15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1909

Πριν συμπληρώσει ένα χρόνο ζωής διαλύεται – με απόφαση της κυβέρνησης Δημ. Ράλλη – η “Πανελλήνιος Οργάνωσις” που είχε αναλάβει την αναδιοργάνωση του Μακεδονικού Κομιτάτου και τη διεύρυνση του αγώνα. Γενικός Διευθυντής της “Πανελληνίου Οργανώσεως” είχε τοποθετηθεί ο συνταγματάρχης Παναγιώτης Δαγκλής.
Το έργο της Οργάνωσης – ιδιαίτερα στον εξοπλισμό των αγωνιζομένων σε Μακεδονία, Ήπειρο και Θράκη – υπήρξε τεράστιο. Αυτό όμως ενόχλησε ιδιαίτερα τους εθνικιστές Νεοτούρκους, που απείλησαν μέχρι και επίθεση στη Θεσσαλία. Με τη διάλυση της “Πανελληνίου Οργανώσεως” λήγει και ο πολύχρονος Μακεδονικός αγώνας, που παρά τις θυσίες σε αίμα, αλλά και σε χρήμα, υπήρξε πολύτιμος για τον Ελληνισμό, αφού έτσι διασώθηκε η Μακεδονία και προετοιμάστηκαν οι Μακεδόνες για τους νέους αγώνες. 
Σημαδιακή πάντως ημερομηνία. Τη νύχτα προς τη 15η Αυγούστου 1909, ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος στο Γουδή, υπό τον συνταγματάρχη Ν. Ζορμπά, προχωρά στο ιστορικό κίνημα που θα αλλάξει την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας. Η κυβέρνηση Ράλλη παραιτείται και αναλαμβάνει κυβέρνηση Μαυρομιχάλη. Σε λίγο ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος καλούσε τον Ελευθέριο Βενιζέλο.