13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1916

Η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ προσφέρει στους αναγνώστες της άρθρα του Θαλή Κουτούπη. Ο Κουτούπης (1870 – 1935) υπήρξε οικονομολόγος και πολιτικός. Δίδαξε στη Σχολή Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών. Το 1908, με τον Κωνσταντίνο Τριανταφυλλόπουλο, τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου, τον Παναγιώτη Αραβαντινό, τον Αλεξανδρο Δελμούζο, τον Αλέξανδρο Μυλωνά και τον Θρασύβουλοο Πετιμεζά ίδρυσαν την Κοινωνιολογική Εταιρεία.
Στην πολιτική μπήκε το 1911 ως βουλευτής του Κόμματος των Κοινωνιολόγων. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας στην κυβέρνηση Βενιζέλου της Θεσσαλονίκης. Συντάκτης της εφημερίδας ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ. Ως δημοσιογράφος ο Θαλής Κουτούπης υπήρξε – όπως γράφει και η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – μία βαρεία και θαρραλέα και πολεμικοτάτη πέννα. Το πρώτο του άρθρο ο Κουτούπης, υπό τον τίτλο “ Μακεδονία και Ελληνισμός” αφιερώνει στην Μακεδονία και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Γράφει μεταξύ άλλων: “ Επερίμενεν (η Μακεδονία) εγκαρτερούσα επί αιώνας, τον ελευθερωτήν της, η χώρα η γεννήσασα την μεγαλυτέραν διάνοιαν, από όσας εγνώρισεν η Γη, δια του Σταγειρίτου και την ευγενεστέραν ψυχήν, Απόλλωνα εν ταυτώ και Άρην, τον θείον Αλέξανδρον, τον σπείραντα τον Ελληνικόν πολιτισμόν εις τα πέρατα του κόσμου, τον πρώτον του Ναζωραίου Πρόδρομον, τον παρασκευάσαντα το έδαφος, ίνα τα διδάγματα του Λυτρωτού καταστούν υψηλότερα και νοητά δια της θείας γλώσσης του Ομήρου, κτήμα κοινόν του τότε γνωστού κόσμου, χάρις εις τας μακεδονικάς φάλαγγας. Ήλθεν ο ελευθερωτής, ο εκκινήσας από την χώραν την παραγαγούσαν τον αρχαιότερον ελληνικόν πολιτισμόν, δεύτερος αυτός Μίνως, όστις μετά βραχύν υπό την Ακρόπολιν παραμονήν, εξυπνήσας την Ελληνικήν ψυχήν, έστειλε την χαράν και την γαλήνην της ελληνικής ισότητος εις όλους τους κατοικούντας μεταξύ Ηπείρου και Νέστου χώραν. Αλλά τον ελευθερωτήν εφθόνησεν ο κακός της Ελλάδος Δαίμων και από των χειρών του των στιβαρών αφηρέθησαν τα ηνία, δια να δοθούν εις τα όργανα της τευτονικής κακίας και διαφθοράς.”
Με αυτήν την φιλοβενιζελική αρθρογραφία ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και Θαλής Κουτούπης προϊδέαζαν τους Μακεδόνες για την επερχόμενη επανάσταση της Εθνικής Αμύνης, που δεν άργησε. Αλλά γι΄ αυτή θα μιλήσουμε σε λίγες μέρες.