν. Χρυσοχόου, εμπόρους και γραμματέα τον Γ. Χατζηνώτα.
Παρόμοιο κίνημα εκδηλώθηκε εκείνες τις ημέρες και στο Κιλκίς. Την είδηση ανέγραφε στο ίδιο φύλλο η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, αναφέροντας: «Ο αφιχθείς ενταύθα διευθυντής του Ταχυδρομείου και Τηλεγραφείου Κιλκίς και πρόεδρος του ιστορικού συλλαλητηρίου, δι΄ ού το Κιλκίς και τα περίχωρα προσεχώρησαν εις το εθνικόν κίνημα, κ. Π. Αδριανίδης, επεσκέφθη τον Αρχηγόν κ. Ζυμβρακάκην και ενεχείρισε εις αυτόν σχετικόν ψήφισμα. Ο κ. Αδριανίδης διωρίσθη πρόεδρος της εκεί επαναστατικής υποεπιτροπής, λαβών δε σχετικάς οδηγίας ανεχώρησε χθες το εσπέρας εις Κιλκίς.»