10 ΙΟΥΛΙΟΥ 1911

Σε χρόνους σκληρής τουρκικής καταπίεσης – όταν όλα τ΄άσκιαζε η σκλαβιά – ο Κώστας Βελλίδης εκδίδει την ιστορική εφημερίδα της Θεσσαλονίκης ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, που γίνεται αμέσως κήρυκας της εθνικής ιδέας. Το 1936 αναλαμβάνει ο Γιάννης Βελλίδης που κατέστησε τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ μία από τις αρτιότερες και εγκυρότερες εφημερίδες της χώρας.
Με διαταγή του στρατάρχη Φον Λίστ, στις 10 Απριλίου 1941, η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ διακόπτει την έκδοσή της – κατασχέθηκαν οι εγκαταστάσεις της για λογαριασμό του Γ΄ Ράϊχ – για να επανεκδοθεί 5 μήνες μετά την απελευθέρωση στις 28 Μαϊου 1945. Στις 20 Μαϊου 1963 ο Γιάννης Βελλίδης εξέδωσε την απογευματινή εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Μετά τον θάνατό του – στις 21 Μαρτίου 1978 – τη διεύθυνση της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ και ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ανέλαβε η κόρη του Κατερίνα Βελλίδη.


Στη φωτογραφία το 1ο ιστορικό φύλλο της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, της 10ης Ιουλίου 1911. Στο φύλλο αυτό καταχωρούνταν και ανέκδοτα, με τον τίτλο ΚΡΥΑ ΚΑΙ ΖΕΣΤΑ, από τα οποία αντιγράφομε ένα για τους δημοσιογράφους της εποχής:  "Δημοσιογραφική δίκη. Πρόεδρος: Τί εργασίαν κάμνεις, κατηγορούμενε; Κατηγορούμενος: Δημοσιογράφος. - Πρόεδρος: Και από τί ζης;" Δηλαδή την εποχή εκείνη δεν ήταν βιοποριστικό το επάγγελμα του δημοσιογράφου...