23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1906

Πεθαίνει στο Μορίχοβο ο οπλαρχηγός με την πλούσια δράση στην περιοχή της Νάουσας κατά τη διάρκεια του 1906, Κωνσταντίνος Γαρέφης, από τις Μηλιές Πηλίου. Ο Γαρέφης είχε τραυματισθεί σε συμπλοκή του σώματός του με τους Τσέτες Λούκα και Καρατάσο, στην περιοχή Καλύβια Καραφυλλέων, κοντά στο Τσερνέσοβο (που σήμερα λέγεται Γαρέφη). Οι βοεβόδες Λούκα και Καρατάσος σκοτώθηκαν μαζί με άλλους 14 κομιτατζήδες. Ο Γαρέφης διακομίστηκε από τους συντρόφους του στο Μορίχοβο, όπου πέθανε και τάφηκε στη Γραδέσνιτσα (επί γιουγκοσλαβικού εδάφους).

Ο Σαρακατσάνος Κωνσταντίνος Γαρέφης γεννήθηκε το 1874. Το 1905 ακολούθησε τον Κωνσταντίνο Μαζαράκη-Αινιάν και με κέντρο δράσης το Βέρμιο αγωνίστηκε ως υπαρχηγός του σώματος. Όταν η δράση του Κωνσταντίνου Μαζαράκη έγινε γνωστή και το αντάρτικο σώμα του έπρεπε να διαλυθεί, ο καπετάν Γαρέφης τον αντικατέστησε οργανώνοντας δικό του αντάρτικο σώμα στα τέλη του 1905 και επεκτείνοντας την ακτίνα δράσης αποκατέστησε την ασφάλεια στην περιοχή.


Στην εικόνα ολόσωμη αναμνηστική φωτογραφία, σε εσωτερικό χώρο (φωτογραφείο), του ένοπλου Κωνσταντίνου Γαρέφη, ντυμένου με ντουλαμά και έχοντας το όπλο του παρά πόδα. Στο στήθος του φέρει αργυρό ανδρικό κόσμημα που ονομάζεται σταυραετός. Κρατάει αραβίδα Μάνλιχερ Μ 1893 και στη ζώνη του φέρει πιστόλι Μπράουνινγκ Μ 1900. ( Από τη συλλογή φωτογραφιών του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.) Ο ντουλαμάς είναι είδος κοντού χοντρού μανδύα ή χλαίνης με χαμηλό γιακά και πτυχές στη φούστα του, που ήταν φτιαγμένος από μάλλινο εγχώριο χοντρό ύφασμα, δουλεμένο στον αργαλειό. Σήμερα οι άνδρες της Προεδρικής Φρουράς, φέρουν υπερήφανα την ίδια στολή, σαν απόδειξη σεβασμού στην Εθνική μας παράδοση και σαν φόρο τιμής στους ήρωες των αγώνων του Έθνους μας για την απόκτηση της ανεξαρτησίας του και λευτεριάς του και ιδιαίτερα του Μακεδονικού Αγώνα και του Παύλου Μελά.