3 ΙΟΥΛΙΟΥ 1908

Το Κίνημα των Νεοτούρκων επεκτείνεται και στην τουρκοκρατούμενη Μακεδονία. Τηλεγράφημα από τη Θεσσαλονίκη στο ΣΚΡΙΠ της 6ης Ιουλίου 1908, αναφέρει: <Η κατάστασις καθ΄ όλην την Μακεδονίαν είνε λίαν έκρυθμος συνεπεία του νεοτουρκικού κινήματος. Ο Τουρκικός στρατός καθ΄ άπασαν την Μακεδονίαν διατελεί εις εξέγερσιν. Σημειούνται επανειλημμένα επαναστατικά κρούσματα και λιποταξίαι. Οι στρατιώται και οι υποδεέστεροι βαθμοφόροι ύψωσαν κεφαλήν ανταρσίας κατά των ανωτέρων, ουδόλως υπακούοντες εις τας διαταγάς των. Πολλοί παρακούοντες, προς παραδειγματισμόν, ρίπτονται εις τας φυλακάς.>
Στο Μοναστήρι στασιάζουν οι αξιωματικοί της φρουράς της πόλης και εκτελούν ένα πασά. Μέχρι τις 12 Ιουλίου το Κίνημα θριαμβεύει, με την παραχώρηση από τον Σουλτάνο Συντάγματος. Την είδηση αυτή προβάλλουν τα πρωτοσέλιδα του ΕΜΠΡΟΣ και του ΣΚΡΙΠ στις 12 Ιουλίου, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.























Για το Κίνημα των Νεoτούρκων παραθέτουμε το λήμμα της ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ:
Νεότουρκοι: Όρος για το μεταρυθμιστικό κίνημα που ξεκίνησε στην Τουρκία το 1908. Υπό τον όρο αυτό εντάσσονται αξιωματικοί, διανοούμενοι εναντίον της σουλτανικής κυριαρχίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι ομάδες αυτές άρχισαν να αναπτύσσονται μερικές δεκαετίες πριν. Με την υποστήριξη του στρατού εκδηλώθηκε το Κίνημα των Νεότουρκων το 1908. Μετά την επιτυχή εκδήλωση του κινήματος τον Ιούλιο του 1908 και την επίτευξη του σκοπού του, την εφαρμογή του Συντάγματος του 1876 αποτέλεσε επανάσταση για τα τουρκικά δεδομένα. Το σωματείο κάτω από το οποίο συνασπίστηκαν ήταν το Ένωση και Πρόοδος (Ittihad ve Terraki). Κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο τάχτηκαν με το πλευρό της Γερμανίας και χτύπησαν τις οικονομικές θέσεις των Αγγλογάλλων, ενώ με την οργάνωση των σφαγών σε βάρος του ελληνικού και του αρμενικού στοιχείου δυνάμωσαν τη θέση των Τούρκων. Η στάση τους αυτή δυσαρέστησε το λαό, με αποτέλεσμα να πετύχει η τουρκική εθνικιστική επανάσταση του 1921, με ηγέτη τον Κεμάλ Ατατούρκ.