21 ΙΟΥΝΙΟΥ 1913

Ο ελληνικός στρατός επιτυγχάνει μεγαλειώδη νίκη κατά των Βουλγάρων στο Κιλκίς. Σε μάχη σώμα με σώμα, και λόγχη με λόγχη έπεσαν 32 αξιωματικοί και 744 στρατιώτες, ενώ τραυματίστηκαν 17 αξιωματικοί και 3.182 στρατιώτες. Οι ελληνικές δυνάμεις (4 μεραρχίες) μπήκαν στο Κιλκίς στις 11 το πρωί, ενώ οι άλλες δύο μεραρχίες κατέλαβαν τα υψώματα του Λαχανά το απόγευμα.
Η μάχη, που κράτησε τρεις μέρες, στο Κιλκίς έκρινε ουσιαστικά την έκβαση του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου. Για τη δύναμη του βουλγαρικού στρατού στη μάχη του Κιλκίς – Λαχανά διαβάζουμε σε σχετική είδηση του ΕΜΠΡΟΣ, στις 23 Ιουνίου: «Έλλην στρατιώτης Βουλγαρικού στρατού αυτομολήσας προς ημετέρους εκ Κιλκίς, αναφέρει ότι μόνον περί την πόλιν είχον συγκεντρωθή 6 πεζικά συντάγματα, δηλαδή δύναμις 24 χιλιάδων ανδρών. Ολόκλήρον το μέτωπον της γραμμής Κιλκίς υπερήσπιζε δύναμις τουλάχιστον 50 χιλιάδων ανδρών.» 


Για τις επιτυχίες ο βασιλιάς Κωνσταντίνος κοινοποίησε σε όλες τις μεραρχίες και την ταξιαρχία ιππικού, που έπαιρναν μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις, την εξής διαταγή: «Εις τον Ανδρείον Στρατόν Μου, τον επιδείξαντα τοσούτον ηρωισμόν κατά τας μάχας των ημερών τούτων, τον συντρίψαντα τον εχθρόν, οπουδήποτε και αν τον συνήντησε, εκφράζω τον θαυμασμόν Μου και την υπερηφάνειάν μου διότι ηγούμαι αυτού.»
Παράλληλα επιτυχίες και ηρωισμούς είχε και ο σερβικός στρατός, στο δικό του μέτωπο προς τους Βουλγάρους.
Στη φωτογραφία, που έχει ληφθεί από την «Πολιτική Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος» του Σπύρου Μαρκεζίνη, ο Κωνσταντίνος (την εποχή που ήταν ακόμη αρχιστράτηγος - διάδοχος) με τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, στο μέτωπο.